Măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, în transparenţă decizională
Vor aduce, pentru o perioadă, scăderea nivelului de trai al majorităţii românilor, dar alternativa ar fi fost şi mai rea, spun autoritățile.

Articol de Andrei Şerban, 04 Iulie 2025, 08:12
O combinaţie de creşteri de taxe şi de reduceri de cheltuieli, aplicate cel puţin până la finalul lui 2026, ar urma să scoată statul din criza financiară şi să elimine riscul ca România să fie retrogradată la categoria nerecomandată investiţiilor, potrivit pachetului fiscal pus în transparenţă decizională de Ministerul Finanţelor.
Va aduce, pentru o perioadă, scăderea nivelului de trai al majorităţii românilor, dar alternativa ar fi fost şi mai rea, cu un risc mare, spun guvernanţii, ca statul să nu mai aibă de unde plăti salariile şi pensiile.
Va creşte TVA la 21%, creşte şi taxa pe valoare adăugată pentru alimente şi medicamente la 11 procente, cresc accizele şi rovinieta.
Iar mai mulţi români, inclusiv cei cu pensii de peste 3.000 de lei vor fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate, pentru că sistemul, aşa cum este acum, nu mai poate fi susţinut.
Toate aceste măsuri au fost explicate, ieri, de patru miniştri şi un vicepremier, la Palatul Victoria.
Ministrul sănătății, Alexandru Rogobete, a precizat că asigurări de sănătate nu vor plăti persoanele cu handicap și nici bolnavii cu afecțiuni oncologice.
Schimbări și în cazul persoanelor coasigurate, acestea vor dobândi calitatea de asigurat pentru 12 luni, dacă persoana care îi asigură va plăti asigurările de sănătate pentru șase luni cu un procent din salariul minim brut pe economie.
Se va schimba și sistemul de plată pentru concediile medicale în cazul codului de boală 01, acolo unde s-au înregistrat multe excese.
"Pentru o perioadă de până la șapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile un procent de 75%", a spus Alexandru Rogobete.
Ministrul educației, Daniel David, a precizat că va crește norma didactică cu două ore față de ce este acum în învățământul preuniversitar și în cel universitar și se vor acorda doar trei tipuri de burse școlare: de merit, sociale și tehnologice.
"Unu: bursa de merit, maxim 15% dintr-o clasă, cu nota minimă 9. Doi: Bursa socială, pentru a merge spre copiii care au nevoie să fie ajutați să vină la școală. Și bursele tehnologice pentru copiii care sunt în școli profesionale, care lucrează în parteneriat cu diverse companii, cu diverse firme", a explicat Daniel David.
Ministrul de finanțe, Alexandru Nazare, a amintit de aplicarea a două cote de TVA, de 11 și 21 de procente, de creșterea accizei la alcool, țigări și combustibil, a taxării profiturilor băncilor și a câștigurilor la jocurile de noroc.
Ministrul muncii, Florin Manole, a anunțat că vouchere de vacanță vor primi doar angajații cu salarii de sub 6.000 de lei net, iar salariile și pensiile de la stat nu vor crește anul acesta și nici anul viitor.
"Veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârșitul anului următor, 2026. Indemnizația de hrană se acordă până la 6.000 de lei lunar și are un cuantum de 347 de lei", a declarat Florin Manole.
Florin Manole a mai anunțat și că persoanele cu pensii de peste 3.000 de lei vor plăti asigurări de sănătate și anume 10 procente la ce sumă depășește această valoare.