Tratatul START cu Rusia, criticat de senatori republicani
În timp ce administraţia Obama doreşte ratificarea cât mai rapidă a tratatului, mai mulţi senatori republicani îşi exprimă temeri că acesta ar putea submina încrederea în SUA a aliaţilor din Europa de Est.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 18 Noiembrie 2010, 08:16
Casa Albă a reacţionat la declaraţiile senatorului republican Jon Kyl, care spunea marţi că nu crede că noul tratat START cu Rusia va fi supus votului până în luna ianuarie.
Purtătorul de cuvânt Robert Gibbs a arătat în conferinţa de presă de miercuri de la Casa Albă că există destule voturi favorabile ratificării, chiar fără cel al senatorului Kyl, considerat de către republicani un lider în ce priveşte tema nucleară.
Robert Gibbs s-a declarat convins că noul tratat de dezarmare nucleară cu ruşii va fi supus votului în actualul Congres în care democraţii au o majoritate mai comfortabilă în Senat decât o vor avea după luna ianuarie, când va începe să lucreze noul Congres.
Tratatul are sprijinul unora dintre republicanii moderaţi dar opoziţia senatorului Kyl este o lovitură pentru adminstraţia Obama, pentru că mulţi republicani aşteaptă consimţământul lui pentru a sprijini pactul cu Rusia.
Casa Albă, cei mai înalţi oficiali ai administraţiei Obama şi democraţii din Congres fac presiuni pentru ratificarea urgentă a tratatului venind cu argumentul că el este esenţial pentru securitatea SUA, pentru regimul de inspecţii nucleare şi pentru relaţiile internaţionale.
Preşedintele Comitetului pentru relaţii externe al Senatului, senatorul democrat John Kerry, crede că nu există un dezacord substanţial asupra tratatului însuşi, argumentând că o obiecţie majoră a republicanului Kyl ar fi trebuit înlăturată atunci când Administraţia a promis 4,1 miliarde de dolari în plus pentru programul de modernizare a complexului american de arme nucleare.
SUA trebuie să ţină cont "de aliaţii din NATO"
Un alt senator republican moderat, George Voinovich, şi-a exprimat foarte vocal rezervele faţă de tratat.
Senatorul Voinovich s-a declarat “profund îngrijorat că noul START ar putea, încă o dată, submina încrederea prietenilor şi aliaţilor din Europa Centrală şi de Est".
“Abordarea marii strategii americane faţă de Rusia trebuie să fie realistă, abilă şi trebuie să ţină cont de interesele aliaţilor noştri din NATO“ a arătat senatorul Voinovich în Senat.
Viziunea preşedintelui Obama despre o lume liberă de arme nucleare este “nobilă“ dar trebuie luate în considerare implicaţiile pentru prietenii şi aliaţii noştri din fostele naţiuni captive“, a insistat senatorul Voinovich, care numeşte astfel fostele ţări comuniste.
“Sunt îngrijorat de incertitudinile din Rusia care pot duce la revenirea Rusiei ca ţară care încearcă să-şi extindă influenţa asupra ţărlor baltice şi Europei de Est...fostele naţiuni captive se pot întreba, încă o dată: ne va abandona Occidentul din nou?
"Va fi acordul cu Rusia plasat încă o dată deasupra intereselor şi temerilor aliaţilor noştri? Sau vom uita ce s-a întîmplat după Yalta? Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple din nou", a mai spus senatorul Voinovich.
Unul dintre republicanii care susţin cu pasiune ratificarea noului tratat START, senatorul Richard Lugar, a avertizat că dacă democraţii şi Casa Albă vor aştepta până anul viitor, în noul Congres, procesul ar trebui să reînceapă cu audieri, cu voturi în comitete, ceea ce va veni cu un risc mai mare ca tratatul să nu fie ratificat.
La încheierea de miercuri a unei întâniri cu liderii Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului, secretarul de stat Hillary Clinton a avertizat că acest dosar nu este unul care poate fi amânat.