Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iarna din aprilie - Drumuri închise, mașini blocate în zăpadă, localități fără curent electric (UPDATES)

UPDATE: Jumătatea de nord a ţării este în continuare sub cod galben de ninsori, vânt şi polei.

Foto: ISU Botoșani.

Articol de Radio România Actualităţi, 06 Aprilie 2023, 08:32

UPDATE: Începând orele 22.30 se ridică restricțiile de trafic pe DN 17 Păltinoasa-Suceava și DN2 Fălticeni-Suceava (în ceea ce privește restricția de tonaj de 3,5 tone), transmite corespondentul RRA, Mihaela Buculei.

UPDATE: Jumătatea de nord a ţării este în continuare sub cod galben de ninsori, vânt şi polei.

Jumătatea de nord a țării rămâne sub cod galben de ninsori, lapoviță și polei până mâine la prânz, iar potrivit Centrului Infotrafic rămâne închisă și circulația pe mai multe drumuri naționale din zona Moldovei.

În cursul zilei de astăzi au fost totuși redate traficului, fără restricții de tonaj, mai multe porțiuni de drumuri din județele Neamț și Botoșani.

Se circulă și pe DN 2 Fălticeni-Suceava, însă nu și autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile au fost luate măsuri speciale de Spitalul Județean de Urgență Botoșani.

Doina Caba, managerul spitalului: Pacienții care trebuiau externați și nu sunt din municipiu să nu mai fie externați până nu se anunță că starea drumurilor este bună.Pacienții din municipiu pot fi externați doar dacă au însoțitor, iar pacienții care se prezintă în UPU și sunt cazuri sociale și sunt din alte localități sau chiar din municipiu vom face tot posibilul să fie internați în secțiile spitalului, acolo unde sunt secțiile aglomerate facem redistribuire de personal din secțiile mai puțin aglomerate, astfel să asigurăm continuitatea serviciilor medicale de la nivelul unității. Tot personalul este în alertă, nimeni nu pleacă în concediu și vom fi cât mai atenți.

Corespondenta RRA, Gina Poinaru, ne transmite că echipele de intervenție acționează la această oră pe DN 29A Dorohoi-Darabani pentru a face posibil accesul ambulanței către două cazuri medicale din comunele Dragalina și Hudești.

UPDATE: Circulație restricționată prin PTF Costești - Stânca, Sculeni și Lipcani - Rădăuți Prut

UPDATE: Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași anunță că, începând cu ora 16:00, a fost redeschisă circulația autovehiculelor pe următoarele sectoare de drumuri naționale din județul Botoșani:
DN 28B, km 39+000 - 71+000, lim. jud. Iași – Botoșani
DN 29A, km 23+010 – 37+495, lim. jud. Suceava - Dorohoi
DN 29B, km 3+000 - 31+500, Botoșani - Dorohoi

UPDATE: Zeci de persoane au rămas blocate pe drumurile înzăpezite din județul Suceava.

UPDATE: Începând cu ora 15.00 s-au redeschis circulației trei sectoare de drumuri naționale: DN 15B Târgu-Neamt - Cristești (km 45+000 - 62+016), DN 15C Târgu-Neamț - Târzia (limită cu județul Iași, km 44+000 - 58+328) și DN 15D Roman - Crăiești (limită cu județul Vaslui, km 50+947 - 74+245).

Continuă acțiunile de deszăpezire în toate zonele județului, transmite corespondentul RRA, Gianina Buftea.

UPDATE: Misiunile pentru salvarea persoanelor înzăpezite pe drumurile naționale și județene, continuă.

Pe drumul care leagă Botoșaniul de Suceava, forțele au fost suplimentate. Militari, voluntari , pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, și drumari intervin, în aceste momente, pentru scoaterea persoanelor din autoturismele rămase înzăpezite. La misiuni participă și echipajele venite în sprijin de la ISU Suceava, transmite corespondentul RRA; Gina Poenaru.

Până acum s-au înregistrat, în total, peste 900 de apeluri de urgență și 72 de persoane sunt în continuare adăpostite temporar în 10 localități.

În judetul Botosani, jandarmii au marit efectivele si au inceput sa deszapezeasca spitalele, pentru a permite accesul ambulantelor.

Toate drumurile sunt închise, iar la iesirile din localitati au fost instituite filtre rutiere.

A fost restricțională inclusive circulația prin punctele de trecere a frontierei cu Moldova si Ucraina, prin Botosani si Iasi.

Deasemeni, scolile ș judecatoriile din Saveni si Darabani sunt inchise astazi.

Peste 150 de localitati din zona Moldovei nu au energie electrica,15 din judetul Botosani - iar din acest motiv nu poate fi asigurata alimentarea cu apa potabila pentru 25 de localității din judetele Botoșani si Iasi.

Sursa Foto: ISU Botoșani.

UPDATE: Peste 150 de localități din zona Moldovei nu au energie electrică. 15 sunt din județul Botoșani, iar din acest motiv nu poate fi asigurată alimentarea cu apă potabilă pentru 25 de localități din județele Botoșani și Iași.

UPDATE: Meteorologii au extins și prelungit codul portocaliu de ninsori, cu depunerea unui strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei. Este valabil până diseară, la ora 22:00 în județele: Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și în zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș. În nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și nordul Crișanei, precum și în zona de munte, este cod galben până mâine la prânz.

UPDATE: Două perechi de trenuri Regio care circulau pe relația Pașcani-Târgu Neamț au fost anulate în această dimineață, din cauza condițiilor meteo, anunță CFR Călători.

UPDATE: Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare Cod portocaliu de ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă care vizează, pe tot parcursul zilei de joi, 6 aprilie judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi şi zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Mureş.

UPDATE: Toate ieșirile din municipiul Iași sunt blocate în acest moment pentru că circulația pe drumurile județene și naționale a fost restricționată începând de aseară, ca măsură de siguranță pentru șoferi.
Sunt zone în județ în care stratul de zăpadă a atins și un metru și jumătate, iar eforturile echipelor de deszăpezire au fost până acum zadarnice. Toate școlile din județul Iași au rămas închise astăzi în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

UPDATE: Mai multe echipe de ofiţeri şi subofiţeri ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani au intervenit astăzi pentru a curăţa aleile de acces care duc spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Mavromati”şi Secţia de obstetrică - ginecologie din municipiu. Un ATV dotat cu lamă se va deplasa, în cursul zilei, în alte zone din oraş pentru a ajuta persoanele defavorizate.

UPDATE: Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile se mențin restricții de circulație pentru județul Iași și Botoșani. Circulația prin PTF Costești-Stânca, PTF - Lipcani- Rădăuți Prut, PTF Sculeni-Sculeni şi PTF Racovăţ - Diakivtsi este momentan restricționată.

Polițiști de frontieră, jandarmi și polițiști asigură permanența în cadrul filtrelor rutiere instituite la ieșirile din localități. Scopul acestora este de a nu permite accesul autovehiculelor pe drumurile închise circulației publice pentru a preveni evenimentele nedorite.

UPDATE: În ultimele 24 de ore, vântul și precipitațiile sub formă de ploi și ninsori însemnate cantitative au produs efecte în 24 de localități din 12 județe.

UPDATE: Trecerea Dunării cu BAC-ul pe la ZIMNICEA, la frontiera cu Bulgaria este suspendată în această dimineaţă din cauza vântului puternic. Şoferii pot folosi vama Turnu Măgurele, tot în judeţul Teleorman unde BAC-ul funcţionază normal sau Podul Prieteniei Giurgiu Ruse. potrivit reporterului RRA, Alexandru Lancuzov.

UPDATE: Din cauza viscolului care reduce vizibilitatea spre zero, programul de zbor de la Aeroportul 'Ştefan cel Mare' din Suceava este afectat: momentan nu se poate opera în condiţii de siguranţă, chiar dacă pista de aterizare-decolare este curăţată. Echipele de deszăpezire intervin cu utilaje şi materiale pentru a menţine infrastructura în condiţii de operare, însă vremea extremă împiedică în acest moment desfăşurarea operaţiunilor aeriene conform orarului. Din cauza condiţiilor meteo extreme, echipajele de pe zborurile WIZZ AIR, care urmau să decoleze în această dimineaţă spre Dortmund şi Paris, au decis amânarea plecării, iar pasagerii sunt sfătuiţi să păstreze legătura cu operatorul aerian

UPDATE: DN 17, pe sectorul Păltinoasa – Suceava, va rămâne închis până în data de 07.04.2023, ora 10.00.

UPDATE: 424 de persoane din 207 autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naționale și județene din județul Botoșani au fost salvate de pompierii militari și voluntari.

UPDATE: Toate drumurile publice din județele Botoșani și Iași sunt complet închise circulației, indiferent de categoria auto. Restricția se aplică în afara localităților. De asemenea, circulație închisă pentru toate categoriile de autovehicule și pe câteva tronsoane de drumuri naționale din județele Bacău, Neamț și Suceava. Printre acestea, cele mai importante sectoare sunt DN2 Bacău - Suceava - Siret, aproape 150 km în județele Bacău, Neamț, Iași și Suceava, DN28A Paşcani - Moțca, DN28 Iași Albița și DN24 Iași și Sculeni, potrivit corespondentei RRA, Gina Poenaru.

De asemenea, în județul Suceava, restricție pe DN17 Suceava - Păltinoasa. Respectați restricțiile, nu forțați pătrunderea pe un drum național închis, riscați reținerea permisului pentru două luni. Vă reamintesc că echiparea de iarnă este obligatorie în funcție de starea carosabilului, nu de perioada calendaristică. În județele Botoșani și Iași, atenție, pe DN28B, pe lângă restricția de circulație sunt și lucrări de modernizare la reluarea circulației pe tronsoane unde asfaltul a fost decopertat pentru reparații. Ninge în județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Circulație în condiții de iarnă pe DN12 la Miercurea Ciuc, pe DN15 la Toplița, dar și pe DN12C, sectorul de la Lacul Roșu.

Ultima informație din județul Vâlcea, în continuare restricții parțiale la Câineni pe DN7 Valea Oltului - la kilometrul 229, la Câineni se circulă dirijat pe o singură bandă din cauza căderilor de stânci de pe versant.

UPDATE: Aproape 30 de tronsoane de drumuri naționale din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Suceava sunt închise.

Etichete : zapada iarna drumuri
În primul trimestru din 2024, preţul mediu al locuințelor „s-a majorat cu peste 7%”
România 27 Aprilie 2024, 11:09

În primul trimestru din 2024, preţul mediu al locuințelor „s-a majorat cu peste 7%”

Cel mai scump oraş, din acest punct de vedere, rămâne Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de peste 2.600 de euro pe metru pătrat.

În primul trimestru din 2024, preţul mediu al locuințelor „s-a majorat cu peste 7%”
Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA
România 27 Aprilie 2024, 10:50

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA

900 de adolescenți din România și Republica Moldova încep un stagiu de pregătire cu expertul antidrog Cătălin Țone.

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA
Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate
România 26 Aprilie 2024, 22:45

Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate

Judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea rechizitoriului și a respins mai multe cereri și excepții formulate...

Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate
Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne