SUA şi UE încearcă consolidarea relaţiilor diplomatice
În ciuda viziunilor diferite legate de rezolvarea unei ample serii de provocări comune, Parlamentul European şi SUA încearcă să ajungă la un numitor comun.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 29 Aprilie 2010, 10:38
În prima sa vizită la Washington că preşedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek va deschide noul Birou de Legătură în capitala federală americană, chiar în preajma Capitoliului.
Numele lui Jerzy Buzek s-a aflat recent în ştirile americane atunci când Parlamentul European a respins, în ciuda unui apel telefonic al Secretarului de Stat Hillary Clinton, o lege foarte importantă pentru administraţia americană, aşa numitul acord SWIFT.
Acesta permitea Statelor Unite să transfere date bancare, inclusiv numele clienţilor, conturi şi alte informaţii de identificare personală ale cetăţenilor europeni.
A fost prima data când un secretar de stat american a telefonat Parlamentului European iar răspunsul acestuia a fost un răsunător "nu".
"Este un program vital, care a salvat vieţi şi este absolut esenţial pentru cooperarea dintre SUA şi Uniunea Europeană în eforturile comune de a combate terorismul", a pledat Hillary Clinton într-o conferinţa de presă comună la Departamentul de Stat.
Secretarul de stat a înclinat mai mult asupra importanţei parteneriatului dintre SUA şi Europa, afirmând că acesta este esenţial pentru rezolvarea unei ample serii de provocări comune, de la securitatea energetică şi schimbarea climatica la terorism şi guvernare globală.
Încălzirea globală şi terorismul, subiecte comune dar privite diferit
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek nu a fost deloc rezervat în a readuce aminte diferenţele de viziuni.
"Pentru mine două subiecte sunt foarte importante, pentru că poziţiile noastre diferă uşor dar suficient de vizibil. Unul este schimbarea climatică. Uneori, noi, în UE spunem că americanii nu ne sprijină deloc.
Dar înţelegem că aveţi o abordare diferită, drept care trebuie sa analizăm de unde vine această mare diferenţă de poziţii. Poate că noi greşim, poate că voi greşiţi", a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Celălalt subiect la care se referă Jerzy Buzek este stabilitatea globală.
"Avem acelaşi obiectiv dar nu avem o foarte bună cooperare. Iar voi, americanii, spuneţi adesea: voi europenii nu ne sprijiniţi deloc. Nu sunteţi alături de noi", a spus preşedintele Parlamentului European.
El a adăugat că doreşte o relaţie puternică şi deschisă cu Washington-ul şi că este în mod special interesat în dezvoltarea relaţiilor Parlamentului European cu Congresul SUA.
Unele idei sugerează stabilirea unei prezente reciproce a Congresului american în Europa, Jerzy Buzek sugerând chiar crearea unei "Adunari parlamentare Transatlantice".
Analiştii spun că Administraţia Obama trebuie să facă la rândul sau propria investiţie în relaţia cu Parlamentul European şi să înţeleagă potenţialul impact al acestuia în cooperarea transatlantică.
Vizita vicepreşedintelui Joe Biden de săptămâna viitoare de la Bruxelles, ca şi un discurs major pe care ar urmă să-l rostească în PE sunt ocazii perfecte pentru SUA de a investi pe temen lung într-o relaţie susţinută cu Parlamentul European, spun aceiaşi analişti
Va fi vizita la cel mai înalt nivel la Parlamentul European după cea a lui Ronald Reagan în 1985 când a vorbit în Strasbourg, în plenul Parlamentului.
Preşedintele acestuia, Jery Buzek, a respins, pe de altă parte , în faţă reporterilor temerile că problemele Greciei ar putea pune în pericol viitorul UE.
El a adăugat că angajamentul UE de a ajută Grecia după ce a primit asigurări că Atena va face reformele necesare, demonstrează că solidaritatea lucrează în UE.