Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nokia, luptă acerbă pe piaţa smartphone

După ce a deţinut ani la rând supremaţia pe piaţa telefoanelor, Nokia luptă din greu pentru a recâştiga terenul pierdut în faţa Apple şi Google pe segmentul smartphone.

Nokia, luptă acerbă pe piaţa smartphone

Articol de Florin Matei, 29 Septembrie 2011, 12:36

Decizia companiei Nokia de a închide fabrica de la Jucu vine pe fondul unor eforturi mai ample ale companiei de a-şi reduce costurile de producţie şi de a eficientiza activitatea.

Concedierile de la Jucu nu sunt singulare, compania Nokia anunţând în aprilie că va concedia 4.000 de angajaţi din întreaga lume până la sfârşitul lui 2012.

Compania finlandeză face tot posibilul să-şi micşoreze costurile, din cauza concurenţei puternice din partea rivalilor săi pe segmentul telefoanelor inteligente (smartphone).

Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume a raportat că majoritatea concedierilor vor avea loc în Danemarca, Finlanda şi Marea Britanie. Nici fabrica de la Jucu nu a fost evitată atunci de perspectiva concedierilor, Nokia anunţând că preconizează disponibilizarea a circa 120 de persoane de la Centrul de cercetare şi dezvoltare Cluj.

"Se estimează astfel că anumite centre de dezvoltare se vor extinde, în vreme ce altele îşi vor diminua sau îşi vor închide activitatea. Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj.

"Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011 proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob", preciza în aprilie compania Nokia într-un comunicat.

Reprezentanţii companiei dădeau asigurări că toţi angajaţii care vor fi afectaţi de planurile de reducere vor putea rămâne pe statele de plată ale Nokia până la sfârşitul anului 2011 şi că Nokia va coopera cu partenerii locali pentru a identifica soluţii pentru cei disponibilizaţi.

De asemenea, Nokia anunţa că ar urma să lanseze un program social pentru cei disponibilizaţi.

Reorientare privind sistemul de operare

Producătorul finlandez a anunţat totodată o "colaborare strategică" cu compania de consultanţă Accenture, prin care ar urma să fie transferaţi aproximativ 3.000 de angajaţi ai Nokia la Accenture, care va continua să furnizeze servicii pentru platforma Symbian.

Transferul procesului de dezvoltare a sistemului Symbian către Accenture crează condiţiile adoptării platformei de operare Windows Phone 7 de la Microsoft pe smartphoneurile Nokia.

Pentru a recupera decalajul pe segmentul smartphones, Nokia a anunţat încheierea unui acord definitiv cu Microsoft în vederea instalării sistemului de operare produs de gigantul american pe produsele sale, în locul platformei Symbian. Nokia a precizat că acest acord îi va permite să reducă costurile anuale cu aproximativ un miliard de euro.

Deşi cu întarziere, Nokia ia aceleasi măsuri pe care le-au adoptat cu ceva timp inainte competitorii directi, Apple si Google. Reducerea personalului dar şi a costurilor legate de dezvoltarea platformelor mobile a dus la modificarea ierarhiei in clasamentul mondial al producatorilor de tele foane inteligente.

Locul trei mondial la categoria smartphone

Cota de piaţă a Nokia pe segmentul smartphone s-a diminuat în detrimentul telefoanelor iPhone produse de Apple şi a dispozitivelor echipate cu sistemul de operare Android produs de Google.

Oferta slabă de produse pe segmentul telefoanelor mobile inteligente a fost unul dintre principalele motive care în luna septembrie 2010 au determinat Nokia să îl înlocuiască pe directorul general Olli-Pekka Kallasvuo cu Stephen Elop, care anterior a lucrat la Microsoft.

De altfel, reprezentantii Nokia se bazează pe colaborarea cu Microsoft pentru a ajunge din urmă companiile Google şi Apple pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor.

În luna iulie, companiile Apple şi Samsung au întrecut Nokia pe piaţa smartphone-urilor, împingând producătorul finlandez până pe locul al treilea, conform unor rapoarte prezentate de mai multe companii de cercetare de piaţă.

Vânzări globale de telefoane inteligente, sursă Strategy Analytics, iulie 2011:

Vânzări globale de telefoane inteligente (Millioane de unităţi)Trimestrul 2, 2010Trimestrul 2, 2011
Apple8.420.3
Samsung 3.119.2
Nokia23.816.7
Alţii27.153.8
Total62.4110.0
Vânzări globale de telefoane inteligente (Cotă de piaţă %)Trimestrul 2, 2010Trimestrul 2, 2011
Apple 13.5 %18.5 %
Samsung5.0 %17.5 %
Nokia38.1 %15.2 %
Alţii43.4 %48.9 %


Apple a vândut în perioada analizată 20,3 milioane de iPhone-uri, deşi actualul model iPhone 4 este mai vechi de un an.

Analiştii estimează că Samsung a vândut 19 milioane de smartphone-uri în trimestrul al doilea, cu mult peste cele 16,7 milioane comercializate de Nokia, datorită cererii uriaşe pentru telefoane cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

Nokia a raportat la finalul trimestrului doi o scădere de 11% faţă de trimestrul întâi şi de 7% faţă de trimestrul doi al anului 2010.

Raportul financiar al Nokia din trimestrul 2, 2011

În urma scăderii în prima jumătate a anului 2011 a profitului şi a cotei de piaţă ale Nokia, agenţia de rating Fitch a retrogradat Nokia la "BBB minus" de la "BBB plus" cu perspectivă negativă.

De asemenea, o altă mare agenţie de rating, Moody's Investors Service, a plasat ratingul Nokia sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare.

Nokia trece la Windows Phone 7
Ştiinţă & Tehnologie 11 Februarie 2011, 13:40

Nokia trece la Windows Phone 7

Compania finlandeză Nokia a anunţat oficial că a încheiat un parteneriat cu Microsoft pentru a instala sistemul de operare...

Nokia trece la Windows Phone 7
Nokia închide fabrica de la Jucu
România 29 Septembrie 2011, 11:39

Nokia închide fabrica de la Jucu

În urma deciziei, 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Premierul Emil Boc avertiza miercuri asupra riscului...

Nokia închide fabrica de la Jucu