Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rezultate simulare BAC în ţară

Peste jumătate din elevi au obţinut note sub 5 la simularea naţională a examenului de bacalaureat. Doar 36% din elevii claselor a XI-a au trecut, iar la clasele a XII-a, 42%.

Rezultate simulare BAC în ţară
Foto: Arhivă.

Articol de Radio România Actualităţi, 18 Martie 2014, 09:59

Rezultatele obţinute de elevii de clasa XI la simularea Bacalaureatului sunt mai mici decât cele obţinute de elevii de clasa XII-a, la nivelul judeţului Botoşani, transmite corespondentul RRA, Gina Poenaru.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, în judeţul Botoşani au fost evaluaţi la limba română 3602 elevi de clasa XI şi doar 34,20% au obţinut note peste 5.

La proba obligatorie a profilului s-au prezentat la examen 3507 elevi şi doar 34,73% au obţinut note peste 5.

La clasa XII-a, la simularea de la limba română au fost prezenţi 3093 elevi, iar note peste 5 au obţinut 49,11% dintre elevi. Proba obligatorie a profilului a fost promovată cu note de peste 5 de de 38,68%, iar la proba la alegere procentul celor cu note peste 5 este de 55,09%.

Prahova: 33% dintre elevi au luat note de promovare

Doar 33,56% dintre elevii prahoveni participanti, anul acesta, la testele de simulare au obtinut note peste 5 si media generala peste 6, conditii obligatorii de promovare a examenului de bacalaureat.

Din totalul celor 52 de licee prahovene, in 16 procentul de promovabiliate a fost de0% si doar in 12 liceele procentul a depasit 50%, potrivit corespondentului RRA, Simona Uţă.

Cel mai bun rezultat a fost inregistrat la Colegiul Militar " Dimitrie Cantemir" Breaza, cu un procent de promovabilitate de 88,07% , urmat de Colegiul National " I.L.cargiale " Ploiesti ( 82.02%) si Colegiul National " Nicolae Grigorescu" Campina ( 81,99%).

Cele 16 licee unde rata de promovabiliate a fost de 0% sunt de profil agricol , economic si tehnologic.

La examenele de simulare au participat 5211de elevi din clasa a XII din cei 6642 inscrisi reprezentand o rata de participare de 78,45%.

Judeţul Constanţa

Mai putin de jumatate din elevii care au participat la simulare, au reusit sa ia note peste 5.

Astfel, la nivelul judetului Constanta, elevii clasei a XII-a 47, 89% au obţinut note peste 5, la disciplina Limba si literatura română, 11,11 % la Limba maternal.

Respectiv limba turca, 33,99 % la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 45,03 % la proba la alegere a profilului. I

În ceea ce priveste clasa a XI-a, in judetul Constanta la proba de Limba şi literatura română - 41,66% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă – 28,57 %, iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) – 32,67%.

Rezultatele obţinute la simulările naţionale vor fi afişate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, vor fi analizate, prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performantelor scolare.

Procent de promovabilitate 100% la Colegiul Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia

În judeţul Alba, la clasa a XII-a, promovabilitatea este de 58,44% la Limba română, respectiv de 52,15% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie).

La clasa a XI-a, procentul este mai mic, respectiv de 46,34% la Limba română şi 43,57% pentru proba de Matematică sau Istorie, transmite corespondentul RRA Mihai Bădescu.

În Alba, dintre cei 3.017 elevi de clasa a XI-a evaluaţi la Limba şi literatura română, doar 1.398 (46,34%) au luat note peste 5, iar 1.619 au obţinut note sub 5. La Limba maternă, din 87 de elevi evaluaţi, 44 (50,57%) au luat note de promovare a testelor, iar 43 au picat. La proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), din 2.926 de elevi evaluaţi, 1.275 (43,57%) au luat note peste 5, iar 1.651 au primit note mai mici.

Situaţia rezultatelor pentru elevii de clasa a XII-a din Alba: Limba şi literatura română: 2.762 elevi evaluaţi, 1.614 cu note peste 5 (58,44%), respectiv 1.148 note sub 5. Limba şi literatura maternă: 65 elevi evaluaţi, 50 de note peste 5 (76,92%), 15 note sub 5.

Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie): 2.692 elevi evaluaţi, 1.404 note peste 5 (52,15%), 1.288 note sub 5. Proba la alegere a profilului: 2.599 elevi evaluaţi, 1.584 note peste 5 (60,95%), 1.015 note sub 5.

Deocamdată nu au fost făcute publice rezultatele defalcate pe unităţi de învăţământ, dar se cunoaşte faptul că la Colegiul Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia procentul de promovabilitate a fost de 100%.

Rata de promovabilitate la nivelul judeţului Iaşi este de 53%

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, rata de promovabilitate la nivelul judeţului este de 53%, transmite corespondentul RRA Ştefan Daraban.

11 licee din Iaşi, între care Colegiile Naţional, Racoviţă, Negruzzi, Wundbrand, Liceele Eminescu, Costin, Vasile Alecsandri, , Ibraileanu, Cantemir şi Grigore Moisil, precum şi Colegiul Mihail Sadoveanu din Pascani, au înregistrat un grad de promovabilitate care se apropie de 100%.

La polul opus, în 13 şcoli promovabilitatea a fost zero – nici un elev neluînd notă de trecere. Între acestea, două şcoli sînt din Iaşi, celelalte din Paşcani şi din mai multe comune, fiind vorba de grupurile şcolare din Mogoşesti, Victoria, Şcheia, Ţibana, Cozmeşti, Focuri, Holboca, Tătăruşi şi Lespezi.

Reprezentanţii Inspectoratului nu se declară surprinşi, apreciind că se aşteaptă ca în perioada imediat următoare, să se înregistreze o îmbunătăţire a performanţelor şcolare din perspectiva examenului de Bacalaureat.

Totodată, inspectorul general, Camelia Gavrilă, a subliniat că unităţile de învăţămînt care au obţinut rezultate modeste nu trebuie stigmatizate. Există posibilităţi de rederesare şi de corectare a greşelilor înregistrate.

A fost anuntată în context, pentru săptămîna viitoare, o conferinţă de presă în care vor fi prezentate rezultatele complete ale simulării, după ce, în prealabil, acestea vor fi discutate cu părinţii şi elevii în fiecare şcoală.

Rezultatele simularii la bacalaureat în Maramureş, îngrijoratoare

Şi în Maramures, rezultatele simularii la bacalaureat sunt ingrijoratoare, unde nici colegiile cu prestigiu din judet nu au obtinut rezultate foarte bune.

Potrivit corespondentului RRA Adrian Marchiş, cele mai bune rezultate au fost obtinute de Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare cu 61,26 la suta, urmat de Colegiul "Mihai Eminescu" din municipiu cu 50 la suta. In coada clasamentului se afla cinci licee tehnologice, foste scoli de arta si meserii cu promovabilitate zero.

Pentru clasa a XII-a, promovabilitatea la limba si literatura romana este 55,15 la suta, la limba materna 48,48 la suta, iar la proba obligatorie a profilului-matematica sau istorie-37,4 la suta.

Proba de alegere a expus promovabilitatea de 48,93 la suta. La clasa a XI-a, proba de limba romana a inregistrat o promovare de 45,81 la suta, iar la proba obligatorie a profilului 30,43 la suta. In Maramures au fost si 14 note de 10, sase la clasa a XII-a si opt la clasa a XI-a.

Hunedoara: peste 50% promovabilitate

Mai mult de jumătate din elevii hunedoreni de clasa a XII-a au reusit să promoveze probele de la simularea examenului de bacalaureat, transmite corespondentul Radio România Ilie Pintea.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii din anul terminal la limba română, cu un procent de promovabilitate de 51,49 la sută, în timp ce la proba obligatorie a profilului au obţinut note de trecere doar 35,87 la sută dintre elevi.

Potrivit datelor Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara, 74 la sută dintre elevii care susţinut examenul la matematică nu au reuşit să obţină o notă de trecere.

În schimb, la proba la alegere a profilului procentul de provabilitate este de 49,76 la sută. Comparativ cu anul trecut, când la simulările pentru bacalaureat din luna februarie, promovabilitatea pentru judeţul Hunedoara a fost de 17 la sută, iar la simularea din luna mai, de 28 la sută, rezultatele din acest an sunt ceva mai bune. Cadrele didactice de la cele mai multe licee din jude?ul Hunedoara fac ore suplimentare de pregătie fără să fie plătiti, dar prezenta elevilor este redusă, chiar dacă nu îi costă nimic.

Există si licee la care procentul de promovabilitate a fost mai mic de zece la sută, asa cum e cazul Grupului Scolar Dimitrie Leonida din Petrosani, unde profesorii spun că si prezenta elevilor la examene a fost foarte redusă. Rezultatele au fost sub asteptările cadrelor didactice, care speră că notele mici îi vor face pe viitorii absolventi să învete pentru examenul din vară.

Judeţul Brăila, între primele trei judeţe şi la simularea examenului de bacalaureat

Conform unui comunicat de presă emis de MEN, la Braila elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5 astfel: 52,8% la limba română, 42,51% la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) şi 53,92% la proba la alegere a profilului.

Pentru clasa a XI-a, situaţia este următoarea: 44,22% dintr elevi au luat note peste 5 la limba română, iar la proba obligatorie a profilului doar 36,2%, transmite corespondentul Gina Bahor.

Brăila este între primele trei judeţe şi la simularea examenului de bacalaureat.

La clasa a XII-a, o medie pentru toate cele trei probe nu s-a făcut, dar separat, pe fiecare probă, Brăila stă foarte bine. Cel mai bine ne situăm la cea de-a treia probă, cea la alegere conform specializării, unde suntem pe primul loc, cu o promovabilitate de 67,79%, în condiţiile în care media la nivel naţional este de 53,92%.

La cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului şi specializării, când elevii au avut de ales între matematică, pe diferite grade de dificultate, şi istorie, promovabilitatea Brăilei este de 53,29%, procent care ne situează pe locul II la nivel naţional, în condiţiile în care media este de 42,5%. Pe primul loc este Clujul, cu o promovabilitate de 56,98%.

La proba scrisă la limba şi literatura română Brăila este pe locul III, cu o promovabilitate de 63,33%.

Înainte mai sunt judeţele: Sibiu cu 65,31% şi Suceava cu 64,78%. Şi la clasa a XI-a Brăila stă bine faţă de media naţională, deşi rezultatele sunt mai slabe. La proba de limba şi literatura română Brăila este pe locul II, cu o promovabilitate de 57,82%, înaintea noastră fiind Suceava cu 59,76%. Media la nivel naţional este de 44,22%.

Numai patru judeţe din ţară au reuşit să aibă mai mult de jumătate dintre elevi cu note peste cinci: Suceava, Brăila, Sibiu şi Iaşi.

La cea de-a doua probă, unde s-a dat simulare la matematică sau istorie, media la nivel naţional este de numai 36,32%. Aici Brăila se situează pe primul loc, cu 50,13%, fiind singurul judeţ unde au luat peste cinci mai mult de jumătate dintre elevi.

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a, iar la istorie s-au verificat cunoştinţele în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de bacalaureat, a precizat într-un comunicat de presă Ministerul Educaţiei.

Sub 50% promovabilitate în judeţul Bacău

Mai puţin de jumătate dintre elevii de clasa a XI-a şi a XII-a din judeţul Bacău ar lua, în acest moment, Bacalaureatul, arată rezultatele simulării examenului.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, la clasele a XI-a, din totalul elevilor care au susţinut simularea, au obţinut note peste cinci la disciplina Limba şi literatura română doar 47,12%, în timp ce la proba obligatorie a profilului, note de trecere au luat 43,67% dintre candidaţi, spune corespondentul RRA Florin Filioreanu.

Nici la clasele a XII-a, pentru care examenul propriu-zis bate la uşă, situaţia nu este prea bună. Au obţinut note peste cinci la disciplina Limba şi literatura română 54,83% dintre elevi, iar la proba obligatorie a profilului au “trecut” testul doar 44,95% dintre candidaţi.

La proba scrisă la disciplina la alegere a profilului şi specializării au luat, de asemenea, note peste cinci, doar 55,92% dintre elevii evaluaţi.

Mureş: patru licee cu promovabilitate zero

Liceele „Aurel Persu” si „Traian Vuia” din Târgu Mures, precum si cele din Dumbravioara si Band au înregistrat un procent de promovabilitate de zero la suta la simularea examenului de Bacalaureat, atât la clasa a XI-a, cât si la a XII-a, transmite corespondentul Alina Bujancă

Potrivit seful Inspectoratului Scolar Judetean Mures, Stefan Somesan, la simularea examenului de Bacalaureat de la clasa a XII-a, cele mai slabe rezultate au fost la liceele din Dumbravioara , Band, Liceul Tehnologic 2 Sighisoara, „Aurel Persu” si „Traian Vuia”, ambele din Târgu Mures, unde procentul de promovabilitate este zero, în timp ce la Liceul Tehnologic 1 Sighisoara din cei 80 de elevi care au sustinut toate probele, unul singur a promovat.

În acelasi timp, sustine Somesan, liceele bune ramân în top în ceea ce priveste rezultatele obtinute, remarcându-se colegiile „Unirea” cu 89,33%, „Alexandru Papiu Ilarian” cu 62% si cel Reformat „Bolyai” cu 53,13%.

Seful ISJ Mures a adaugat ca cele trei licee fruntase au avut o promovabilitate de aproape 100% la examenul din 2013 si ca acelasi rezultate vor fi obtinute si în 2014.
Stefan Somesan a precizat ca rezultatele nu trebuie sa alarmeze absolut deloc întrucât simularea urmarea mai multe elemente, cum ar fi viteza de reactie a scolilor, daca corectura se face la timp, daca functioneaza sistemul de supraveghere sau daca subiectele sunt pe masura pregatirii elevilor.

Mai mult, sustine seful ISJ Mures, la simulare corectarea lucrarilor este mult mai pretentioasa decât la examenul propriu zis, astfel încât rezultatul sa reflecte exact nivelul de pregatire al elevului, pentru ca acesta sa se poata pregati pâna la vara.

Judeţul Cluj: niciun liceu cu promovabilitate 100%

Nici unul dintre liceele clujene nu a obtinut o promovabilitate de 100 la sută şi nici unul nu a fost în situatia de a avea promovabilitate zero, a declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean, Valentin Cuibus.

El a declarat că mediile alcătuite pe materii arată că judetul Cluj este situat printre primele judete din tară care au obtinut rezultate bune. Pe materii, promovabilitatea cea mai scăzută a fost de 56 la sută, la matematică si istorie, transmite corespondentul Claudiu Pădurean.

La celelalte materii, promovabilitatea a fost de peste 70 la sută. În privinta celor mai bune licee, Colegiul Emil Racovită este situat pe locul I, cu o promovabilitate de 98,70 la sută, urmat de Liceul Gheorghe Sincai, cu o promovabilitate de 88,89 la sută si de Liceul Nicolae Bălcescu, cu o promovabilitate de 8737 la sută.

Există si licee care au obtinut o promovabilitate mai mică de zece la sută. Cel mai slab, cu aproximativ trei la sută, este liceul privat UCECOM – Spiru Haret. Rezultate slabe au obtinut si liceele ori colegiile Transilvania, Energetic, Raluca Ripan, Edmond Nicolau, Tehnologic din Gherla si Brâncusi din Dej.

Valentin Cuibus a precizat că toate lucrările vor fi discutate cu elevii si cu părintii lor. El crede că promovabilitatea poate urca foarte mult la examenul de bacalaureat.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean a spus că, anul trecut, a existat o diferentă de 27 la sută între promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat si cea înregistrată la simulare.

Valentin Cuibus a adăugat că toti elevii care au obtinut anul trecut între 5 si 6 la simulare au reusit să promoveze examenul de bacalaureat, la fel ca si jumătate dintre cei care au obtinut note între 4 si 5 la simulare.

Judeţul Timiş, promovabilitate de 45%

45,51% este promovabilitatea la simularea la bacalaureat in judeţul Timiş.

Matematica s-a dovedit a fi piatra de incercare pentru elevii din clasa a XII-a din judetul Timis care au simulat bacalaureatul.

Promovabilitatea la aceasta proba a fost de numai 32,25%. La româna au promovat 50,24% dintre elevi , iar la istorie 57%. Nici la proba la alegere a profilului situatia nu este prea buna, avand în vedere faptul ca doar 49% dintre elevi au obtinut peste 5.

La clasa XI-a procentul de promovabilitate la matematica si istorie a fost de 32, iar la româna -40.

Pentru a veni in sprijinul elevilor, Universitatea de Vest si Universitatea Politehnica Timisoara vor organiza meditatii gratuite pentru elevi în vederea promovarii bacalaureatului.

Judeţul Suceava: rezultate identice cu anul trecut

Rezultatele obţinute de elevii suceveni la simularea examenului de bacalaureat din acest an sunt similare celor de anul trecut.

La clasa a XII-a, situaţia arată că elevii au obţinut note peste 5 astfel : 52,8 la sută la Limba română, 67,78 la sută la Limba maternă, 42,51 la sută la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 53,92 la sută la proba la alegere a profilului, transmite corespondentul RRA Mihaela Buculei.

Situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română - 44,22 la sută dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă - 62,42 la sută, iar la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) - 36,32 la sută.

Sălaj: note slabe la matematică

Simularea examenului de bacalaureat a scos si in acest an la iveala slaba pregatire a elevilor salajeni in special la matematica, procentul celor care au luat cel putin nota cinci la aceasta proba fiind de 41,79 la suta.

La Limba si literatura romana, lucrurile stau ceva mai bine cu un procent de note peste cinci de 54,06 la suta, spune corespondentul RRA Adrian Lungu.

La Limba si literatura materna au luat peste cinci 60 la suta din elevi, iar la proba la alegere 57,77 la suta.

Olt: rezultate slabe

Rezultatele simulării examenului de bacalaureat arată că nici jumătate din absolvenţii claselor a XII-a nu vor trece proba maturităţii.

Nici colegii lor, mai mici cu un an, nu stau mai bine cu pregătirea. Doar 35% din cei prezenţi la testări au obţinut note peste 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Olt, Mirela Paraschiv, deşi sunt slabe, totuşi rezultatele de anul acsta sunt mai bune decât cele de anul trecut, transmite corespondentul Laura Stoican.

Aceasta a precizat că clasa a XII-a, la proba de limba şi literatura română proporţia notelor peste 5 a fost de aproape 50%, la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) proporţia notelor peste 5 a fost de aproape 36%, iar la proba la alegere a profilului 49 % din note au fost mai mari de 5.

La clasa a XI-a, 41% din notele la limba şi literatura română au fost mai mari de 5, în timp ce la proba obligatorie a profilului proporţia notelor peste 5 a fost mai mică, de 28%.

Judeţul Galaţi

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Judeţean Şcolar Galaţi, rezultatele la simularea la bacalaureat, la nivel judeţean indică faptul că atât la clasa a XII-a cât şi la clasa a XI-a rezultatele obţinute la proba a doua (matematică şi istorie) sunt mult mai bune decât cele obţinute la proba de la limba şi literatura română, tranmsite corespondentul Maria Măndiţă.

O altă concluzie – bazată pe numărul notelor de peste 5 obţinute de elevii de clasa a XII-a faţă de cei de clasa a XI-a) este aceea că elevii de clasa a XII-a sunt mai bine pregătiţi pentru examenul de bacalaureat decât colegii lor de clasa a XI-a.

Astfel, la clasa a XII-a, la limba română, notele de peste 5 obţinute au format un procent de 51,53%, cu aproximativ 1% sub media naţională, în timp ce la matematică/ istorie, notele peste 5 au format un procent de 46,8% , cu 4% mai mult decât media naţională.

Cât priveşte procentul notelor peste 5 la a treia probă dată de elevii de clasa a XII-a – proba la alegere – aici procentul este de 60,65%, cu aproape 7% mai mult decât media naţională.

La clasa a XI-a, procentul notelor de peste cinci obţinute la limba română a fost de 43,93%, cu 0,3% sub media naţională, în timp ce la matematică/istorie procentul este de 39,84%, cu 3% mai mult decât media naţională.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, la proba de limba română de la simularea de la bacalaureat au participat un număr total de 8.487 de elevi de clasa a XII-a şi a XI-a, iar la proba a doua, de matematică/istorie au participat 8.280 de elevi.

Judeţul Bihor

Primele date oferite de Inspectoratul Şcolar Bihor privind rezultatele probelor susţinute la simularea naţională pentru examenul de bacalaureat arată că elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5 astfel: 52% la limba română, 76% la limba maternă, 39% la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) şi 56% la proba la alegere a profilului.

Rezultate mult mai slabe au obţinut elevii clasei a XI-a, motivate de faptul că adolescenţii nu au parcurs încă materia din care au fost alcătuite subiectele, în special la limba română. În cifre, 10% dintre elevi au luat note peste 5 la limba română, 65 % la limba maternă şi 33,5% la proba obligatorie a profilului, transmite corespondentul Stelian Radu Cacuci.

Numărul elevilor din clasa a XII evaluaţi la cele patru probe a fost de 4.500 la limba română, 720 la limba maternă, 4.450 la proba obligatorie, respectiv 4.350 la proba la alegere. Pentru clasa a XI-a, 5.150 liceeni au fost evaluaţi la limba română, 870 la limba maternă şi 5.050 la proba obligatorie.

Rezultatele obţinute la simularea naţională a examenului de bacalaureat nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Judeţul Vaslui: jumătate dintre elevi"au picat examenul"

Jumatate dintre elevii care au sustinut simularea de Bac la Vaslui, au picat examenul, cu note, mai ales la matematica (sau istorie, in cazul disciplinei de profil) sub 5, spune corespondentul RRA Alina Darie.

La proba scrisa de româna, procentul celor cu note peste 5 este de 52,34 la suta - 1.599 din 3.055 candidati. La proba scrisa obligatorie a profilului, matematica sau istorie, a fost insa jale: pocentul de reusita este numai 43,35 la suta - doar 1.329 luand minim 5 din 3.066!

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a centralizat si notele obtinute de elevii claselor a XI-a la simularea aceluiasi examen, rezultatele fiind si mai nemultumitoare. Astfel, la proba scrisa de româna - 42,68 la suta au promovat (1.709 din 4.004), iar la proba obligatorie a profilului, matematica sau istorie, doar 34,27 la suta (1.363 din 3.977) au obtinut minimum 5. Cei de clasa a XI-a nu au sustinut proba la alegere, având în vedere ca aria de acoperire disciplinara nu este similara celei de clasa a XII-a.

Mehedinţi: procent de promovabilitate de doar 21,57 %

Procentul promovabilitatii la simularea pentru Bacalaureat în Mehedinti este de doar 21,57 %.

Tinând cont de faptul ca procentul de promovabilitate la Bacalaureatul din vara anului 2013 a fost 48,10 %, rezultatele obtinute acum nu sunt nici macar pe jumatate din cele obtinute la examenul din vara anului trecut.

În nu mai putin de sapte licee, nici macar un elev nu a reusit sa ia note de promovare a examenului, transmite corespondentul Mihai Bădescu.

La simularea examenului de bacalaureat din acest an au fost înscrisi peste 5700 de elevi de clasa a XI-a si a XII-a, dar dezinteresul a fost foarte mare.

Peste 1400 de elevi nici macar nu s-au prezentat la proba de matematica si 769 dintre cei 2696 de elevi de clasa a XII-a nu s-au prezentat la proba de limba româna.

Dolj: crestere a procentului de promovabilitate faţă de anii trecuţi

Jumatate din elevii de clasa a XII-a au promovat simularea examenului de bacaluareat în timp ce la clasa a XI-a, 35 % dintre elevi au obtinut note peste 5.

Rata scazuta de promovabilitate nu a suprins pe reprezentantii Inspectoratului Scolar Dolj.

Cu toate acestea, o analiza comparativa cu anii anteriori indica o crestere a procentului de promovabilitate.

Sunt licee cu promovabilitare foarte scazuta, spune corespondentul Radio România Florin Firu.

La Colegiul George Bibescu din Craiova, un singur elev a reusit sa obtina o nota de trecere.

Judeţul Caraş-Severin: note de 5, doar 34,8%

Ministerul Educatiei Naţionale a centralizat datele privind rezulatele probelor susţinute în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat, atît pentru elevii clasei a XI-a, cît şi pentru elevii clasei a XII-a.

Analizele efectuate arată că elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5, în procent de 52,8% la Limba română şi 42,51% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie).

În Caras-Severin, din cei peste 2000 de elevi înscrisi pentru această simulare, 47,1% au obţinut note peste 5, la Limba română, si 33,40% la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, ceea ce plasează judeţul în coada clasamentului naţional, pe locurile 33 şi 38, din 41 de judeţe si Municipiul Bucuresti.

Situaţia pentru clasa a XI-a, nu este mai bună. La nivel national, la proba de Limba română - 44,22% dintre elevi au luat note peste 5, iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) - 36,32%.

În Caraş-Severin, 35,11% au luat note peste 5 la Limba română şi 24,73%, la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, transmite corespondentul RRA Mario Balint.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin, în momentul de faţă, doar 34,8% din cei 4.700 de elevi înscrişi la examenul de bacalaureat ar fi obţinut note peste 5.

Judeţul Bistriţa Năsăud

Dintre cei 2.165 de elevi de clasa a XII-a care au sustinut simularea bacalaureatului, 42,6% (923 de elevi) au luat medii sub cinci, iar note între 5 si 10 – 57,4%, peste media nationala. Note între 5 si 8 – 40,2% (871 elevi), între 8 si 10 – 371 de elevi (17,1%). Un elev a luat 10 la toate probele.

Elevii clasei a XII-a din Bistrita-Nasaud au obtinut note peste 5, astfel: 51,37% la Limba româna, 82,14% la Limba materna, 43,52% la proba obligatorie a profilului (Matematica sau Istorie) si 57,44% la proba la alegere a profilului, transmite corespondentul RRA Cristiana Sabău.

Participarea la clasa a XII-a a fost de 83,1%, absenti fiind 438 de elevi, majoritatea de la seral, adica 16,8%.

Situatia pentru clasa a XI-a se prezinta astfel: la proba de Limba româna – 43,06% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba materna – 79,57%, iar la proba obligatorie a profilului (Matematica sau Istorie) – 37%.

Participarea fost de 88,4%. Au luat note sub 5 în procent de 63,6% dintre elevi, iar cei care au promovat ambele probe sunt în procent de 36,3.

Cu note între 5 si 8 – 29,4% (756 elevi), 8-10 – 178 de elevi (6,9%). Au fost 9 elevi care au luat 10 la ambele probe.

Gorj: doar o treime ar promova examenul

Deşi judeţul Gorj se situează în primele zece judete din tară în ceea ce priveste media la simulare, situaţia este îngrijorătoare, transmite corespondentul Titus Stoichiţoiu.

Din cei 3800 de elevi gorjeni care au participat la simularea Evaluării Naţionale peste 2.000 de elevi nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5 rezultând o promovabilitate la examenul de simulare susţinut la clasa a VIII-a de 53,8%.

Cele mai slabe rezultate au fost obţinute la Matematică, unde doar 33,9% dintre elevi au reuşit să obţină peste 5.

La Limba şi literatura română, procentul de promovabilitate este de 73,4%.

Dacă privim rezultatele obţinute de elevii gorjeni, doar o treime din cei 3800 de elevi ar promova examenul propriu zis.

Judeţul Giurgiu: 44, 83 procent de promovabilitate

La limba si literatura română, din cei 2.516 elevi prezenti, 923 au obtinut un punctaj sub 5. Procentul de promovare fiind de 63, 31.

La matematică, din cei 2.515 elevi prezenti, 1 677 nu au obtinut nota de promovare 5, înregistrându-se un procent de promovare de 33, 31, spune corespondentul Emil Talianu.

La ambele probe, procentul de promovare înregistrat, pe întregul judet, 44, 83.

Judeţul Tulcea

In judetul Tulcea, doar 37,9% dintre elevi au obtinut note sub cinci la evaluarea nationala spune corespondentul Mona Constantinescu.

Cea mai mare problema s-a inregistrat la matematica unde doar 23, 3% dintre elevi au obtinut note peste cinci.

La limba romana procentul este ceva mai ridicat, respectiv 56,5%.

Judeţul Ialomiţa, locul nouă pe ţară

51,9 % din elevii ialomiteni au obtinut note de trecere la evaluarea nationala pentru clasa a VIII-a, transmite corespondentul Gheorghe Zavelea.

Locul nouă pe ţară.

La Limba Romana testul a fost trecut de 70,4 % dintre elevi, iar la matematica de 33,1 %.

Judeţul Harghita, cele mai slabe rezultate din ţară la limba şi literatura română

În Harghita promovabilitatea pentru toate materiile prevăzute la simularea evaluării naţionale a fost de 45,33 % dar s-au obţinut cele mai slabe rezultate din ţară la limba şi literatura română procentul de promovabilitate fiind de 38,72%, cu 17 procente mai puţin comparativ cu anul trecut.

Nouă unităţi şcolare din judeţ au obţinut un procent de promovare zero la această probă, dintre cei 2.957 de elevi participanţi aproximativ 600 au primit note cuprinse între 1 şi 2, transmite corespondentul Angela Bârsan.

De altfel, doar un singur elev din Harghita a fost notat cu 10 la proba de limba şi literatura română.

Pe primele locuri la nivel de judeţ s-au situat liceele “Octavian Tăslăuanu” din Topliţa şi “Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, unde procentul de promovabilitate a fost de 100%, locul trei fiind ocupat de Colegiul Naţional “Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, unde 96% dintre elevii participanţi au primit note de trecere.

La simularea evaluării naţionale la proba de limba şi literatura maghiară, procentul de promovabilitate a fost de 80,44%, 12 elevii fiind notaţi cu 10.

Judeţul Buzău, locul 14 la nivel naţional

Potrivit corespondentului RRA Cristina Moise, mai putin de jumatate dintre elevii din judetul Buzau ar promova evaluarea nationala daca acest examen ar avea loc acum.

Aceasta este concluzia conducerii Inspectoratului Scolar din Buzau care a analizat notele obtinute de elevi la acest examen.

Astfel, numai 49,2 la suta dintre elevi au reusit sa ia peste 5 la simulare, matematica fiind proba care da batai de cap elevilor de clasa a VIII-a.

Doar 32,2 la suta dintre elevi au luat peste nota 5.

Ca urmare a acestor note, judetul Buzau ocupa locul 14 la nivel national in urma simularii evaluarii nationale care a avut loc saptamana trecuta.

In perioada urmatoare, la nivelul fiecarei clase a VIII-a din judetul Buzau, dirigintii vor face sedinte cu elevii si parintii in care vor analiza notele si vor cauta solutii de crestere a gradului de pregatire al copiilor inainte de examenul real de evaluare nationala.

Judeţul Covasna: promovabilitate la matematică de doar 28%

Doar 28% dintre elevii claselor a VIII-a din judetul Covasna care au participat la simularea examenelor de Evaluare nationala au luat nota de trecere la Matematica, transmite corespondentul Mădălin Iacob.

Potrivit rezultatelor date publicitatii de conducerea Inspectoratului Scolar, din cei 1860 de elevi prezenti la proba de Matematica 1335 au luat note sub 5, prin urmare promovabilitatea a fost de doar 28,22%.

La Limba si Literatura Româna promovabilitatea a fost de 49,11%, iar la Limba si Literatura maghiara, de peste 80%.

S-au înregistrat 12 medii de 10, dintre care 6 la Matematica si 6 la Limba maghiara.

Judeţul Braşov: promovabilitate de 51%

Judetul Brasov a avut o promovabilitate de doar 51,25%, fiind pe locul 12 la nivel national, la simularea pentru examenul de final de clasa a VIII-a, transmite corespondentul Mădălin Iacob.

La limba româna, în judetul Brasov, au participat 3.992 de elevi, promovabilitatea fiind de 67,62%, locul al 16-lea în tara. La matematica însa, rezultatele au fost mult mai slabe, doar 35,42% dintre cei 3.982 de elevi au obtinut minim nota 5. Brasovul, cu cei 3,5 elevi din 10 cu note de trecere, a fost pe pe locul al 6-lea la nivel national la matematica.

Promovabilitatea cea mai buna au avut-o scolile din cadrul colegiilor nationale din orasul Brasov: „A. Saguna“ - 100%, „Dr. I. Mesota“ - 98%, „G. Antipa“ - 93,75%, „Unirea 93,65%, Liceul „Honterus“ - 89,25%. La polul opus au fost scolile din comunitatile rurale Lisa, Daisoara, Vistea de Jos, Ungra, Cata, Soars, Teliu cu o promovabilitate de 0%.

Judeţul Arad: rezultate dezastruoase la simulare

Rezultatele simularii examenului de evaluare nationala situeaza Aradul in coada listei.Pe buna masura se poate spune ca rezultatele la Arad sunt dezastruoase.

Din totalul celor 3.687 de elevi care s-au prezentat la simulare, nici jumatate nu au reusit sa obtina media peste 5, procentul de promovare fiind de doar 39,92 la suta, spune corespondentul RRA Ioan Suciu.

Cele mai bune note au fost obtinute la limba materna, cu un procentaj de 66,83 la suta, pe locul doi fiind limba româna, cu un procentaj de note peste 5 de 64,38 la suta.La matematica, rezultatele sunt foarte slabe, fiind obtinut un procentaj de doar 21,54 la suta. Nici un elev insa nu a obtinut media 10 la examen.

Procentele de la simulare vin parca sa confirme faptul ca multi dintre elevi aleg partea mai putin teoretica a vietii de scolar.

Bogdan Godja de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Arad spune ca in urma unui studiu efectuat printre elevii de clasa a VIII a este identificata o crestere a interesului elevilor pentru invatamantul profesional.Meseriile alese sunt coafura, frizeri,bucatari,vanzatori practic tot ceea ce face parte din domeniul serviciilor.

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute aproape 6 miliarde lei de la băncile comerciale
România 03 Mai 2024, 01:22

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute aproape 6 miliarde lei de la băncile comerciale

Sunt programate licitaţii pentru emisiuni de certificate de trezorerie.

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute aproape 6 miliarde lei de la băncile comerciale
Cetăţeanul afgan care a rănit doi poliţişti de frontieră a fost arestat pentru 30 de zile
România 02 Mai 2024, 23:29

Cetăţeanul afgan care a rănit doi poliţişti de frontieră a fost arestat pentru 30 de zile

Starea celor doi poliţişti răniţi este stabilă, ei fiind în afara oricărui pericol.

Cetăţeanul afgan care a rănit doi poliţişti de frontieră a fost arestat pentru 30 de zile
Incendiu la un atelier auto din Mogoşoaia
România 02 Mai 2024, 23:25

Incendiu la un atelier auto din Mogoşoaia

Focul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp.

Incendiu la un atelier auto din Mogoşoaia
Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor
România 02 Mai 2024, 20:40

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor

Fiţi atenţi la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate. Nu introduceţi niciodată datele personale sau financiare pe...

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor
La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri
România 02 Mai 2024, 20:28

La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri

Poliţiştii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri şi le-au interzis participarea la Festivalul de muzică...

La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri
Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro
România 02 Mai 2024, 20:03

Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro

Domeniile vizate sunt variate: de la săli de fitness, service-uri şi spălătorii auto până la IT, cabinete medicale şi brutării.

Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro
Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi
România 02 Mai 2024, 17:41

Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dispus astăzi extinderea perimetrului de siguranţă în jurul...

Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi
Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche
România 02 Mai 2024, 17:23

Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche

Un tânăr de 24 de ani a fost transportat cu traumatism cranio-cerebral la Spitalul din Mangalia, după ce a fost victima...

Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche