Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În România, în loc să fie lăsat să se dezvolte, „turismul este sabotat”

„Apel matinal” - Invitat: Dragoş Răducan, președintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

În România, în loc să fie lăsat să se dezvolte, „turismul este sabotat”
Litoralul Mării Negre, iulie 2022. Foto: Sorin Cealera

Articol de Cătălin Cîrnu, 02 Iunie 2023, 11:44

Am primit multe mesaje de la fanii matinalului, care spuneau că nu pot vedea pe aplicația Poliției de Frontieră "Trafic online", care este situația la punctele de trecere a frontierei. Am încercat și noi. Toate calculatoarele, de aici, din studio și din regie. Nu funcționează în acest moment aplicația celor de la Poliția de Frontieră, prin care poți afla, de regulă, cu un plus semnificativ, cât trebuie să aștepți ca să poți trece din țară sau să intri în România. 30 de minute, după ora 8:00, vreme frumoasă, chiar dacă va mai picura așa după-amiază, nu neapărat în București, ci prin toată țara. Atmosfera este relaxată. Suntem într-o zi de vineri, 2 iunie. Tarife mici la început de sezon estival. Multe motive pentru care românii au ales să meargă la mare, dar și în stațiunile montane sau în Delta Dunării, ori spre unele destinații externe. Peste 70.000 de turiști sunt așteptați, de exemplu, pe litoral în această minivacanță de Rusalii, care a început ieri de Ziua Copilului, iar unitățile de cazare înscrise în programul "Litoralul pentru toți" îi așteaptă pe călători cu reduceri de până la 70%, iar pe plaja din Constanța, de 1 iunie, cei mici s-au putut bucura deja de ateliere creative, activități sportive și jocuri pe nisip sau chiar în apă. Dar discutăm despre toate aceste întâmplări frumoase alături de invitatul "Apelului matinal", Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Bună dimineața!
Dragoş Răducan: Bună dimineața și mulțumesc.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Mulțumesc că ați acceptat invitația. De regulă, există sintagma gradul de ocupare a locurilor de cazare. Acum rugămintea este să-mi spuneți, dacă știți, cunoașteți aceste amănunte, care este situația în minivacanța de rusalii nu doar pe Litoral, ci la nivelul unităților turistice din țară?
Dragoş Răducan: Da, aș vrea să încep cu ceva mai puțin plăcut. Ca să termin într-o notă optimistă, v-am auzit înainte vorbim despre aplicația care arată grad de aglomerație din vămi, dar vă rog frumos să țineți cont că există un grad mare de aglomerație și pe autostrada A2. Însă, din păcate, n-a văzut nimeni.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Da, despre întâmplările de pe Autostrada Soarelui, cunoaștem. Singura veste bună, să-i spunem așa, este că nu se mai plătește de ieri e taxa de trecere a podului de la Fetești.
Dragoş Răducan: Nu se mai plătește pentru că nu ai pentru ce să plătești. Aceea nu este o autostradă, sau măcar șosea de mare viteză cu care să te duci într-un timp mai scurt la mare. Sunt cozi, sunt ambuteiaje, se circulă pe un singur sens, se circulă cu intermintență. Deci, asta este partea proastă că turismul, în loc să fie lăsat să se dezvolte, este sabotat. Este sabotat chiar de noi, turismul intern vorbesc. Sabotat chiar de mii de români.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Aici, vă combat, pentru că putem circula cu trenul, chiar dacă nu sunt atâtea trenuri câte ne-am dori, dar e varianta cea mai bună pentru litoral.
Dragoş Răducan: Asta este, dar românul este dependent de propria mașină mică.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Spuneți-ne ce se întâmplă pe litoral, înainte de toate.
Dragoş Răducan: Foarte mulți turiști. Chiar depășește așteptarea noastră cât de mulți turiști au venit, mai ales și în ultima clipă și veniți cu rezervări. Deci, foarte mulți turiști pe litoral. Vestea bună este că sunt multe hoteluri deschise, tarifele sunt cele din Litoralul pentru toţi. Așa cum spuneam, o noapte de cazare este cât o cirobă într-un club de lux. Din păcate însă, plajele nu sunt toate amenajate și aici nu este vina operatorului, ci este vina Apelor Române, care au predat destul de târziu plajele, au prelungit licitația. Deci, aşa cum v-am spus, cred că este un sabotaj inconștient al turismului românesc. Partea bună este, însă, că sunt foarte, foarte mulți turiști și la munte, și în stațiunile balneare, pentru cei care nu au vrut să parcurgă atât de mulți kilometri până la mare. Este o minivacanță cu turiști, cu un număr de turiști record pentru, hai să zicem, ultimii cinci ani, ani afectați de pandemie și de restricții. Deci începem sezonul estival 2023 cu dreptul. Sperăm să mergem tot așa. Asta dacă nu se mai întâmplă câte o nefăcută de către guvernanții noștri sau de către cei care, inconștient, pun beţe în roate turismului românesc.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, înțeleg că nu aveți o relație formidabilă cu Ministerul Turismului.
Dragoș Răducan: Nu neapărat cu Ministerul Turismului. Cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Transporturilor. Deci fiecare îşi vede de pătrățica lui, dar nu vede ansamblul. Dar voiam să discutăm într-o notă optimistă, o notă de vacanţă.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Optimişti, optimişti. Am văzut câţiva curajoşi intrând în apa mării. Cam ce temperatură are? Se poate face baie în Marea Neagră?
Dragoș Răducan: Păi dacă s-a putut face baie de 1 Mai, de ce nu s-ar putea face baie acum...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu ştiu, că am vorbit despre curajoşi, nu toţi...
Dragoș Răducan: Da, ce pot să vă spun este că turiştii care au venit de ieri dimineață, s-au grăbit să ajungă la mare, deja acum sunt bronzaţi, i-a prins soarele. Şi avem şi piscine, nu numai apa mării. Deci care vor să facă o baie au unde.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Au apărut şi salvamarii?
Dragoș Răducan: Nu, nu au apărut salvamarii, pentru că, așa cum v-am spus, plajele nu sunt amenajate toate. Cea mai mare parte nu sunt amenajate, adică noi am deschis hotărârile, am primit turiştii. Din păcate, nu toate plajele sunt deschise pentru pentru turiști. Adică nu sunt amenajate. Greşesc. Plajele sunt deschise.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, da, da. Avem și turiști străini?
Dragoș Răducan: Acum, în această minivacanță, nu, dar de săptămâna viitoare încep să vină și turiști străini, în special, cu mare bucurie vă anunţ că vin turişti din Polonia, care au deschis o linie de charter spre litoral. Nu sunt foarte mulţi, dar este un început.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Care este situația prin Delta Dunării?
Dragoș Răducan: Delta Dunării este o destinație care atrage un număr de pasionați de pescuit. Eu nu mi-aș dori ca Delta Dunării să se dezvolte din punct de vedere al turistului, turistului de masă, pentru că atunci se va distruge habitatul. Așa cum este acuma, eu personal cred că este bine. Avem și acolo turiști. Cei mai mulți, v-am spus, însă sunt la mare, la munte, pe Valea Prahovei, în stațiunile balneare care dispun de lacuri sau de piscine acoperite sau descoperite şi foarte mulți în turismul rural. Pentru că sunt foarte mulți români care vor să iasă din bloc și să se relaxeze câteva zile într-o pensiune.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, să scape practic de gălăgia cotidiană, chiar dacă ...
Dragoş Răducan: Ca număr de turiști cred că avem în jur de 150.000 de persoane care și-au părăsit reședința, domiciliul pentru a pleca în această minivacanță destul de consistentă, iar tarifele în această perioadă sunt foarte prietenoase.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Cât vor mai ține ele? Cât va dura această prietenie?
Dragoş Răducan: Această prietenie durează cam până la 1 iulie pe litoral. În țară, deja tarifele sunt cele de sezon și sunt accesibile.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Noi rămânem într-o notă optimistă în cadrul acestui interviu. Apropo de plaje, multe dintre ele nefiind puse la punct. Dar la capitolul servicii, cum stăm?
Dragoş Răducan: Mie-mi place această, sintagmă, această întrebare. Cum stăm cu serviciile? Stăm cum stăm și cu personalul.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Lipsă.
Dragoş Răducan: Serviciile sunt date de niște oameni, oameni care sunt educați și pregătiți în România, deci așa cum este educația în România, aşa sunt și serviciile din România.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, asta pentru cine...
Dragoş Răducan: În unele locuri foarte bune, în alte locuri mai puțin bune, în alte locuri inexistente, deci așa cum produsul pe care îl execută și pe care îl predă școala românească, școala profesională, școala primară, acesta este produsul cu care noi lucrăm. Ei dau serviciile.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, dumnevoastră ca președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, dacă v-aș întreba ceea ce am să fac imediat: ce i-aţi spune unui turist român sau străin, cum l-ați atrage, de fapt, să viziteze România?
Dragoş Răducan: Știți că este acel răspuns, este o ţară minunată, avem munte, avem mare.

Realizator - Cătălin Cîrnu: E o lume minunată, mă scuzați, țara într-adevăr, este.
Dragoş Răducan: Eu cu ce l-aș atrage? L-aș atrage cu locațiile. I-aş spune că există locații pe care trebuie să le caute și să se informeze înainte, pentru că avem locații deosebit de bine amenajate și cu servicii extraordinar de bune. Și în locuri absolut minunate, ca să folosesc acest cuvânt.

Realizator - Cătălin Cîrnu: În condițiile în care, voucherele au salvat o parte din turism.
Dragoş Răducan: Aici, iarăși, este o sintagmă pe care aș vrea puțin să o combat. Voucherele nu sunt pentru turism, voucherele sunt pentru angajați să-și refacă forța de muncă. E ca și cum aş spune că tichetele de masă sunt pentru lanțurile de magazine sau pentru magazine ca să le salvăm. Nu.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Win by win.
Dragoş Răducan: Voucherele sunt pentru angajați și într-adevăr, dar, să știți că ele reprezintă undeva la 10-12% din modalitățile de plată ale turiștilor din România. Deci, nu salvează turismul românesc.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu, dar o mână de ajutor i-a dat.
Dragoş Răducan: O mână de ajutor i-a dat, mai ales în perioada de pandemie.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Da, și pe final de interviu o să vă întreb și pe dumneavoastră, ceea ce le-am cerut prietenilor noștri, care a fost cea mai frumoasă vacanță, vă amintiți? Pe care ați efectuat-o deja, ați făcut-o.
Dragoş Răducan: Fiecare vacanță pe care am ...

Realizator: Cătălin Cîrnu - Sunteți diplomat.
Dragoş Răducan: Și care au fost, totuși, puține, pentru că lucrez în turism, și la noi în turism, vacanța dumneavoastră este munca noastră. Fiecare vacanță am reușit să o fac să fie frumoasă. Și aici recomand tuturor turiștilor români să plece de acasă cu gândul la vacanță, nu cu gândul la problemele pe care le au la serviciu sau acasă. Deci să începem să construim această mentalitate, această gândire de concediu de vacanță. Fiecare vacanță este frumoasă.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Da, cu siguranță e important să existe vacanță, să ne lăsăm problemele acasă. Mi-a plăcut formularea: "vacanța dumneavoastră este munca noastră". Mulțumesc și o să tragem la un moment dat și concluzii după sezonul estival. Succes!
Dragoş Răducan: Vă aștept în două săptămâni să tragem concluzii după primele două săptămâni de sezon în România.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Da, așa vom face, atunci ne auzim peste două săptămâni să îmi spuneți că litoralul este gata de la sud la nord, fiecare bucățică de plajă este curată, iar turiștii se simt perfect.
Dragoş Răducan: Asta se va întâmpla, asta se va întâmpla săptămâna viitoare. Deci de săptămâna viitoare totul va fi pus la punct.

Realizator: Cătălin Cîrnu - Și vor apărea și salvamarii cu un semnal de alarmă.
Dragoş Răducan: Și salvamarii și șezlongurile, și, sperăm, să apară, să rămână același număr de turiști. Din prognoza pe care o avem, așa este, va fi unul dintre cele mai bune sezoane, pentru că avem legătura cu relații, legătura cu agențiile de turism, care ne confirmă că rezervările sunt aproape duble față de anul trecut. Pentru că vreau să vă spun de ce. În timp ce, în România, tarifele au rămas pe loc, pentru că noi le-am crescut anul trecut, în destinațiile concurente, Bulgaria și Grecia, au crescut cu 30-40%.

Turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare
Life & Style 24 Aprilie 2024, 18:59

Turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare

Mâine este prima zi în care turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare în oraș.

Turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare
Life & Style 24 Aprilie 2024, 18:18

Cai ai armatei britanice, scăpaţi pe străzile din Londra

Caii au provocat rănirea a cel puţin patru persoane.

Cai ai armatei britanice, scăpaţi pe străzile din Londra
Ziua Forţelor Terestre, marcată în mai multe oraşe din ţară
Life & Style 23 Aprilie 2024, 19:33

Ziua Forţelor Terestre, marcată în mai multe oraşe din ţară

În Capitală a avut loc, astăzi, o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori la Monumentul eroilor...

Ziua Forţelor Terestre, marcată în mai multe oraşe din ţară
Platforma "Tik Tok" ar putea fi în situația de a încălca legislaţia comunitară
Life & Style 23 Aprilie 2024, 18:41

Platforma "Tik Tok" ar putea fi în situația de a încălca legislaţia comunitară

Comisia Europeană avertizează platforma chineză "Tik Tok", că o aplicaţie de-a sa este de natură să creeze dependenţă, mai...

Platforma "Tik Tok" ar putea fi în situația de a încălca legislaţia comunitară
Alternanţe semnificative de temperatură şi ploi în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni
Life & Style 22 Aprilie 2024, 15:01

Alternanţe semnificative de temperatură şi ploi în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat de ANM pentru următoarele două săptămâni (22 aprilie - 5 mai) va fi unul cu alternanţe semnificative...

Alternanţe semnificative de temperatură şi ploi în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni
Marea Neagră, „în continuare o necunoscută pentru cei mai mulți dintre cei care trăiesc în vecinătatea ei”
Life & Style 22 Aprilie 2024, 11:08

Marea Neagră, „în continuare o necunoscută pentru cei mai mulți dintre cei care trăiesc în vecinătatea ei”

În ultimii ani au apărut noi categorii de poluanți, numiți și poluanți emergenți. „Începem să ne înecăm în plastic”, atrage...

Marea Neagră, „în continuare o necunoscută pentru cei mai mulți dintre cei care trăiesc în vecinătatea ei”
East European Comic Con, la Complexul Romexpo
Life & Style 19 Aprilie 2024, 16:53

East European Comic Con, la Complexul Romexpo

Aproximativ 52.500 de participanţi au fost prezenţi la ediţia de anul trecut a evenimentului.

East European Comic Con, la Complexul Romexpo
60%  dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte
Life & Style 19 Aprilie 2024, 08:41

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte

Tarifele pornesc de la 3.000 lei la un hotel de trei stele, pentru 5 nopţi de cazare, şi conţin şi un program special de Paşte

60% dintre locurile de cazare din Poiana Braşov, rezervate pentru 1 Mai şi Paşte