"Dezvoltare completă" a sistemului anti-rachetă în Europa
Preşedintele american Barack Obama a trimis Senatului un mesaj prin care încearcă să înlăture reticenţele senatorilor privind noul tratat de dezarmare nucleară cu Rusia.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 20 Decembrie 2010, 11:48
Preşedintele Barack Obama a trimis Senatului un mesaj în care se angajează să dezvolte complet sistemul de apărare anti-rachetă în Europa, încercând să înlăture îngrijorările şi reticenţele senatorilor privind noul tratat de dezarmare nucleară cu Rusia, START, a cărui ratificare se apropie de un vot final.
Scrisoarea reafirmă politica administraţiei cu o declaraţie în mod special amplă şi detaliată privind apărarea antirachetă.
Scrisoarea a fost citită în plenul Senatului de către senatorul democrat John Kerry, cu puţin înaintea unui vot asupra unui amendament care ar fi putut anula tratatul în formula în care a fost semnat de preşedinţii american şi rus în luna aprilie la Praga.
Amendamentul a fost respins de o majoitate de 59 de senatori.
Sistemul de apărare antirachetă reprezintîă cea mai mare dispută în legătură cu noul START.
Deşi tratatul se concentrează asupra reducerii armelor nucleare şi verificării reciproce a arsenalelor, preambulul său menţionează o "interrelaţie" între armele nucleare şi sistemul antirachetă iar unii republicani sunt îngrijoraţi că limbajul preambulului le-ar putea oferi ruşilor potenţialul de a face presiuni asupra guvernului SUA.
În mesajul său către Senat, preşedintele Barack Obama spune că va "întreprinde toate acţiunile posibile pentru a susţine desfăşurarea tuturor celor patru faze" ale sistemului de apărare antirachetă.
Unii senatori cred că preşedintele ar putea amâna sau respinge dezvoltarea ultimei faze a programului care ar fi destinată apărării teritoriului SUA împotriva unor eventuale rachete iraniene, pentru a nu antagoniza Rusia.