Opoziţia şi-a prezentat moţiunea de cenzură în Parlament
AUR, SOS şi POT acuză coaliţia de guvernare că după ce ar fi cheltuit fără măsură banii statului, acum îi pun doar pe românii de rând să plătească.

Articol de Alexandra Cristea, 10 Iulie 2025, 13:49
Opoziţia şi-a prezentat astăzi moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului.
Documentul a fost citit de senatorul AUR Petrişor Peiu într-o sală mai mult de jumătate goală.
Se aşteaptă însă o prezenţă numeroasă a parlamentarilor luni, cînd este nevoie şi de cvorum la votul asupra moţiunii prin care AUR, SOS şi POT încearcă să blocheze primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului bugetar.
Cele trei partide acuză coaliţia de guvernare că după ce ar fi cheltuit fără măsură banii statului, acum îi pun doar pe românii de rând să plătească.
Documentul prezentat de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, face o radiografie a situației fiscal-bugetare actuale și a cauzelor care au dus la cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.
Opoziția reclamă, printre altele, că măsurile propuse în proiectul de lege asumat de executiv sunt menite să inducă recesiune și scăderea nivelului de trai, iar costul austerității este repartizat doar românilor.
Petrișor Peiu, senator AUR: Bravo, coaliția PSD-PNL-USR-UDMR! Ați adus țării cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, felicitări! Ați reușit să faceți România de râsul Europei pe toate fronturile economice deodată. Românii au dreptul să știe pe ce s-au dus împrumuturile făcute în numele lor. Nu putem accepta ca niște guvernanți fără transparență să continuie să ne împovăreze fără explicații. Statul trebuie să dea socoteală, nu să ceară necondiționat bani de la cetățenii. Noi, opoziția, nu putem să acceptăm legea austerității. Drept urmare, vă cerem, doamnelor și domnilor senatori și deputați, să votați în favoarea moțiunei de cenzură și împotriva proiectului de lege al austerității.
În replică, președintele Senatului, liberalul Mircea Brudean, și-a exprimat încrederea că moțiunea nu va avea șanse să fie adoptată.
Mircea Abrudean: Este extrem de necesar ca pachetul de măsuri, care a fost deja asumat, pachetul 2, care urmează să vină, tot așa, cu asumarea în parlament, să fie adoptat în cel mai scurt timp pentru a ne îndeplini ținta de deficit. În momentul în care guvernul vine în parlament cu un pachet de măsuri adoptat de către guvern și din guvern fac parte toate partidele din coaliție, nu putem spune că acel pachet de măsuri nu a fost agreat în coaliție.
Pentru ca executivul condus de Ilie Bolojean să fie demis, moțiunea de cenzură trebuie votată de jumătate plus 1 din numărul de parlamentari, adică cel puțin 233 de senatori și deputați, însă dacă documentul va fi respins prin vot atunci pachetul de măsuri fiscale va fi considerat adoptat.