Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Centrul şi estul Europei, "o regiune dinamică"

Premierul Victor Ponta a declarat la Forumul de Afaceri China - Europa Centrală şi de Est că regiunea în care se află şi România este o zonă cu potenţial, deschisă la investiţii.

Centrul şi estul Europei, "o regiune dinamică"
Premierul chinez Li Keqiang (dreapta) şi primul-ministru Victor Ponta la Forumul Economic şi Comercial China-Europa centrală şi de Est. Foto: gov.ro.

Articol de Radiojurnal, 26 Noiembrie 2013, 18:31

China şi Europa Centrală şi de Est au convenit să îşi intensifice cooperarea pe baza unui 'ghid', agreat la Forumul premierilor de la Bucureşti.

Participă la această reuniune 1.500 de oameni de afaceri din 17 state.

Premierul Ponta a arătat că regiunea Europei Centrale şi de Est este cea mai dinamică din punct de vedere economic, iar premierul chinez a anunţat că ţara sa vrea să îşi dubleze schimburile comerciale cu ţările din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit reporterului Radio România Amalia Bojescu, discuţiile în cadrul reuniunii premierilor de la Bucureşti s-au purtat pe trei paliere, ce ţin de consolidarea relaţiilor între ţările Eropei Centrale şi de Est şi China, relaţiile regionale şi relaţiile bilaterale dintre China şi fiecare dintre aceste ţări.

A fost agreat şi un document referitor la consolidarea cooperării în domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investiţiilor.

"Am încercat să prezentăm centrul şi estul Europei ca fiind o regiune dinamică, o economie în creştere, orientată spre investiţii, cu potenţial semnificativ de dezvoltare în multiple domenii, cu proiecte importante la nivel regional în domeniul energiei, infrastructurii, investiţiilor, în educaţie, inovaţie şi tehologie", spune premierul Victor Ponta.

Proiectele "trebuie transpuse în practică"

La rândul său, şeful executivului de la Beijing, Li Keqiang, a apreciat cooperarea cu Europa Centrală şi de Est ca fiind o parte importantă a relaţiilor cu Uniunea Europeană, care, susţine el, trebuie să fie unele de respect reciproc şi egalitate.

În opinia sa, este important ca de acum încolo să se depună eforturi pentru a transpune în realitate proiectele discutate la Bucureşti.

"Această cooperare are o semnificaţie deosebită din punct de vedere politic şi economic. Acum este important să depunem eforturi comune ca să traducem programul nostru în realităţi.

"Scopul nostru este de a îndruma întreprinderile noastre să cunoască şi să aibă o cooperare complementară cu avantaj reciproc", spune Li Keqiang.

Şefii guvernelor prezenţi la Bucureşti au discutat şi măsuri concrete privind facilitarea liberei circulaţii şi încurajarea turismului între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est.

Proiecte de investiţii

Principalele sectoare economice, de la energie şi infrastructură la agricultură sau IT, au fost analizate la Forumul Economic care a început astăzi, în cadrul unor ateliere de lucru.

Acestea au început, simultan, după-amiază. Cel mai important din punct de vedere al investiţiilor este cel destinat energiei - proiectele totalizează cinci miliarde de euro.

Concret, China ar putea ajuta România să obţină independenţă şi securitate energetică, în vreme ce România ar oferi o piaţă importantă, mai ales pe partea de energie verde, după cum relatează Nucu Jalea.

China şi România au semnat, până în acest moment, 13 proiecte de importanţă majoră pentru ambele ţări. Printre acestea, retehnologizarea unor termocentrale, cum ar fi cea de la Rovinari, hidrocentrale, cum ar fi cea de la Tarniţa, precum şi finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Carnavodă, proiecte pentru care China a alocat aproximativ cinci miliarde de euro.

Proiectele energetice solare sau eoliene sunt, de asemenea, în atenţia investitorilor chinezi, motiv pentru care statul chinez a dechis o linie de credit de peste 10 miliarde de dolari.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, consideră că experienţa chinezilor în domeniu este utilă României şi a subliniat că, dacă vor fi puse în practică aceste proiecte, ar putea contribui la asigurarea independenţei şi securităţii energetice a ţării.

Aceste proiecte vor respecta normele europene în materie de transparenţă, a dat asigurări ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, la atelierul destinat energiei din cadrul Forumului Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est.

Piaţă pentru infrastructura energetică

Oamenii de afaceri chinezi consideră, la rândul lor, România o importantă piaţă pentru proiectele în domeniul infrastructurii energetice, după cum spune unul dintre participanţii chinezi.

"Cred că România este foarte importantă pentru Europa de Est. Este, cred, cea mai mare ţară din zonă. În domeniul infrastructurii, România cred că reprezintă o oportunitate uriaşă, în special pentru proiecte energetice, panouri solare, afaceri de acest gen.

"Cred că, în viitor, putem avea un anumit tip de cooperare, în special după ce guvernul chinez a dechis o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru această regiune", spune oamenii de afaceri chinezi.

Deschiderea în România este reală, având în vedere că, potrivit declaraţiilor ministrului delegat pentru energie, Constantin Niţă, ţara noastră intenţionează să devină exportatoare de energie şi, totodată, îşi propune realizarea unei burse regionale puternice de energie electrică şi gaze naturale.

La atelierul privind infrastructura de transport, ministrul marilor proiecte, Dan Şova, a precizat că România doreşte să-şi dezvolte infrastructură rutieră cu investitori privaţi, în contextul în care are în plan în jur de 4.300 de kilometri de drum care trebuie reabilitaţi.

În cadrul atelierului IT&C, autorităţile române au anunţat că îşi propun ca, o dată cu acordurile încheiate, să devină un centru regional în domeniu.

Atelier de lucru pe agricultură

În agricultură, discuţiile din cadrul atelierului de lucru s-au concentrat pe potenţialul României în domeniile zootehnic şi al culturilor de cereale.

România este în primele cinci state ale Uniunii ca suprafaţă arabilă şi a zecea ca efectiv de bovine şi s-a angajat să exporte masiv pe piaţa asiatică.

Chinezii vor să investească în agricultura românească şi intenţionează să importe oi din ţara noastră.

Potrivit reporterului Radio România Ioana Tănase, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, a afirmat că potenţialul României de export este de 4-5 milioane de capete de ovine, iar chinezii s-au arătat interesaţi şi de importul de bovine şi carne de porc.

"Schimburile comerciale sunt încă departe de a fructifica potenţialul de cooperare şi interesul comun de a creşte exporturile noastre de produse agricole şi animaliere.

"Piaţa chineză este de asemenea interesată de creşterea investiţiilor în agricultura românească şi de importul de ovine, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane de capete", spune Daniel Constantin.

Potenţial pentru zootehnie

Specialiştii din domeniu susţin că zootehnia este sectorul cu cel mai mare potenţial de creştere în următorii ani.

România exportă anual 300.000 de viţei la marile îngrăşătorii din Europa. Scopul nostru este însă de a valorifica producţia de cereale pentru îngrăşarea viţeilor în ţară.

Producţia de cereale în 2012, de 23 de milioane de tone ar putea fi valorificată pentru creşterea de animale. Pentru o producţie de animale de grâne însă trebuie să investim în sistemul de irigaţii.

Preşedintele Asociaţiei Depozitarilor de Cereale din România, Sorin Dogaru, susţine că în 5-6 ani am putea ajunge să producem peste 30 de milioane de tone anual, dacă am pune la punct sistemul de irigaţii.

Un alt subiect atins astăzi a fost cel al producţiei şi exportului de vin.

Clima favorabilă ne-a plasat pe locul şase în clasamentul producătorilor de vin din Europa, iar exportul către China a crescut cu câte 15 procente anual, din 2006 până în 2011, în special datorită programelor de promovare în zonă a vinurilor româneşti.

România "îşi doreşte o relaţie specială cu China"
România 25 Noiembrie 2013, 15:01

România "îşi doreşte o relaţie specială cu China"

Premierul Victor Ponta a anunţat că în primele 9 luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu 30%.

România "îşi doreşte o relaţie specială cu China"
Se solicită autorităţilor să iniţieze pregătiri pentru momentul în care preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi liberalizate
Economie 15 Iulie 2024, 19:18

Se solicită autorităţilor să iniţieze pregătiri pentru momentul în care preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi liberalizate

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România solicită autorităţilor să iniţieze urgent pregătirile pentru momentul în care...

Se solicită autorităţilor să iniţieze pregătiri pentru momentul în care preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi liberalizate
Producţia naţională de energie electrică a fost majorată cu 400 de MegaWaţi
Economie 15 Iulie 2024, 15:23

Producţia naţională de energie electrică a fost majorată cu 400 de MegaWaţi

Producţia naţională de energie electrică a fost majorată cu 400 de MegaWaţi, pe fondul consumului ridicat din ultima perioadă.

Producţia naţională de energie electrică a fost majorată cu 400 de MegaWaţi
Consumul de energie electrică depăşeşte cu aproape 1.000 de megawaţi producţia internă
Economie 15 Iulie 2024, 14:48

Consumul de energie electrică depăşeşte cu aproape 1.000 de megawaţi producţia internă

Consumul de energie electrică depăşeşte cu aproape 1.000 de megawaţi producţia internă, din cauza funcţionării apoape...

Consumul de energie electrică depăşeşte cu aproape 1.000 de megawaţi producţia internă
De la listarea la bursă până în prezent, acţiunile Hidroelectrica au avut o creştere de 17%
Economie 12 Iulie 2024, 13:45

De la listarea la bursă până în prezent, acţiunile Hidroelectrica au avut o creştere de 17%

Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti şi ai Hidroelectrica sărbătoresc un an de la listarea companiei.

De la listarea la bursă până în prezent, acţiunile Hidroelectrica au avut o creştere de 17%
Termocentrala Paroșeni nu funcționează de trei săptămâni
Economie 12 Iulie 2024, 13:42

Termocentrala Paroșeni nu funcționează de trei săptămâni

Cauza este o defecțiune tehnică.

Termocentrala Paroșeni nu funcționează de trei săptămâni
Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna iunie la 4,9%
Economie 12 Iulie 2024, 07:49

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna iunie la 4,9%

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna iunie la 4,9%, de la 5,1 procente în mai, arată ultimele date publicate de...

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna iunie la 4,9%
Inflația a scăzut sub 5%
Economie 11 Iulie 2024, 13:18

Inflația a scăzut sub 5%

Rata anuală a inflaţiei în luna iunie a scăzut la 4,9 la sută - de la 5,1% în mai.

Inflația a scăzut sub 5%