Summit Republica Moldova-Uniunea Europeană: confirmare a apropierii ţării de blocul comunitar

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Iulie 2025, 23:11
Summitul Republica Moldova-Uniunea Europeană, desfăşurat recent la Chişinău, confirmă apropierea tot mai strânsă a ţării de blocul comunitar. Totodată, sunt de părere analiştii, evenimentul marchează un pas concret pe drumul integrării europene a Republicii Moldova.
Detalii ne oferă Victoria Cernea de la Radio Chişinău:
Summitul Republica Moldova-Uniunea Europeană de la Chişinău transmite un semnal clar de sprijin pentru parcursul european al ţării, afirmă directorul adjunct al IPRE, Mihai Mogîldea. Potrivit expertului, relaţia cu Republica Moldova devine o prioritate pe agenda liderilor europeni în următorii ani.
Mihai Mogîldea: Uniunea Europeană vede relaţia cu ţara noastră ca fiind una prioritară şi doreşte să investească resurse, eforturi şi timp pentru a ne ajuta să implementăm reforme aici la noi acasă, să îmbunătăţim nivelul de trai, să creştem gradul de armonizare al legislaţiei, al politicilor în conformitate cu standardele europene. Să nu uităm că asemenea evenimente sunt organizate de către Uniunea Europeană pentru ţări precum Ucraina, Canada, statele din Balcanii de Vest, deci vorbim de state sau regiuni cu care Uniunea Europeană are relaţii foarte strânse. Deci ca magnitudine, trebuie să înţelegem că am ajuns deja la un nivel în care suntem priviţi într-un mod foarte serios, şi Uniunea Europeană înţelege cât de important este că la ora actuală, ţinând cont de războiul pe care îl avem la frontieră, ţinând cont de faptul că Rusia încearcă prin toate metodele să ne întoarcă de pe acest parcurs european, Uniunea Europeană este aproape şi este gata să ne ajute ca să depăşim toate aceste provocări.
Acest summit reprezintă o etapă concretă în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a spus analistul politic Ion Tăbârţă. Potrivit lui, negocierile propriu zise de aderare vor fi complicate şi de durată. El a precizat că Poloniei şi Estoniei, care au fost foarte bine pregătite, le-au fost necesari patru ani şi jumătate pentru a finaliza negocierile de aderare.
Ion Tăbârţă: Ceea ce am avut noi în anul 2024, începutul anului 2025, practic este o fază de iniţiere a negocierilor, ca ulterior să trecem la negocierile propriu zise. Este clar că Republica Moldova va avea mult, mult de lucru, şi în condiţiile că noi ne vom mişca bine, atunci, într-adevăr, anul 2030, poate fi abordat drept un reper cronologic, realist, ca să reuşim în linii mari să încheiem capitolul de negocieri dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, acest summit nu a fost unul simbolic, nu a fost unul electoral, acest summit a fost unul de etapă în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană.
Amintim că la summitul găzduit pe 4 iulie de Chişinău a fost adoptată o declaraţie comună prin care Republica Moldova şi Uniunea Europeană îşi asumă continuarea eforturilor de accelerare a integrării europene a ţării şi de realizare a proiectelor ce vor îmbunătăţi condiţiile de trai ale cetăţenilor. Tot atunci a fost anunţată alocarea primei tranşe de 270 de milioane de euro din planul de creştere pentru Moldova, în valoare totală de 1,9 miliarde de euro.