Prima conferinţă economică Cluj - Cernăuţi, găzduită de FSEGA-UBB
Clujul va deveni un hub de cooperare regional, iar unele afaceri din Ucraina ar putea fi mutate sau chiar extinse în România.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 Iulie 2025, 23:56
Clujul va deveni un hub de cooperare regional, iar unele afaceri din Ucraina ar putea fi mutate sau chiar extinse în România. Decizia a fost luată la o conferinţă dedicată reconstrucţiei Ucrainei după război, unde au participat antreprenori din cele două ţări.
Claudiu Pădurean a realizat o sinteză pe acest subiect:
Reconstrucţia Ucrainei şi posibilitatea de a dezvolta relaţiile de afaceri dintre comunităţile din Cluj şi Cernăuţi, au reprezentat preocuparea principală a oamenilor de afaceri care s-au întrunit la Universitatea Babeş-Bolyai. Antreprenorii fac parte din Bucovina Business Club din Cernăuţi şi din International Business Society, o organizaţie care s-a coagulat în jurul valorilor şi principiilor promovate de familia regală a României. La conferinţă au luat parte antrenori din domeniul energiei verzi, agricultură şi industrie alimentară, comerţ cu piese auto, producţie industrială şi multe altele.
Conferinţa a fost deschisă de decanul ales al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Răzvan Mustaţă: Sunt convins că în momentul în care o să înceapă reconstrucţia Ucrainei, se vor găsi şi vor apărea, ca ciupericle după ploaie, o grămadă de oameni interesati sau de instituţii interesate, dar Ucraina sunt convins că va juca carte cea bună şi va fi extrem de smart în alocarea investiţiilor şi reconstrucţia, efectiv, a Ucrainei. Din punct de vedere economic, bazat pe experienţa noastră şi pe tot ce înseamnă cercetare pe care noi o facem în cadrul facultăţii, pot să vă recomand un singur lucru, fără a intra într-o analiză mai profundă, toate resursele financiare, că despre asta e vorba, care vor veni în Ucraina pentru reconstrucţie, trebuie alocate către o dezvoltare sustenabilă.
Printre vorbitori s-a numărat şi preşedintele Bucovina Business Club, Ivan Sorocean: Aşa este, în Ucraina astăzi este război. Dar suntem antreprenori şi prin genă avem speranţa în noi şi speranţa care, în cazul nostru, este că în Ucraina o să vină şi pacea. Şi asta fi un semnal clar pentru mediul de afaceri de a ne mişca repede şi în direcţia potrivită. Şi de aceea suntem astăzi, aici. Pentru a vedea municipiul Cluj-Napoca şi să înţelegem mai bine ce posibilităţi de dezvoltare are.
Viitorul consul onorific al Ucrainei la Cluj, Vasile Ruscovan, este unul dintre cei mai importanţi antreprenori clujeni din domeniul medical şi a salutat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale: Foarte mult mă bucură faptul că înţelegeţi importanţa implicării, să spunem aşa, aplicate a tuturor actorilor români în reconstrucţia Ucrainei şi paşii fireşti de urmat. Adică prima dată trebuie să se încheie pacea şi după aceea vorbim şi ne concentrăm pe zona de reconstrucţie. Pentru că observ că există o emulaţie în direcţia aceasta de reconstrucţie a Ucrainei şi un mare interes, până la urmă, de bun augur şi legitim, dar, totodată, cumva, cred că se pune, cum se spune în termenii noştri populari, căruţa înaintea cailor.
Delegaţia ucraineană a vizitat şi Parcul Industrial Tetarom I, deţinut de Consiliul Judeţean Cluj, platforma Cluj Innovation Park, deţinută de primăria Cluj-Napoca, precum şi platforma industrială a oraşului Luduş din Judeţul Mureş.