În educaţie şi cercetare nu vor fi concedieri şi nici nu vor scădea salariile
Ministrul educaţiei a transmis un mesaj pentru profesori şi părinţi despre măsurile referitoare la sistemul de învăţământ incluse în primul pachet fiscal.

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Iulie 2025, 13:20
Ministrul educaţiei a transmis un mesaj pentru profesori şi părinţi despre măsurile referitoare la sistemul de învăţământ incluse în primul pachet fiscal. Daniel David dă asigurări că în educaţie şi cercetare nu vor fi daţi oameni afară şi nici nu vor scădea salariile.
Ministrul mai transmite că majorarea normei didactice înseamnă o creştere medie de doar 24 de minute zilnic a perioadei în care profesorii ţin cursuri. Ministrul a justificat şi creşterea numărului de elevi din clase cu argumentul că în 2023 au fost introduse limite nesustenabile care au mărit numărul de clase şi au creat multe norme didactice în plus.
Are detalii Diana Surdu: ”Creșterea cheltuielilor cu resursele umane și creșterea fondului de burse au contribuit la deficitul bugetar, a declarat ministrul educației și cercetării, Daniel David, într-o declarație pe Facebook în care transmite că orice măsură luată nu are voie să afecteze salariul și că în educație nu sunt oameni care își vor pierde posturile. Ministrul Daniel David a declarat că pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar prevede și scăderea valorii pentru plata cu ora.
Daniel David: ”Noi trebuie să reducem numărul de norme libere pe care le avem în sistem, număr de norme care este mare și unde avem cheltuieli la plata cu ora într-un cuantum foarte mare. Și atunci, ce trebuie să facem? Să ducem o parte din acele ore în norma didactică. Am făcut acest lucru la nivel minim, adică sunt duse două ore, încă cu această creștere cu două ore ne aflăm sub media a ceea ce există în țările Uniunii Europene. Sigur, în medie, discutând, este o creștere de la 3,6 la 4 ore pe săptămână, dacă vreți într-o altă evaluare 24 de minute pe zi.”
Daniel David a spus că pentru a reduce normele libere a fost regândit și numărul de copii la clasă.”/editor Florin Lepadatu/