Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE UPDATE: Campania naţională anti-COVID-19 a început (VIDEO)

UPDATE: Premierul Florin Cîţu consideră că momentul vaccinării primei persoane împotriva COVID-19 în România este unul "istoric", "de referinţă" pentru România.

LIVE UPDATE: Campania naţională anti-COVID-19 a început (VIDEO)
Prima persoană din România vaccinată anti-COVID este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş". Foto: captură video (www.facebook.com/RO-Vaccinare)

Articol de Răzvan Stancu, 27 Decembrie 2020, 08:40

27 decembrie - o zi cu însemnătate pentru comunitatea științifică de pretutindeni: ziua de naștere a părintelui microbiologiei, Louis Pasteur - în 2020 a devenit și o zi cu însemnătate pentru întreaga comunitate a Uniunii Europene - este prima zi din campania europeană de vaccinare împotriva COVID-19.

VIDEO: Campania națională anti-Covid a început. Sursa: www.facebook.com/RO-Vaccinare-101845835162501

UPDATE ora 17.35 - România va primi luni următoarea tranșă de vaccinuri anti-COVID-19, iar de marți va începe distribuirea acestora către cele 370 de centre de imunizare din unitățile medicale.

UPDATE ora 14.00 - "Pandemia va fi depășită abia când peste 60% din populație va fi imunizată"

UPDATE ora 12.40 - Reportaje din Brașov, Craiova, Constanța, Suceava și Baia-Mare. Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 a început în cele zece spitale de boli infecţioase din țară.

UPDATE: ora 12.10 - Europol avertizează asupra pericolului apariției unor vaccinuri false

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie, ora 11:09) - Realizator: Adrian Soare - Prima zi de vaccinare anti COVID-19 în România. Revine în direct Bogdan Isopescu, care a ajuns în jumătate de ceas, aş spune chiar mai puţin, de la Institutul "Matei Balş" la Spitalul "Dr. Victor Babeş''. Te salutăm, Bogdan!


Reporter: Bună dimineaţa, din nou! La "Victor Babeş" au fost distribuite 530 de doze ale vaccinului şi eram curios cam câţi oameni sunt vaccinaţi pe oră, nu am reuşit să aflu, dar sigur vor fi epuizate în următoarele 24 -30 de ore, după care va fi primită altă tranşă. Am apucat să stau de vorbă cu câteva persoane care au fost vaccinate, printre ele m-a suprins infirmiera Diana Paraschiva, o infiermieră care a fost şi ea, din primele zile ale pandemiei, alături de pacienţii COVID. Vaccinarea, îmi spunea ea, e ca o gură de aer şi siguranţă, pentru că ea s-a îmbolnăvit în aceste zece luni. Îmi povestea cât de speriată a fost, câte griji şi-a făcut pentru a nu îmbolnăvi pe cei din jur, mai ales pe fiul ei, mai ales că infirmierii sunt cei care intră în contact direct cu toţi pacienţii COVID. De altfel, toţi cei cu care am vorbit recomandă vaccinarea, e nedureroasă, oferă protecţie, reaciile adverse sunt puţine şi de talie mică şi medie, după cum s-a constatat până acum. Dacă stăm să ne gândim, în Anglia, după un milion de vaccinări, nu există nicio reacţie adversă.


Realizator: Prima tranşă de vaccinuri, 10 mii de bucăţi ajunse în România, 3 mii distribuite la primă mână pentru spitalele care sunt în prima linie a combaterii acestei infecţii COVID-19. Dacă ai apucat să întrebi sau dacă ştii, cam care ar fi estimările capacităţii de vaccinare? Care ar fi proiecţiile autorităţilor?


Reporter: Acum, în acest moment există 10 centre pentru vaccinare. În ianuarie, undeva ar trebui să ajungă la 900 în toată ţara, de fapt ianuarie-februarie, 32 în Bucureşti, şi asta pentru că noi primim sau vom primi de săptămâna viitoare cam 150 de mii de doze. Deci pe măsură ce numărul va creşte, stocul va fi mai mare, în aceeaşi măsură şi numărul centrelor de vaccinare va creşte. În acest moment prioritari sunt medicii, asistenţii, asistentele, infiermierele - sunt primele zile ale vaccinării şi totul se dezvoltă pe măsură ce trece timpul.


Realizator: Mulţumesc, Bogdan Isopescu

UPDATE: ora 11.00 - Campania de vaccinare împotriva coronavirusului a început la Cluj, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. (FOTO)

UPDATE: ora 10.30 - Premierul Florin Cîţu consideră că momentul vaccinării primei persoane împotriva COVID-19 în România este unul ''istoric'', ''de referinţă'' pentru România în lupta împotriva noului coronavirus.

UPDATE ora 10.00 - RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie, ora 10:00) - Campania Națională de Vaccinare împotriva COVID-19 a început în urmă cu o oră, când a fost imunizată prima persoană.

Este vorba despre o asistentă medicală de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" din Capitală. Mihaela Anghel se numără printre cadrele medicale care s-au ocupat de primii pacienți diagnosticați cu COVID-19.


Mihaela Anghel: "A fost cea mai mare emoţie. Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu m-a durut absolut deloc. Este cel mai nedureros vaccin, pot să spun, pe care l-am făcut până acum".


Reporter: Ce le transmiteţi românilor care nu vor să se vaccineze sau care nu sunt siguri?


Mihaela Anghel: "Le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze, să putem să scăpăm de greutatea asta care ne apasă pe toți, și să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi ca să își dea seama că există această boală".

UPDATE:Interviu cu managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Dr.Victor Babeș", dr.Emilian Imbri.

UPDATE: 9.15- începe vaccinarea cadrelor medicale din cele 10 unități din țară care tratează pacienții COVID

Peste o oră începe vaccinarea cadrelor medicale din cele 10 unități din țară care tratează pacienții COVID: Institutul "Matei Balș" şi Spitalul Clinic "Victor Babeș" din capitală, spitalele de urgență din Suceava și Baia Mare, clinicile de boli infecțioase din Timișoara, Iași, Cluj Napoca, Brașov, Craiova și Constanța.

Studiile efectuate arată că un prim grad de protecție împotriva noului coronavirus se obține la 14 zile de la administrarea primei doze, iar beneficiile maxime la o săptămână după injectarea celei de a doua doze. Aceasta se face la 21 de zile de la imunizarea inițială.

UPDATE: ORA 09.00 - Prima persoană din România vaccinată anti-COVID este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş"

Realizator: Revenim acum în direct cu reporterul RRA Bogdan Isopescu, care se află la "Matei Balș". Te ascultăm.


Reporter: A fost vaccinată prima persoană din România. Este asistentă la "Matei Balș", numele ei este Mihaela Anghel, are 27 de ani, a fost constant în prima linie a luptei anti-COVID. Este unul dintre cadrele corpului medical care s-a aflat în contact cu primele cazuri de COVID din România.


Realizator: Mulțumim. A fost Bogdan Isopescu, de la "Matei Balș". Iată, primul cadru medical este o asistentă, Mihaela Anghel.

FOTO:

UPDATE: Campania de vaccinare anti-COVID demarează astăzi, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.


Acestea sunt:
* Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Ruşdea" Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital - secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

UPDATE: Reacţii adverse ale vaccinului anti-COVID-19

Cei care nu sunt convinşi de necesitatea vaccinării trebuie să se adreseze medicilor pentru a primi răspunsuri avizate. În prezent, sunt foarte puţine contraindicaţii. Cristina Dumitrescu:

Reporter: Aproape un milion şi jumătate de oameni din lumea întreagă au fost vaccinaţi până acum cu vaccinul care va fi folosit şi în România.

Dintre toţi aceşti oameni, doar câţiva au avut reacţii adverse grave, cum ar fi şocul anafilactic, şi care au avut nevoie de monitorizare medicală. Orice medicament poate avea şi efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave, susţine Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.

În prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech se menţionează că anafilaxia şi hipersensibilitatea pot apărea după administrarea serului cu o frecvenţă necunoascută, care nu poate fi estimată din datele deţinute.

Cel mai frecvent pot apărea însă dureri de cap, de muşchi, o durere la nivelul înţepăturii, însoţită de căldură şi roşeată, posibil frisoane şi greaţă.

Oricum, pentru a preîntâmpina producerea unor reacţii de tip anafilactic, persoana vaccinată va rămâne sub monitorizare medicală cel puţin 15 minute după administrarea dozei de ser.

Dacă o persoană dezvoltă o reacţie anafilactică după prima doză de vaccin anti-coronavirus, producătorul recomandă ca cea de-a doua doză să nu mai fie făcută.

Realizator: Studiile arată că un prim grad de protecţie împotriva noului coronavirus se obţine la 14 zile de la prima doză, iar beneficiile, maxim la şapte zile după cea de-a doua.

Prospectul vaccinului Pfizer-BioNTech, tradus în limba română.(DOCUMENT)

27 decembrie - o zi cu însemnătate pentru comunitatea științifică de pretutindeni: ziua de naștere a părintelui microbiologiei, Louis Pasteur - în 2020 a devenit și o zi cu însemnătate pentru întreaga comunitate a Uniunii Europene - este prima zi din campania europeană de vaccinare împotriva COVID-19.

---Știrea inițială---

Campania naţională anti COVID-19 va începe în această dimineaţă la ora 9:00.

Dozele solicitate pentru imunizarea primilor români, aproximativ 3.000 de cadre medicale din prima linie a eforturilor de combatere a coronavirusului, au fost transportate peste noapte, din Centrul National de Stocare de la Institutul "Cantacuzino" din Capitală, către unităţile medicale din ţară.

Spitalele de urgenţă din Suceava şi Baia Mare, clinicile de boli infecţionase din Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Craiova şi Constanţa.

La această oră, sunt în curs de a fi livrate şi dozele destinate unitătilor din Bucureşti: Institutul "Matei Balş", unde se va da efectiv startul vaccinării, şi Spitalul Clinic "Victor Babeş".

Mihaela Enache l-a întrebat pe comandantul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", doctorul Florin Oancea, cum se asigură transferul în siguranţă al vaccinurilor:


Florin Oancea: El pleacă în cutii de transport speciale, calficate, în care se află numărul de doze solicitate de aceste spitale şi de un data logger, care le va întregistra graficul de temperatură pe durata transportului.


Reporter: Un dispozitiv electronic care întregistrează exact în fiecare clipă la ce temperatură sunt păstrate.


Florin Oancea: La ce temperatură sunt păstrate. Exact cum le-am primit, cu un data logger de la Pfizer, aşa le trimitem şi noi mai departe către centrele de vaccinare, astfel încât să putem să dovedim în orice moment ce s-a întâmplat cu temperatura la care au stat vaccinurilor.


Reporter: Care sunt riscurile? Ce trebuie să preîntâmpinaţi?


Florin Oancea: În primul rând, va trebui să dezvoltăm aceste proceduri pe manipulare a vaccinului, din momentul când îl primim, că avem la dispoziţie 5 minute ca să-l băgăm în congelatorul de minus 70 de grade şi manevrarea lui către containerele de 28 grade.


Reporter: Este, practic, şi un test, această fază 0 - cum i s-a spus - pentru că urmează o tranşă mai mare de vaccinuri. Ce se va întâmpla atunci? Deja sunt puse la punct toate etapele, toţi paşii?


Florin Oancea: Da, începând din noapte aceasta sunt funcţionale şi centrele zonale pot primi vaccinuri. Poate la aceste campanii de vaccinare există nişte oameni care n-au avut linişte şi nu vor avea linişte până când vom încheia această campanie de vaccinare. Este o provocare pentru întreaga omenire şi pentru România.

Mai multe informații despre vaccinare pot fi găsite pe platforma oficială vaccinare-covid.gov.ro

Prospectul vaccinului Pfizer-BioNTech, tradus în limba română.

(DOCUMENT)

(RS)

”Până la urmă inteligenţa artificială nu este o entitate deasupra noastră”
România 22 Februarie 2024, 09:25

”Până la urmă inteligenţa artificială nu este o entitate deasupra noastră”

"Apel matinal" - Invitat: Prof. univ. dr. Liviu Dinu, expert în lingvistică computaţională.

”Până la urmă inteligenţa artificială nu este o entitate deasupra noastră”
Litoralul românesc a câştigat încă 23 de hectare de plajă în acest an la Eforie şi Agigea
România 22 Februarie 2024, 08:35

Litoralul românesc a câştigat încă 23 de hectare de plajă în acest an la Eforie şi Agigea

Litoralul românesc a câştigat încă 23 de hectare de plajă în acest an la Eforie şi Agigea, în urma lucrărilor efectuate în...

Litoralul românesc a câştigat încă 23 de hectare de plajă în acest an la Eforie şi Agigea
Peste 70 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
România 22 Februarie 2024, 08:32

Peste 70 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

71 de persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de către salvamontişti, 24 dintre acestea fiind transportate la...

Peste 70 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Infotrafic
România 22 Februarie 2024, 08:09

Infotrafic

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că nu sunt semnalate autostrăzi sau drumuri...

Infotrafic
Cod galben de ceaţă densă în zone şi localităţi din 25 de judeţe
România 22 Februarie 2024, 07:42

Cod galben de ceaţă densă în zone şi localităţi din 25 de judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă în...

Cod galben de ceaţă densă în zone şi localităţi din 25 de judeţe
Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) a efectuat o vizită în România
România 22 Februarie 2024, 07:39

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) a efectuat o vizită în România

Şeful Biroului Federal de Investigaţii ale Statelor Unite ale Americii, Christopher Wray, s-a întâlnit, ieri, la Bucureşti,...

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) a efectuat o vizită în România
Agenda ședinței de guvern
România 22 Februarie 2024, 07:33

Agenda ședinței de guvern

Guvernul va aproba în şedinţa de astăzi, prin memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de...

Agenda ședinței de guvern
Membrii CSAT au dispus măsuri de întărire a forţelor armate române
România 22 Februarie 2024, 07:27

Membrii CSAT au dispus măsuri de întărire a forţelor armate române

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit ieri, având ca principală temă grava situaţie de securitate din regiunea Mării...

Membrii CSAT au dispus măsuri de întărire a forţelor armate române