Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele AEP, Toni Greblă: Alegătorii vor primi cinci buletine de vot pe 9 iunie

EXCLUSIV RRA: Interviu cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Președintele AEP, Toni Greblă: Alegătorii vor primi cinci buletine de vot pe 9 iunie
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Foto: Agerpres.

Articol de Petruţa Obrejan, 08 Mai 2024, 16:54

Interviu cu președintele AEP, Toni Greblă.

Interviu cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

De astăzi, candidaturile pentru alegerile locale vor rămâne definitive. Cetățenii care vor să se informeze mai mult pentru a vota în cunoștință de cauză, în data de 9 iunie, de unde își pot lua informațiile oficiale și mă refer la candidații la primării, consilii județene, listele de candidați pentru consiliile locale și județene?

Toni Greblă: Deci, o dată ce rămân definitive candidaturile și pentru alegerile locale, cele europarlamentare au rămas definitive, de vreo 10-12 zile sunt și tipărite buletinele de vot pentru europarlamentare. Pentru alegerile locale, candidaturile rămân definitive de astăzi, de la sfârșitul zilei, respectiv ora 23:59, însă cetățenii trebuie să știe că nu mai pot depune contestații împotriva candidaturilor. Este un termen care se împlinește pentru ca eventualele contestații să fie soluționate în justiție.

Va exista practic un afișaj pe hârtie sau doar pe internet?

Toni Greblă: Mâine vor fi afișate atât la sediul Birourilor Electorale Județene, la sediul Biroului Electoral Central și, pe măsură ce ele vor fi centralizate, vor fi publicate și pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Odată cu tipărirea buletinelor de vot, un specimen al buletinului tipărit va fi și dat publicității, tocmai pentru ca cetățenii să poată să vadă buletinul de vot, să poată să identifice competitorul politic pentru care optează și să voteze în cunoștință de cauză.

Și pentru că am vorbit de candidați, de liste, vreau să ne explicați, pentru că sunt o serie de semne de întrebare venite din partea populației câte buletine de vot va primi un cetățean la alegerile din 9 iunie?

Toni Greblă: Marea majoritate a cetățenilor care vor vota pe data de 9 iunie își vor exprima votul în general, la aceeași secție de votare de acum patru, respectiv cinci ani. Vor vota într-o singură sală, ca de obicei, cu un singur birou electoral de secție și un singur IT-ist care va opera în registru electoral electronic pentru a vedea dacă cetățeanul respectiv are drept de vot, este înscris în lista electorală permanentă ș.a.m.d. În încăpere vor exista cinci urne în care, după ce va vota cetățeanul respectiv separat, va depune buletinele de vot pentru europarlamentare, pentru consiliul județean, pentru președinte al consiliului județean, pentru consiliul local și pentru primarul localității. Deci fiecare secție de votare va fi dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot pe care le va primi fiecare cetățean care are dreptul să voteze în secția respectivă la intrarea în secție.

Domnule președinte, cine are dreptul să voteze?

Toni Greblă: Pentru alegerile europarlamentare există o singură circumscripție electorală la nivelul țării și există o singură listă de candidați pentru alegerile europarlamentare pentru fiecare competitor politic. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetățenii care votează în România, cât și pentru cei care votează în străinătate, indiferent unde au domiciliu sau reședința. Important este ca ei să fie cetățenii români cu drept de vot. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetățenii care votează în România, cât și pentru cei care votează în străinătate. Indiferent unde au domiciliu sau reședința, important este ca ei să fie cetățeni români cu drept de vot.

Care sunt, practic, regulile de vot pentru românii din diaspora, pentru cei care au dublă cetățenie, pentru cei care, să zicem, în data de 9 iunie, poate se vor afla într-o excursie în afara țării și, într-adevăr, vor să își exercite acest drept constituțional?

Toni Greblă: Deci toți cetățenii români, indiferent dacă mai au sau nu mai au o altă cetățenie, indiferent de domiciliu pe care îl au, indiferent de reședință, dacă au dreptul de vot și nu le-au fost interzise drepturile electorale, pot să voteze oriunde în România și oriunde la secțiile - la cele aproximativ 900 de secții de votare - care vor fi deschise în străinătate.

Pentru a fi cât mai clar, persoanele care au și domiciliu, au și reședință, cum pot vota?

Toni Greblă: Cetățenii români cu domiciliul în țară votează numai la secția de votare unde sunt arondați pentru alegerile locale. Pentru alegerile europarlamentare pot să voteze oriunde în țară sau în străinătate. Pentru cetățenii care au reședința în alt loc decât unde sunt înscriși în listele electorale permanente, pot să voteze numai cu condiția ca reședința, viza de flotant, ca să înțeleagă toată lumea, să fi fost făcută cu mai mult de 60 de zile înainte datei de 9 iunie.

Și dacă, să zicem, nu este făcut acest flotant?

Toni Greblă: Ei trebuie să voteze la secția de domiciliu, pentru că domiciliul rămâne același. Trebuie să meargă la secția de domiciliu dacă vor să-și exercite dreptul de vot pentru alegerile locale. Pentru europarlamentare, cetățenii români trebuie să știe că nu pot - chiar dacă au dublă cetățenie, dacă au numai cetățenia română, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate - nu pot să voteze decât o singură dată pentru alegeri europarlamentare, fie pentru lista din România, fie pentru lista din țara de reședință, dar nu pot să voteze și pentru una și pentru cealaltă. Legislația română sancționează inclusiv cu închisoarea votul multiplu, adică mai mult de o dată. Fiecare cetățean are dreptul să-și exercite un singur drept de vot pentru europarlamentare și un singur vot pentru alegerile locale.

Legat de afișajul electoral, pentru că am observat bannerele imense în tot felul de locuri, aș vrea să precizați unde pot fi dispuse, pentru a respecta legea, imaginile și sloganurile competitorilor?

Toni Greblă: Mai întâi trebuie știut faptul că pe 10 mai, nu mâine-poimâine, la ora 7:00 începe campania electorală. Până pe data de 9 inclusiv la ora 24:00 trebuie îndepărtate toate materialele de propagandă politică pe care le-au /.../ competitorii politici, sub sancțiuni contravenționale. De pe data de 10, competitorii politici mă refer la candidații independenți, candidați ai unor partide politice, candidați ai alianței electorale sau a organizațiilor aparținând minorităților naționale pot să afișeze o fotografie într-un format de aproximativ 0.50 metri pe 0.35, respectiv 0.45 la locurile de afișaj care sunt anume destinate, montate acolo de primăriile din fiecare localitate a țării. Și acolo pot să pună numai două fotografii cu dimensiunile pe care vi le-am spus. În rest, ei pot să desfășoare întâlniri cu alegătorii, să pună afișe în legătură cu viitoarele întâlniri cu alegătorii pe același panou de publicitate politică pus la dispoziție de către primării, pot să distribuie flyere, broșuri cu caracter electoral, calendare cu caracter electoral, alte tipărituri, însă în același scop. În afară de acestea și de întâlnirile electorale cu simpatizanți, cu membri ai formațiunii politice respective, aproape nicio altă activitate. Pot, evident, să-și facă publicitate online, în condițiile legii și, de asemenea, prin posturile de radio și de televiziune, respectând prevederile legale.

Domnule președinte, dacă unii candidați nu doresc să respecte legea, cine îi sancționează?

Toni Greblă: În ceea ce privește afișajul electoral, spre exemplu, sau încălcarea dispozițiilor legale sancțiunile sunt aplicate de Biroul Electoral Central, de Birourile Electorale Județene, de Poliția Locală și de Poliția Comunitară. De asemenea, pe o anumită modalitate de cheltuire a banilor în campania electorală, și Autoritatea Electorală Permanentă poate să intervină, aplicând sancțiunile contravenționale prevăzute de lege.

Știu că există locuri înscrise în lege în care este interzis cu totul candidaților să organizeze acțiuni specifice campaniei electorale.

Toni Greblă: Da, este vorba în primul rând de școli, alte asemenea așezăminte, spitale ș.a.m.d. unde propaganda politică este interzisă în varianta pe care ați descris-o dumneavoastră înainte.

Spuneați că pe 10 mai începe campania electorală. Aveți vreun mesaj pentru cei care se vor confrunta în competiția asta electorală?

Toni Greblă: Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, alături de alte instituții, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, cu ajutorul Birourilor Electorale constituite la nivelul țării, a organizat, din punct de vedere tehnic, desfășurarea alegerilor exact așa cum este prevăzut în lege. Sigur că apelul meu este ca să existe dezbatere publică, îndemn toți competitorii politici să își facă cunoscute programele politice în variantele prevăzute de lege și, de asemenea, invit cetățenii să aibă încredere în faptul că votul lor va fi respectat și se va regăsi în rezultatul final al alegerilor. Astfel încât noi suntem pregătiți spre exemplu, am tipărit aproape 21 de milioane de buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi distribuite în timp util la toate secțiile de vot din țară și din străinătate. Și, repet, în străinătate, pentru prima dată vor fi organizate peste 900 de secții de votare, acolo unde cetățenii români au solicitat misiunilor permanente, oficiilor diplomatice și consulare organizarea secțiilor de votare, evident, unde s-au strâns cel puțin 100 de cetățeni care doresc să-și exercite votul în străinătate.

Agenda parlamentară
Politică 27 Mai 2024, 07:50

Agenda parlamentară

În atenţia Senatului va fi de luni proiectul de lege care ar putea menţine cota unică de impozitare în următorii...

Agenda parlamentară
SENAT: Vot pentru protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani
Politică 26 Mai 2024, 13:34

SENAT: Vot pentru protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani

Senatul are programat luni voturi asupra proiectului care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani.

SENAT: Vot pentru protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani
Senatul dă undă verde Autostrăzii A7 Ploieşti-Paşcani
Politică 21 Mai 2024, 20:51

Senatul dă undă verde Autostrăzii A7 Ploieşti-Paşcani

Întreaga responsabilitate în realizarea proiectului i-a fost delegată Ministerul Transporturilor.

Senatul dă undă verde Autostrăzii A7 Ploieşti-Paşcani
Altercaţie între deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă cere măsuri
Politică 21 Mai 2024, 13:47

Altercaţie între deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă cere măsuri

Preşedintele Senatului şi liderul PNL, Nicolae Ciucă, cere măsuri în urma altercaţiei dintre deputaţii Florin Roman şi Dan...

Altercaţie între deputaţii Florin Roman şi Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă cere măsuri
Ghid destinat românilor care votează în străinătate, publicat de MAE
Politică 16 Mai 2024, 12:44

Ghid destinat românilor care votează în străinătate, publicat de MAE

Ghidul destinat celor care doresc să voteze la secţiile organizate în străinătate este disponibil pe site-ul MAE.

Ghid destinat românilor care votează în străinătate, publicat de MAE
România se află pe primul loc în UE la intenția de vot în rândul tinerilor
Politică 15 Mai 2024, 09:23

România se află pe primul loc în UE la intenția de vot în rândul tinerilor

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la intenția de vot în rândul tinerilor pentru alegerile europarlamentare,...

România se află pe primul loc în UE la intenția de vot în rândul tinerilor
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat
Politică 14 Mai 2024, 08:42

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat şi se va...

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat
VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel
Politică 14 Mai 2024, 08:14

VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni, marți dimineaţă, într-o şedinţă solemnă comună, consacrată Zilei Solidarităţii...

VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel