Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

27 Decembrie 2020
Vizualizari: 443
Comentează add

Autoritățile spun că nu există nicio presiune în legătură cu vaccinarea. Aceasta este gratuită și nu este obligatorie, însă până acum ea este singura armă eficace împotriva Covid.

"Pandemia va fi depășită abia când peste 60% din populație va fi imunizată"

bogdan-isopescu

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. FOTO: facebook.com/RO-Vaccinare.

A început campania naţională de vaccinare împotriva noului coronavirus, primele persoane imunizate fiind cadrele medicale din cele 10 unităţi sanitare aflate în prima linie de luptă cu pandemia.

Din cele 10.000 de doze ajunse până acum în ţară, vor fi imunizate, pentru început, aproximativ 3.000 de persoane din sistemul sanitar.

Primele cadre medicale au fost vaccinate în această dimineaţă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală - toate au declarat că se simt bine şi recomandă populaţiei să se vaccineze în cel mai scurt timp cu putinţă. Bogdan Isopescu a fost azi la Spitalul "Matei Balş" şi transmite:


Reporter: Mihaela Apostol, Cătălin Apostolescu și Constantin Constantin sunt primele trei cadre medicale vaccinate din România, echipa care în urmă cu 10 luni a preluat primul pacient COVID la Institutul "Matei Balș". Mihaela Apostol își amintește momentul.


Mihaela Apostol: Nici nu ştiam cu ce ne confruntăm. Ne așteptam la ce e mai rău. Suntem și noi afectaţi, totodată, cu pierderea pacienților. Nu s-a întâmplat până acum, în toți acești ani de când lucrez aici nu s-a întâmplat niciodată să avem un raport atât de mare de 10 decese.


Reporter: Azi privește cu speranță și siguranță că o dată cu vaccinarea lucrurile vor intra ușor, ușor în normal, iar celor care ezită le recomandă să se informeze și să privească rezultatele.


Mihaela Apostol: Le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze, să putem să scăpăm de greutatea asta care ne apasă pe toți și să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi ca să își dea seama că există această boală.


Managerul Institutului "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, este cea de-a patra persoană vaccinată.

El spune că nu se teme de reacțiile adverse, care sunt rare și minore, iar dovada siguranței este faptul că el însuși s-a vaccinat, alături de doctorii din prima linie.


Adrian Streinu-Cercel: Sunt, practic, niște grămăjoare mici de grăsime și în interiorul acestei grămăjoare este pusă o moleculă de DNA (ADN) care induce în organismul nostru producerea acelei molecule de vârf şi pe urmă celelalte celule vin și fac treaba și fac anticorpul necesar în așa fel încât atunci când vine virusul acesta să fie inactivat de la poarta de intrare.


Reporter: Medicii amintesc faptul că pandemia și criza vor fi depășite abia când peste 60% din populație va fi imunizată, de unde și importanța ca populația să primească informații corecte despre vaccin, din surse sigure. Coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.


Valeriu Gheorghiță: Avem încredere că lucrurile merg bine, iar eu mă voi preocupa și vă asigur că fac tot ce ține de mine și de echipa pe care o coordonez ca lucrurile să se desfășoare cât mai normal, într-un cadru cât mai favorabil, așa încât până la final ultima persoană vaccinată să fie în condiții de siguranță și să putem împreună să spunem că am pus capăt acestei pandemii.


Reporter: Autoritățile amintesc faptul că nu există nicio presiune în legătură cu vaccinarea.

Aceasta este gratuită și nu este obligatorie, însă până acum ea este singura armă eficace împotriva COVID.

(RS)


Etichete romaniacampanie vaccinareimunizarecoronavirusmatei balsAdrian Streinu-CercelValeriu Gheorghiță(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live