Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Invitat, Andrei Țărnea

Invitat, Andrei Ţărnea, director general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică din MAE.

Apel matinal: Invitat, Andrei Țărnea
Andrei Ţărnea, director general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică din MAE. Foto: Arhivă.

Articol de Radio România Actualităţi, 02 Noiembrie 2020, 09:09

''Matinal'' - Realizator: Cătălin Cârnu - În toate școlile din Franța va fi adus astăzi un omagiu profesorului de istorie-geografie Samuel Paty, ucis de un terorist cecen în data de 16 octombrie. În toată țara, amenințarea teroristă este la un nivel foarte ridicat, iar cetățenii sunt tot mai preocupați de nivelul securității, după ce în mai puțin de o lună au fost comise în spațiul public francez mai multe atentate cu morți și răniți. Iar invitatul ''Apelului matinal'' este astăzi Andrei Ţărnea, director general al Departamentului Comunicare și Diplomație Publică din Ministerul Afacerilor Externe. Bună dimineața.


Andrei Ţărnea: Bună dimineața.


Realizator: Înainte de toate, ce ar trebui să știe cetățenii români care se află deja în Franța sau ajung să călătorească în aceste zile, deși știm bine este un lockdown în Franța, cel puțin pe durata acestei luni?


Andrei Ţărnea: Pe de altă parte, Franța este una dintre țările membre ale Uniunii Europene, în care trăiește și muncește, studiază o importantă comunitate din România. În consecință, cred că prudenţa e cuvântul zilei. În același timp, în acest dublu context al limitărilor de circulație cauzate de pandemie şi de măsurile luate de Guvernul francez, plus măsurile de securitate luate în urma acestei suite de incidente grave de securitate, cred că până la urmă e normal ca aceştia să-şi pună întrebări, să fie îngrijoraţi, dar în acelaşi timp cred că trebuie spus destul de clar că riscurile la care fiecare dintre ei sunt expuşi sunt limitate. Riscul terorist este un risc care nu a dispărut niciodată din Uniunea Europeană în ultimele decenii, indiferent de ce natură e acesta. Terorismul islamist este unul care a lovit mai multe state membre ale Uniunii în ultimii ani, uneori la scară foarte mare - Franţa este, într-adevăr, una dintre ţările care au fost afectate - dar ele au avut loc în multiple ţări, cu politici diferite vizavi de chestiunile legate de multiculturalism sau de minorităţi.


Realizator: Ameninţarea teroristă oricum rămâne la un nivel foarte ridicat, cel puţin în acest moment în Franţa. Ne amintim şi de asasinatul comis la Catedrala Notre-Dame din Nisa. Până la urmă, care credeţi că sunt premisele unei astfel de escaladări a tensiounilor publice?


Andrei Ţărnea: De fiecare dată când apar în spaţiul public comentarii legate de subiecte care vizează chestiuni care sunt importante pentru credincioşii musulmani, acestea riscă, atunci când sunt... mai ales atunci când sunt interpretate şi inflamate de media, de lideri politici, de lideri religioşi, să fie transformate într-un pretext, pentru că acestea sunt un pretext. terorismul are nevoie de aceste pretexte nu pentru a exista, ci pentru a corela atacuri, acţiuni de acest tip, fie un anumit tip de radicalizare a publicului disponibil pentru aceasta.
Şi trebuie să recunoaştem, şi e foart e important de spus, vorbim despre o facţiune nesemnificativă ca număr, foarte mică, a numărului de cetățeni de religie musulmană din Europa. Deci, nu e vorba despre o chestiune care este neapărat specifică lor, există terorism de altă sursă în Europa, naţionalistă, de extremă dreaptă, de extremă stângă ş.a.m.d.. E o lungă istorie de violență politică și ideologică. Există una cu caracteristici religioase și islamismul radical de acest tip, orientat spre acțiuni teroriste a lovit Europa în repetate rânduri. A făcut-o în Germania, în Suedia, în Danemarca, o face acum în Franța într-un context foarte specific şi trebuie menţionat că aici există o dimensiune specifică. Franţa are una are dintre cele mai...


Realizator: Mari comunităţi.


Andrei Ţărnea: O dată, o comunitate importantă, nu e neapărat cea mai mare procentual, dar este importantă la scară, e şi foarte diversă, vine atât din ţări preponderent la origine de limbă franceză din Africa de Nord, dar dar și din țări din Asia Centrală și de Sud, deci avem o diversitate mare culturală etnică și de interpretare religioasă. Ceea ce e de menționat, însă, este că, ca peste tot, pe fondul influxului unor imami care vin din afara spațiului european, există o radicalizare a discursului islamic. Războiul civil din Siria, existența unor conflicte profunde la nivelul comunităților din ţări arabe sau musulmane şi o aparenţă de existenţă, cum spun ei, a unui conflict existenţial între Occidentul creștin sau iudeo-creștin și un Orient şi o Africă de Nord musulmană, care furnizează un asemenea set de elemente constitutive pentru un discurs de acest tip. Dar, Franţa spuneam că este un caz particular în ceea ce priveşte această chestiune a libertăţii de expresie și conștiință. Și aici este o confuzie pe care adesea, dinadins, o fac cei care susțin atacurile teroriste, şi anume că Franța ar fi o ţară atee. Nu, Franța nu este o țară atee, Franţa este o ţară laică, un stat secular pe care succesiunea revoluţiilor franceze și modelele constituționale ale republicilor garantează libertatea de expresie, inclusiv libertatea de a fi blasfemiator, nu vizavi de o religie, ci vizavi de orice religie, dar nu dreptul de a jigni, nu dreptul de a ataca o persoană individual. Evident că, în acest caz, libertatea de expresie și forma ei specifică, libertatea presei, sunt apărate de autoritățile franceze și de publicul francez, dar ei nu sunt opoziţie la sentimentul religios şi la dreptul cetăţenlor de a avea o conştiinţă şi o practică religioasă, indiferent în ce religie.


Realizator: Da, radicalizarea, oricum, indiferent de domeniu, naşte probleme, statele europene rămân atente la toate detaliile, toate şi-au exprimat şi solidaritatea cu Franţa. Apropo, însă, de reacţia Uniunii Europene şi, implicit, a României. Ce credeţi, ce măsuri ar trebui luate? Poate suplimentare de protecţie, mai cu seamnă la nivel comunitar? Ce se discută?


Andrei Ţârnea: Chestiunile de securitate sunt în mare măsură o competenţă naţională. Chestiunile care ţin de o anumită coerenţă strategică şi legată de discursul băgat pe internet, şi aşa mai departe, fac obiectul unor eforturi comune, mai ales în ceea ce priveşte combaterea dezinformării, inclusiv atunci când ia forma susţinerii elementelor teroriste. Există, de asemenea, o bună cooprare, atât la nivel de NATO, cât şi a statelor membre UE, în materie de intelligence, de informaţii, şi în toate, şi de luptă antiteroristă. Aici există deja eforturi semnificative, care, până la urmă, contribuie semnificativ la creşterea nivelului de securitate a cetăţenilor Uniunii Europene oriunde s-ar afla. Există, se poate face mai mult, dar, în primul rând, aici şi în poziţiile de solidarizare ale României şi altor state membre ale Uniunii Europene, alte oficililor europeni vizează faptul că, în principal, terorismul este un mijloc inacceptabil de a susţine orice idee politică sau religioasă. În consecinţă, principiile europene trebuie să prelaveze, atât în ceea ce priveşte la modul în care reacţionăm la asemenea acte şi, cum am spus-o la începutul discuţiei noastre, nu este prima dată, din păcate, această formă de manifestare a urei şi a violenţei împotriva unui set de valori a unei societăţi deschise, al unei libertăţi de conştiinţă, sau de manifestarea unor fenomene politice locale, exportate la nivel global va continua, din păcate. Asta nu înseamnă că securitate fiecăruia dintre noi este permanent ameninţată şi că ar trebui să trăim sub spectrul acestor temeri, pentru că, până la urmă, aceasta este ceea ce vor teroriştii, indiferent de ce sorginte.


Realizator: Da.


Andrei Ţârnea: În cazul acesta, solidaritatea noastră cu Franţa este esenţială, aşa cum ar trebui să fie de fiecare dată când o societate europeană, sau non-europeană, este lovită de asemenea acte inumane şi inacceptabile.


Realizator: O să încheiem interviul nostru, spunând doar atât, sau repetând cuvântul pe care l-aţi uzitat: prudenţă, înainte de toate. Adaug şi eu şi optimism că lucrurile nu vor degenera şi, până la urmă, vor intra pe făgaşul normal. Mulţumesc pentru prezenţa la "Apel Matinal"...!


Andrei Ţârnea: Cu plăcere!


Realizator: Invitatul de astăzi a fost Andrei Ţârnea, directorul general al Departamentului Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe şi vă reamintesc că, astăzi, în toate şcolile din Franţa va fi adus un omagiu profesorului de istorie şi de geografie Samule Paty, ucis de un terorist cecen în data de 16 octombrie.

(RS)

Aglomerație ca în plin sezon estival pe Autostrada Soarelui I VIDEO
România 01 Mai 2024, 10:13

Aglomerație ca în plin sezon estival pe Autostrada Soarelui I VIDEO

Poliția Rutieră anunță numeroase filtre și radare pe A2.

Aglomerație ca în plin sezon estival pe Autostrada Soarelui I VIDEO
Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner, adus în România
România 01 Mai 2024, 10:07

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner, adus în România

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară din Irlanda.

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner, adus în România
Cum îşi petrec românii minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
România 01 Mai 2024, 09:41

Cum îşi petrec românii minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Care este destinația favorită a bistrițenilor.

Cum îşi petrec românii minivacanţa de 1 Mai şi Paşte
Noi drepturi pentru mamele minore
România 01 Mai 2024, 08:17

Noi drepturi pentru mamele minore

Mamele minore pot semna documente cu caracter medical sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și...

Noi drepturi pentru mamele minore
Restricții de circulație pentru camioane de 1 Mai
România 01 Mai 2024, 08:13

Restricții de circulație pentru camioane de 1 Mai

Până astăzi la ora 22:00, circulația camioanelor este interzisă pe trei troansoane de drumuri.

Restricții de circulație pentru camioane de 1 Mai
Surpare în Slănic Prahova: Persoanele evacuate nu se pot întoarce acasă
România 01 Mai 2024, 08:01

Surpare în Slănic Prahova: Persoanele evacuate nu se pot întoarce acasă

Rapoartele specialiștilor arată că surparea străzii ar fi efectul acțiunii apei care circulă prin subsol, pe sub stratul de...

Surpare în Slănic Prahova: Persoanele evacuate nu se pot întoarce acasă
Sute de radare vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi Paşte
România 01 Mai 2024, 00:12

Sute de radare vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi Paşte

Filtrele de poliţie vor avea în dotare şi aparate alcool test şi drug-test.

Sute de radare vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi Paşte
Surparea de la Slănic Prahova nu a fost cauzată de seisme
România 30 Aprilie 2024, 23:16

Surparea de la Slănic Prahova nu a fost cauzată de seisme

Rapoartele specialiştilor arată că sunt excluse şi fenomenele de adâncime sau exploatarea de sare.

Surparea de la Slănic Prahova nu a fost cauzată de seisme