Creșterea ratelor dobânzilor a încetinit
ROBOR la trei luni a urcat de la 7,25% la 7,31%, iar ROBOR la șase luni de la 7,31% la 7,45%.

Articol de Iulian Olescu, 09 Mai 2025, 13:36
Ratelele de dobândă s-au majorat din nou vineri, însă creșterile s-au temperat semnificativ față de evoluția de joi. Și piața valutară pare să se fi stabilizat, cu o scădere de doar 0,09% a leului față de euro pe piața interbancară. La bursă, principalii indici au revenit, însă, pe scădere.
Bursa de Valori București a deschis pe verde vineri, după scăderile din ziua precedentă, însă creșterile consemnate inițial de majoritatea indicilor apropiate de 1% s-au temperat semnificativ după prima oră de tranzacționare, iar tendința s-a schimbat ulterior după două ore de la deschidere, cei mai mulți indici intrând în teritoriul ușor negativ.
Dragoș Mesaroș - director de tranzacționare în cadrul unei case de brokeraj - subliniază faptul că scăderile din această perioadă sunt mai mari decât cele înregistrate după turul întâi al alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Dragoș Mesaroș: În momentul de față nu avem nici guvern. Avem creșterea euro, avem o creștere a indicelui ROBOR. Vedem o presiune destul de mare și pe titlurile de stat, pe piața bursieră nu văd decât eventual o mică stabilizare, dar cred că în continuare indicele BET va avea o scădere de 1%-2% până după alegeri.
Dragoș Mesaroș consideră că volatilitatea va continua pe bursă și după turul doi al alegerilor, deoarece, indiferent de câștigător, va fi greu de format un guvern. Pe de altă parte, ratele de dobândă de pe piața monetară s-au majorat din nou vineri, însă creșterile s-au temperat significativ față de evoluția de joi.
Astfel, ROBOR la trei luni a urcat de la 7,25% la 7,31%, iar ROBOR la șase luni de la 7,31% la 7,45%.
Acești indicatori sunt utilizați la calculul costurilor anumitor credite în lei cu dobândă variabilă. Analiștii subliniază că creșterile de dobânzi sunt strâns legate de presiunea pe deprecierea leului.