Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românca din Italia care a înfruntat mafia, premiată de Ambasada României

Interviu cu Roxana Roman din Roma – timișoreanca admirată de toți italienii pentru curajul său.

Românca din Italia care a înfruntat mafia, premiată de Ambasada României
Roxana Roman și ambasadorul României în Italia, George Bologan.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Martie 2019, 09:28

Roxana Roman din Roma – timișoreanca admirată de toți italienii pentru curajul său


Timișoreanca Roxana Roman, care în prima parte a lunii martie a primit titlul de Cavaler al Republicii Italiene pentru contribuția sa în afirmarea valorii legalității, a fost premiată și felicitată miercuri seara și de ambasadorul României în Italia, George Bologan. Românca, în vârstă de 34 de ani, stabilită de 15 ani la Roma, este proprietara unui bar de la periferia capitalei - Roxy Bar. Anul trecut, ea a avut curajul să denunțe membrii unui clan interlop pentru agresiune.

După agresiunea din bar, Roxana Roman a avut curajul să-i denunțe pe agresorii din temutul clan mafiot Casamonica. Pentru acest act de curaj, care a permis arestarea unor membri ai clanului, a primit o recunoaștere din partea președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și felicitări adresate personal din partea premierului Giuseppe Conte, al Papei Francisc, și nu în ultimul rând, din partea ambasadorului României în Italia, George Bologan.

Roxana Roman: A fost o mare onoare și mă bucur că și comunitatea noastră românească este unită și activă și ne urmărește. Repet, pentru mine este o mare onoare.


Reporter: Practic tu ai fost premiată chiar de președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, ai fost felicitată și chiar vizitată la bar de premierul Giuseppe Conte. Ești unul dintre românii cei mai cunoscuți în prezent de aici, din Italia.
Roxana Roman: Da, bineînțeles, nu mă așteptam la un asemenea premiu, dar mă bucur. Sper ca astfel comunitatea noastră românească să se vadă și din alt punct de vedere. Sunt foarte emoționată. Nu mă așteptam.
Reporter: Ți-ai fi imaginat atunci când s-a întâmplat incidentul că după denunțul vostru, vei primi atât de multe felicitări și aprecieri?
Roxana Roman: Nu. Nicidecum. Niciodată nu m-am gândit. În momentul în care s-a întâmplat, eu am făcut ceea ce am simțit că trebuie să fac, ceea ce era normal și am mers pe strada mea. Eu vroiam doar dreptate. Deci în momentul acela mă gândeam doar la dreptate și până la urmă statul italian a fost alături de noi și dreptate s-a făcut.
Reporter: Ați avut un mare curaj!
Roxana Roman: Da. Lumea îi spune curaj; eu aș zice normalitate, cum am spus mereu, dar până la urmă mă bucur că s-a făcut dreptate și sper ca și cazul nostru să poată să le ajute pe alte persoane care se află în dificultate, pentru că sunt sigură că există multe persoane care nu au curajul să denunțe.
Reporter: În momentul de față sunteți protejați? Aveți protecție la bar?
Roxana Roman: Nu avem protecție. Sunt sigură însă că poliția este prezentă, chiar dacă nu se vede. Sunt oricum foarte multe mașini de poliție care trec și sunt persoane care noi știm că fac parte din poliție și trec pe acolo foarte des, dar protecție personală n-avem și chiar nu avem nevoie, pentru că nu cred că noi am deranjat pe cineva. Noi am fost cei deranjați.
Reporter: Nu îți este teamă?
Roxana Roman: Nu. Nu îmi este teamă pentru că nu am greșit față de nimeni. Nu are de ce să îmi fie teamă.
Reporter: De cât timp aveți acest bar - Roxy Bar?
Roxana Roman: De șapte ani de zile. Am plecat de jos, am muncit foarte mult până am reușit să cumpărăm acest local, să-l renovăm, să-l restructurăm și în momentul în care era deja restructurat au venit ei și au făcut ceea ce au făcut. A fost o perioadă foarte, foarte grea.
Reporter: Am văzut că nu sunt alte baruri în zonă. Este un cartier mai izolat?
Roxana Roman: Nu. Sunt. Nu sunt chiar în perimetrul acela, dar baruri mai sunt. Să zicem că în partea unde suntem noi e un parc de zonă într-o procentuală și într-o altă procentuală mai mică e un bar de trecere. Dar nu e chiar izolată zona. Acum cu ocazia asta, uite avem și noi mai multă vizibilitate.
Reporter: Au mai venit și români?
Roxana Roman: În zona Romanina e o comuniate foarte mare și frumoasă de români. Sunt foarte mulți români. Majoritatea vin la noi la bar, cu drag, sunt clienții noștri și ei vin mereu: și înainte de ceea ce s-a întâmplat și după aceea, în mod normal, în același mod.
Reporter: Tu de câți ani ești în Italia?
Roxana Roman: De 15 ani. Sunt din Timișoara, iar soțul meu este 12 ani, dacă nu mă înșel; el este din Iași.
Reporter: Pe viitor vreți să vă întoarceți acasă?
Roxana Roman: Da. Nu se știe niciodată. Bineînțeles suntem români; țara noastră este România. Nu știm. Nu poți să-ți faci niciodată un plan mai ales pe lungă durată. Noi în momentul de față stăm bine, avem activitate aici, vrem să facem și alte lucruri și în momentul de față suntem aici. Dar pe viitor nu se știe niciodată.
Reporter: Cei doi copii vorbesc și limba română?
Roxana Roman: Da, bineînțeles. Păi cum să nu vorbească limba română! Bunica ce face cu ei după aceea? Merg și în vacanță și în România. Se bucură foarte mult, mai ales cum sunt vacanțele de vară la noi: cu ieșiri în aer liber, cu animale, sunt foarte mulțumiți. După aceea se întorc înapoi; școală, casă.
Reporter: Vă lipsește ”acasă”? Vă lipsește România?
Roxana Roman: Îmi lipsesc mai mult amintirile de acasă, pentru că sunt foarte mulți ani de când am plecat și mergem doar în vacanță sau atunci când ducem copiii. Foarte multe lucruri sunt schimbate, pentru că oamenii s-au schimbat; toți ne-am maturiazat într-un fel și nu mai poate fi ca în trecut, dar mereu când merg acasă îmi dă o stare de bine, de relaxare. Deci, sigur că la un moment dat tot acasă ne retragem cu toții.
Reporter: Acasă, aici la Roma, aveți obiecte, lucruri aduse din România?
Roxana Roman: Da. Am. Bunica mea are șervete țesute și avem foarte multe peste tot. Am niște fețe de perne tradiționale, au aproape 100 de ani. Avem, da. Suntem români!
Reporter: Chiar și la bar – spuneați în întâlnirea cu ambasadorul - că aduceți o parte din România.
Roxana Roman: Da, da. Când au venit de la Ambasada la mine la bar, le-am făcut un capuccino cu steagul României, cu topping de ciocolată, vanilie, căpșuni, da. Și iese chiar steagul României.
Reporter: Lucrați numai cu români?
Roxana Roman: Cu români, italieni, albanezi, persoane din Bangladesh. Toate națiile. Chinezi - avem depozite de la ei. Cu toții lucrăm la bar.
Reporter: Îi povesteați mai devreme ambasadorului că există alte familii din clanul Casamonica din zonă care oricum vă salută, vin să bea cafeaua în barul vostru.
Roxana Roman: Da. Da. Trec. Adolescenții în special. Și cei mai în vârstă trec. Trec, își iau cafea, își cumpără țigări, fac ceea ce făceau și până acum, pentru că la urma urmei cred că toți sunt conștienți cine a greșit de fapt.

Reporter: Ce i-ati sfătui pe alți români din Italia?
...
Roxana Roman: Ce i-ași sfătui? Să ridice capul sus, mereu, oriunde ar fi, la muncă, să lucreze cu drag, să lupte pentru țeluri și să-și atingă mereu scopurile și să rămână oameni mereu – români – dar cu capul sus. Să nu se teamă niciodată! Nu au de ce să se teamă

Curajul, angajamentul față de societate și cultivarea virtuților sunt calități care fac cinste României și comunității de români din Italia. Pentru acestea, în semn de prețuire și recunoștință, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a conferit timișorencei Roxana Roman, o Diplomă de Merit.


George Bologan: A fost un moment prin care am dorit să ne manifestăm recunoștința pentru doamna Roman, care ne-a ajutat pe toți deopotrivă să redescoperim gustul onoarei, gustul curajului și al sentimentului de a fi membrii unei comunități, care împărtășește valorile etice și ajută la igienizarea societății noastre prea mult pătrunsă de stările de anxietate, de nemulțumire, de intrigă. Prin evenimentul de astăzi am dorit să ne manifestăm aprecierea față de un om al curajului. Recunoașterea meritelor celuilalt trebuie – subliniez – să devină un reflex al normalității. Doamna Roxana Roman ne-a ajutat să reflectăm și asupra gradului nostru de implicare în edificarea unei societăți etice, pentru că de fiecare dintre noi depinde în ce lume dorim să avem în jurul nostru. Menționez încă o dată este o lecție de curaj; curajul ajută să schimbăm lucrurile alături de celelalte valori: înțelepciunea, educația, iar dumneaei atât ca antreprenor, cât și ca mamă a oferit aceste exemple. I-am mulțumit, de asemenea, pentru că ne-a făcut să ne simțim mândri ca români. Gestul nostru nu vine în urma recunoașterii președintelui italian, deoarece Ambasada – acum pot să o spun public – Ambasada a fost alături de familia Roman din primele momente; întotdeauna am avut o legătură directă prin Secția consulară, fapt pe care și dumneaei l-a menționat în întâlnirea de astăzi. În calitatea de ambasador, i-am mulțumit președintelui Mattarella printr-o scrisoare pentru acest gest simbolic public de a recunoaște acest merit al curajului conaționalei noastre.


În 2018, Roxana si Marian Roman au înfruntat, în ziua de Paște, mai mulți membri ai grupărilor de criminalitate organizată de la periferia Romei, care au încercat sa le vandalizeze localul si au lovit un client cu dizabilități.


Pentru acest gest, președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella a decorat-o cu gradul de Cavaler al Ordinului ”Pentru Merit” al Republicii Italiene.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul