SUA vizează modificarea strategiei nucleare
Noul raport american de reducere a arsenalului nuclear prevede reducerea dimensiunii şi rolului armelor nucleare în politicile de securitate ale SUA.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 06 Aprilie 2010, 07:39
Noua strategie nucleară a administraţiei de la Washington, pe care preşedintele Obama o va prezenta astăzi, ar urma să releve reducerea dimensiunii şi rolului armelor nucleare în politicile de securitate ale SUA.
Totodată raportul va prezenta menţinerea unui număr sigur şi eficient de arme nucleare, care să descurajeze eventuale atacuri şi conferind, în acelaşi timp, o mai mare importanţă armelor defensive conventionale.
Raportul privind Revizuirea Politicii Nucleare este cerut de Congres fiecărei administraţii , dar Barack Obama a ridicat aşteptările după ce a promis să pună capăt erei filozofiei Războiului Rece.
Noua strategie, care ar urma să revizuiască drastic politicile erei Bush, va fi un test al demersurilor lui Barack Obama de a face din controlul armelor nucleare la nivel global, una din cele mai semnificative iniţiative de politică externă ale preşedinţiei sale.
Preşedintele american va da citire documentului privind noile politici nucleare ale Administraţiei sale cu doar o zi înainte de a pleca spre Praga unde va semna, pe 8 aprilie , împreună cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, noul Tratat de Reducere a Armelor Nucleare Strategice.
De asemenea semnarea trataului vine cu mai puţin de o săptămână înaintea summit-ului internaţional privind securitatea nucleară din 12-13 aprilie de la Washington.
În timp ce conservatorii îl acuză pe Obama de naivitate şi de periclitarea securităţii naţionale a Americii, analiştii spun că preşedintele are în faţă delicata misiune de a echilbra credibilitatea demersurilor sale de reducere drastică a arsenalului nuclear cu încercarea de a nu-şi alarma aliaţii care se află sub umbrela defensivă a SUA ca şi cu aceea a potenţialei limitări a capacitaţii de manevră a Washington-ului în a face faţă ameninţărilor emergente din partea Iranului şi Coreei de Nord.
Au fost, altfel, îndelungi şi aprinse dezbateri în cadrul Administraţiei, între consilierii lui Obama şi oficialii militari, în legătură cu întrebarea dacă America ar trebui să declare că nu va recurge niciodată prima la a folosi arme nucleare ci că va acţiona numai răspunzând unui atac.
Mulţi experţi în controlul armamentelor cred că Obama nu va merge atât de departe încât să anagajeze SUA în acest sens, dar ar putea, în schimb, să limiteze circumstanţele în care America ar recurge la forţa sa nucleară.