Ratificarea noului tratat START, sub semnul incertitudinii
Administraţia Obama şi liderii democraţi au fost surprinşi când persoana numărul 2 din senatul SUA, senatorul republican Jon Kyl a declarat că nu crede că noul tratat START cu Rusia va fi supus votului până în luna ianuarie.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 17 Noiembrie 2010, 10:22
Persoana numărul 2 din senatul SUA, senatorul republican Jon Kyl a dat o lovitură agendei preşedintelui Barack Obama care îl asigura duminică pe omologul rus, Dmitri Medvedev, că este hotărât să obţină ratificarea până la sfîrşitul anului, înaintea instalării noului congres, începînd cu luna ianuarie.
Liderii democraţi au fost surprinşi marţi, când senatorul republican Jon Kyl a declarat că nu crede că noul tratat START cu Rusia va fi supus votului până în luna ianuarie.
Şansele de ratificare a tratatului în formula actuală sunt reduse, după ce, în noul senat SUA, republicanii vor avea încă 6 locuri, câştigate în alegerile de la 2 noiembrie.
Pentru a obţine cele 67 de voturi necesare ratificării, administraţia SUA va avea nevoie în noul senat de susţinerea tuturor democraţilor şi de voturi favorabile din partea a 14 republicani.
Senatorul Jon Kyl, care a preluat conducerea în negocierile asupra tratatului cu administraţia SUA, i-a spus liderului majorităţii democrate din senatul american, senatorul Harry Reid, că ratificarea nu ar putea fi efectuată din cauza timpului insuficient.
Jon Kyl a precizat că, până în ianuarie, combinaţia muncii legislative în congresul SUA cu problemele nerezolvate legate de tratatul START şi modernizarea complexului de arme nucleare ale SUA sunt principalele subiecte din atenţia senatului SUA.
Senatorul Jon Kyl, care, spun republicanii, este o voce cheie pentru potenţialul ratificării tratatului START în acest an, afirmă că sprijinul pentru acord depinde de o finanţare suficientă pentru a asigura că forţele nucleare ale SUA vor fi complet modernizate.
Ratificarea tratatului, interes naţional SUA
Administraţia Obama a promis 80 de miliarde de dolari în următorul deceniu pentru a moderniza complexul de arme nuclere al SUA şi va continua să facă presiuni asupra republicanilor pentru a vota tratatul.
Purtătorul de cuvînt al departamentului de stat, P J Crowley a subliniat că ratificarea tratatului este în interesul naţional al SUA.
“Mulţi au pus sub semnul întrebării dacă noul START ne va împiedica, în vreun fel, să dezvoltăm capacităţile noastre de apărare antirachetă. Secretarul Apărării Gates, Secretarul de Stat Clinton, i-au asigurat pe senatori că nu este cazul. Acest tratat este în interesul nostru naţional. Vom continua discuţiile inclusiv cu senatorul Kyl. Credem că tratatul trebuie ratificat", a declarat P J Crowley.
Neratificarea tratatului ridică probleme de securitate
Democraţii din senatul SUA avertizează şi ei asupra riscului pentru securitatea SUA în cazul neratificării.
Preşedintele comitetului pentru relaţii externe al senatului american, democratul John Kerry a declarat că trebuie avută în vedere miza şi anume "relaţia noastră cu Rusia. Dacă nu avem timp pentru securitatea ţării noastre, ceva nu merge în acest Senat”.
Noul tratat START şi recalibrarea relaţiilor cu Rusia au fost printre cele câteva realizări majore ale politicii externe a administraţiei Obama care luptă cu un război care se intensifică în Afganistan, cu un proces de pace blocat în Orientul Mijlociu şi cu un Iran hotărît să obţină bomba nucleară.
Cert este că tratatul are o puternică susţinere din partea oficialilor militari americani şi a unor foşti înalţi diplomaţi, inclusiv republicani, ca George Shultz şi Henry Kissinger.
Există riscul ca rezistenţa Senatului american faţă de ratificarea noului START să provoace o tentativă a ruşilor de a revizui sau respinge tratatul.