Prestigiosul concurs gastronomic mondial, Bocuse D`or, ajunge la Brașov

Articol de Radio România Brașov FM, 10 Octombrie 2025, 14:07
Braşovul va fi gazda selecţiei naţionale pentru cea mai prestigioasă competiţie gastronimică din lume: Bocuse D`or.
Selecţia va avea loc pe data de 27 noiembrie, iar chefii interesați să participe se pot înscrie de vineri, 10 octombrie, pentru ca mai apoi finaliștii să fie anunțați pe data de 27 octombrie.
Este un moment istoric prin care România are şansa de a arăta că poate respecta criteriile riguroase impuse în bucătăria internaţională.
Competiția trebuie să reflecte spiritul Bocuse d’Or: excelență, creativitate, precizie și devotament, iar candidații trebuie să evidențieze produse românești de sezon și să reinventeze tradiția culinară într-un context de fine dining contemporan.
Tema competiției este „Tradiția reinterpretată”, despre care ne spune mai multe Chef Cezar Munteanu, preşedintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism:
"La Brașov acceptăm maxim 8 echipe, candidații au de trimis, în prealabil, CV-urile și ideile lor despre tema deja dată și am decis anul ăsta să avem studiul de acvacultură pentru că suntem foarte responsabili și suntem dedicați sustenabilității. Vom avea ciuperci de cultură, champignon, să echilibrăm apa și pământul. Concurenții vor avea de pregătit 10 porții la platou. Efectiv, este un spectacol nu doar vizual, ci și de gusturi. Deci, concurenții se întrec în boxe, pe o durată de 5 ore și jumătate, jurizați de un juriu internațional", a explicat Cezar Munteanu.
Ediția Bocuse d’Or Europe 2026 va avea loc la Marsilia, acolo unde cei mai talentați chefi ai planetei vor face un spectacol al excelenței culinare.
De-a lungul celor aproape patru decenii, peste 70 de țări au participat la competiție, iar doar 52 chefi au reușit să obțină titlul suprem.