Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PSD "are capacitatea de a oferi un guvern mai bun"

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat la Radio România Actualităţi că partidul pe care îl conduce are capacitatea de a oferi un guvern mai bun.

PSD "are capacitatea de a oferi un guvern mai bun"
Preşedintele PSD, Victor Ponta.

Articol de Gabriel Klimowicz, 17 August 2010, 18:09

Realizator: Emisiunea noastră are loc într-un context dramatic, aş spune. Au loc concedieri masive din aparatul de stat; bugetarii sunt afectaţi de lefurile micşorate cu 25%; toată populaţia este afectată de creşterea preţurilor, din cauza creşterii TVA; pensionarii nu au bani pentru medicamentele de care au nevoie, pentru că se face economie la compensate, şi se tem că le vor fi impozitate pensiile. Sistemul de sănătate e în mare suferinţă - am văzut tragedia care s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti, soldată cu moartea a patru nou-născuţi.

România este în al doilea an de scădere economică prognozată de FMI la 1,9%. Suntem în plină criză economică, o criză care afectează puternic cea de-a şaptea ţară din Uniunea Europeană, ca suprafaţă şi populaţie, dar care se găseşte pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul de trai. Dumneavoastră, ca preşedinte al celui mai important partid de opoziţie, vă simţiţi vinovat pentru această situaţie?

Anul trecut, PSD-ul - aşa cum ştim cu toţii - se afla la guvernare; chiar dumneavoastră eraţi ministru în Guvernul Boc pentru relaţia cu Parlamentul. Cum explicaţi acest lucru în faţa propriului electorat?

Victor Ponta: Vreau să încep cu ce e, din păcate, cel mai important sau tragedia care s-a întâmplat ieri, la Maternitatea Giuleşti. Vreau să spun un singur lucru şi o să înţelegeţi că mi se pare indecent să fac vreun comentariu politic, să spun doar că sunt părinte şi nu pot să-mi închipui o nenorocire mai mare decât cea care s-a întâmplat şi condoleanţe celor care au suferit.

Realizator: Într-adevăr, sunt câteva vieţi distruse acolo.

Victor Ponta: Da, şi, totuşi, când nenorocirea îi loveşte pe cei mai mici, durerea e cu atât mai mare. De-aia am simţit nevoia să spun acest lucru şi nu o să-l comentez din niciun alt punct de vedere politic. Parcă e, totuşi, o pedeapsă şi probabil că întrebaţi de vinovăţii. Poate că suntem toţi vinovaţi de..., iată, după inundaţii, după asemenea necazuri... În al doilea rând, vreau să vă spun de la început, sunt total împotriva teoriei care a fost lansată în ultima perioadă şi vreau să înţelegeţi foarte direct, nu e neapărat un atac la domnul preşedinte Băsescu, dar de la dânsul a venit această teorie - că toată lumea e vinovată. Sunt de vină toţi politicienii, ceea ce e neadevărat, pentru că, pot să vă răspund în numele meu, n-am fost nici primar general al capitalei, nici ministru al transporturilor, nici preşedintele ţării în ultimii şase ani, că toate partidele sunt de vină.

Din păcate, măsurile luate vizavi de tăierile de salarii, pensii - sigur, a căzut la Curtea Constituţională - sunt măsuri luate de un guvern, guvernul Emil Boc, nu de alt guvern; că medicii sunt vinovaţi, şi profesorii, şi funcţionarii publici, şi militarii, şi toţi ceilalţi, dar, în schimb, nu sunt vinovaţi miniştrii şi şefii de deconcentrate, cei puşi de PDL. Este o teorie laşă, pentru că, atunci când nu poţi să negi realitatea, în mod normal, domnul preşedinte, anul trecut, nega realitatea, spunea că vom avea creştere economică, că vor fi bani de pensii, salarii, că nu poţi s-o negi şi, ca să nu accepţi, că, de fapt, tu eşti cel de vină, dai vina pe toată lumea. Şi, cumva, ne simţim toţi vinovaţi.

Eu nu cred că pensionarul este vinovat că nu mai sunt bani de pensii; nu cred că medicul este vinovat că în sănătate se fură şi se distrug foarte mulţi bani; nu cred că profesorul este vinovat de faptul că s-a votat o lege votată de PDL, de PSD, de toată lumea şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu vizavi de salarii. Cred că există vinovăţii persoanle şi cred că să încerci să fugi de răspundere, dând întotdeauna pe toată lumea acea responsabilitate, e un semn de laşitate politică.

Oamenii nu cred în lucrul ăsta. În vara aceasta, nu ştiu dacă am făcut bine sau nu, nu am fost neapărat în vacanţă sau, atât cât am fost, am fost la litoralul Mării Negre, nu a venit nimeni să-mi spună: "domnule Ponta, dumneavoastră sunteţi..."; toată lumea a venit şi mi-a spus: "domnule Ponta, faceţi ceva să-l schimbaţi pe Emil Boc şi să ne oferiţi o speranţă, pentru că nu mai avem nicio speranţă vizavi de viitorul României". Aud din ce în ce mai mulţi oameni...

Realizator: Asta este o bună întrebare pusă liderului opoziţiei din România.

Victor Ponta: Şi e legitimă această întrebare.

Realizator: Ce puteţi face şi ce veţi face pentru a schimba situaţia grea în care se află ţara noastră?

Victor Ponta: Dacă vreţi, vorbim mai încolo şi de acţiunea politică - moţiune de cenzură... Dar cred că ceea ce-i interesează cel mai mult pe oameni este că, în această perioadă, am lucrat şi lucrăm în continuare la ceea ce înseamnă programul nostru alternativ de guvernare. 16 octombrie e o dată aleasă de noi, va fi congresul partidului, în care vom lansa oferta de guvernare, în care vom veni şi vom spune, pe fiecare domeniu, dar cred că - şi sunteţi de acord cu mine - cel mai important este domeniul economic şi social. Care sunt soluţiile...?

Realizator: În acest moment, într-adevăr.

Victor Ponta: După aceea, de aici decurg soluţii pentru agricultură, pentru sănătate, pentru educaţie. Din punctul nostru de vedere, şi oferta noastră - nu ştiu dacă avem timp acum să vorbim în detaliu de fiecare - care porneşte de la impozitarea diferenţiată, continuă cu sprijinirea economiei româneşti, în special axată pe producătorii români şi pe firmele româneşti, pentru că în acest moment România se comportă, din păcate, ca un tip de supermarket. Noi nu facem decât să cumpărăm ce produc alţii şi ce importăm.

Realizator: Asta e o componentă mai liberală a programului dumneavoastră.

Victor Ponta: Nu cred.

Realizator: Sprijinul pe investitorii şi pe producătorii români.

Victor Ponta: Pe români, pe producătorii interni. Nu ştiu dacă e liberală.

Realizator: Şi naţională.

Victor Ponta: Liberalismul a apărut ca doctrină atunci când vorbea tocmai de lipsa graniţelor şi poate că un efect al liberalismului a fost globalizarea. În acelaşi timp - şi aici în mod sigur veţi constata că nu-i un accent liberal - noi considerăm că statul rămâne responsabil de ceea ce se întâmplă în economie.

Faptul că în aceste zile guvernul actual vrea să vândă către zona privată şi bineînţeles către investitorii în afara ţării, nu români, ceea ce a mai rămas să zic din..., nu vreau să folosesc termenul în sensul dinainte de '89, avuţia naţională, ultimele participaţii pe care statul român le mai are la Petrom, la Transgaz, la Nuclear Electrica, din punctul nostru de vedere, este un atac împotriva a ceea ce ne aparţine la toţi şi ceea ce a fost creat nu de mine, sunt prea tânăr să spun lucrul ăsta, dar de părinţii mei şi de bunicii mei.

Realizator: Ce spuneţi dumneavoastră se numeşte cu un termen care are o conotaţie uşor peiorativă, protecţionism.

Victor Ponta: Dacă vrem să mai avem în România o şansă de a mai produce ceva, de a mai avea venituri, iertaţi-mă, cred că nimeni nu poate să mai vorbească la modul serios, eventual ironic de poveştile cu turismul pe care le lansa doamna Udrea şi ne va aduce nu ştiu ce salvare. Nu ne-a adus nici o salvare. Din păcate, dacă n-ai infrastructură, nu poţi să faci turism. Nu pot să mai vorbesc... N-am mai auzit din partea guvernului actual ce altă soluţie... Când vorbim de agricultură, vorbim de faptul că suntem ţara - şi vorbeaţi de a şaptea ţară în Europa ca şi suprafaţă - suntem ţara pe locul unu în Europa la suprafeţe necultivate.

Suntem singura ţară din Europa care n-am dat subvenţiile naţionale la agricultură. Suntem ţara care, având o capacitate extraordinară din punct de vedere agricol, importă 80% din alimente. Suntem ţara care ne-am bucurat poate că avem un comisar european pe agricultură şi care are cele mai mici beneficii din aderarea la Uniunea Europeană şi cele mai mari dezavantaje. Dacă asta dumneavoastră consideraţi protecţionism, atunci sunt gata să-l accept, acest termen.

Realizator: Mi s-a spus că...

Victor Ponta: Eu vă spun de politici în fiecare domeniu. Şi mai vreau să spun un lucru şi cu asta închei. Suntem şi rămânem un partid de stânga şi, din punctul nostru de vedere, protecţia socială şi vreau să traduc. Degeaba nu ştiu ce fabrici mai construim dacă pensionarul moare de foame, dacă avem un milion de şomeri, aşa cum avem astăzi, dacă accesul la spital sau la şcoală rămâne numai pentru cei cu bani. E o concepţie aici, ne diferenţiem total, sigur că da, de PDL şi de guvernul actual. E, până la urmă, o dezbatere care există şi la nivel european între ceea ce înseamnă stînga şi statul social şi ceea ce înseamnă dreapta şi ceea ce preşedintele Traian Băsescu a declarat. A spus: "Statul social e o prostie. Nu cred în aşa ceva". Noi credem în aşa ceva şi venim cu soluţii în acest sens.

Realizator: Este interesantă această propunere pe care PSD-ul şi-o face sieşi de a se sprijini pe producătorii autohtoni, dar ne putem aduce aminte că, nu cu multă vreme în urmă, în momentul când era învestit un guvern Emil Boc, preşedintele Traian Băsescu spunea acelaşi lucru: "trebuie să ne sprijinim pe afacerile noastre interne", era cu referire chiar la domnul Berceanu, care devenise ministru al transporturilor în acel moment, dacă vă aduceţi aminte.

Victor Ponta: Tocmai de-asta vreau să vă spun că e o laşitate să dai vina pe toată lumea, pentru că într-adevăr diferenţa între ceea ce a spus domnul preşedinte Băsescu şi aş vrea totuşi să le reamintesc oamenilor că în 2004 domnul Băsescu a fost ales în special pe un mesaj anticorupţie.

A vorbit de ţepe, a vorbit de domnul Oprea care era şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, sigur acum dânsul e ministru în guvernul domnului Băsescu. Vreau să vă spun, şi n-o spun numai ca lider al opoziţiei, o spun citând ceea ce spune Transparency International, ce spun toate organizaţiile neguvernamentale. O ţară ca România, care a cunsocut diverse forme de corupţie, în 2010 se află în cel mai mare pericol de a fi practic un stat supus corupţiei şi clientelismului. PDL-ul în acest moment a depăşit şi a bătut toate recordurile tuturor partidelor şi tuturor forţelor politice, nu ştiu poate din anii '30 încoace, în a acapara din punct de vedere politic tot ce înseamnă un ban public. În acest moment e pentru prima dată când toţi şefii de la vămi, de la administraţie financiară, de la..., până la şcoală sunt numiţi numai şi numai pe criteriul apartenenţei la partidul de guvernământ.

Astăzi, când vorbim, sunt daţi afară funcţionari publici. Se vorbea de restructurare cu 25%. De acord. Restructurezi pe cei de care nu ai nevoie. Restructurarea astăzi se face numai pe carnetul de partid. Cine-i la PDL rămâne, cine nu-i la PDL îl dăm afară. Or lucrurile astea..., vorbeaţi de domnul Băsescu care a vorbit de sprijinirea investitorilor români.

Toţi sunt în faliment, aproape toţi. Tot ce a făcut domnul Berceanu într-un an şi jumătate s-a îndreptat nu ştiu dacă neapărat spre firme din afară, vă reamintesc că marea promisiune cu autostrada Comarnic-Braşov s-a terminat cum s-au terminat toate proiectele domnului Berceanu şi ale domnului Băsescu, adică cu un eşec, cu un fâs, dacă pot să folosesc la radio această expresie. Şi atunci, nu poţi să spui că toată lumea e vinovată, dacă de corupţie şi de cei care practic împart banii în acest moment în România sunt cei de la PDL. De ce suntem noi vinovaţi, sau dumneavoastră, sau omul obişnuit, de lucrul ăsta? Asta e total incorect.

Realizator: Nu sunteţi de acord şi am văzut adesea oamenii spunând că toţi politicienii sunt la fel şi toată lumea e vinovată. Nu sunteţi de acord cu acest lucru. Dar mai este un lucru care apare foarte des. Bine, bine, pleacă Boc şi pe cine punem în loc? Chiar preşedintele Traian Băsescu, recent, vă avertiza, ca o ameninţare, că s-ar putea să veniţi la guvernare.

Victor Ponta: Mie nu îmi plac jocurile astea. Cănd eşti preşedintele ţării sau şi preşedintele unui partid de opoziţie nu poţi să te comporţi ca un individ aşa care stă la bar şi face glume: "Băi, ai că te pun pe tine prim-ministru". Mi se pare un lucru absolut anormal când vorbeşti de soarta unei ţări. Şi atunci vreau să ies din tonul ăsta de cârciumă al domnului preşedinte, când vorbeşte de guvern: "Aveţi grijă că poate vă pun pe voi". Şi vreau să vă spun serios. Pe 16 octombrie PSD are ofertă de guvernare şi are capacitatea de pe 17 octombrie să oferim ţării un guvern mai bun decât cel actual. Dar, în acelaşi timp, îmi menţin punctul de vedere, care a fost confirmat de o decizie a Comitetului Executiv Naţional al PSD, că, dacă vrei să scoţi România din criză, dacă vrei să..., trebuie să aplici nişte tratamente foarte hotărâte.

Aceste tratamente nu le poţi aplica decât dacă ai un suport popular. În acest moment problema numărul unu a domnului Băsescu şi a domnului Boc este că 90% din populaţia României, poate şi mai mult, nu este de acord cu tratamentul propus. Vreau să explic, ca oamenii să înţeleagă. Când te duci la un medic, dacă nu ai încredere în medicul ăla, în mod sigur nu îi vei accepta tratamentul, poate este bun sau poate este rău, dar sigur nu te dai pe mâna lui. PSD poate să aibă un guvern mult mai bun decât cel actual, poate să aibă un program mult mai bun decât cel actual, dar dacă acest program şi acest guvern nu este sprijinit printr-un vot popular nu ai legimitatea să îl pui în practică.

Am realizat acest lucru - şi vreau să nu fac o paranteză prea lună, Grecia este o ţară care se confruntă cu probleme, poate la fel de mari ca ale României, guvernul de acolo, un guvern de stânga condus de domnul Papandréou, s-a dus anul trecut, a avut şi are suportul popular pentru măsurile dureroase pe care le ia astăzi, chiar dacă există greve, chiar dacă există nemulţumiri, dar în momentul în care 60% din oameni te-au votat ştiind că urmează să aplici acele măsuri poţi să le faci. Domnul Băsescu a promis anul trecut că nu taie pensii, că nu taie salarii, că nu face anumite lucruri.

Şi de aici este ruptura asta. Inclusiv cei care l-au votat anul trecut spun acum: "Bă, ăsta şi-a bătut joc de noi, ne-a minţit". Şi atunci nu mai accept asemenea tratamente, care, dincolo de asta, din punctul nostru de vedere, s-a dovedit economic, sunt aberante, nu au făcut decât să accentueze criza, în loc să ne ajute să ieşim din criză.

Realizator: Spuneţi că pe 16 octombrie veţi avea o ofertă de guvernare către români. Această ofertă va dobândi conţinut şi prin numele unor persoane care se vor ocupa de anumite domenii?

Victor Ponta: Categoric, da. Dar eu nu cred că se pune carul înaintea boilor. Am văzut deja prea multe persoane şi nu aş vrea să pronunţ de prea multe ori numele domnului Băsescu, dar, asta este, este preşedintele ţării, care au vorbit frumos şi nu au avut nimic în spate, nu au avut conţinut. Să pui oameni care poate dau frumos la televizor, la radio, care vorbesc..., îl avem acum pe domnul Dan Diaconescu, problema este să ai şi un program, că, degeaba vorbeşti frumos, şi când te pun în funcţie este o catastrofă.

Realizator: În programele de guvernare s-a vorbit poate frumos de prea multe ori în România?

Victor Ponta: Nu, nu-i adevărat. Poate niciodată nu s-a vorbit serios. Şi dacă ne uităm cescrie în programul de guvernare al PDL de anul trecut, şi ne uităm la ce au făcut astăzi, şi ce fac astăzi, aveţi impresia că este scris de altcineva, de pe Marte. Nu mai este absolut nici o legătură. Problema PSD-ului este să îşi adopte acest program de guvernare şi aceste principii să le prezentăm public. O să vă prezentăm şi persoanele, sigur că da, de la prim-ministru până la..., pentru că nu poţi doar să ai programe, dacă nu ai şi oameni.

Dar degeaba ai oameni, dacă nu ai programe. Sunt legate aceste două lucruri. Şi până la urmă, când vă spun că ai nevoie de un mandat popular, de asta vorbim de alegeri anticipate. Oamenii trebuie să spună: da, este în regulă cum spune PSD sau poate, nu ştiu, poate este mai bun PNL, PDL sigur nu. Sau poate vine o altă forţă politică. Orice este posibil. Dacă nu ai legitimitatea dată de oameni, nu poţi să aplici cu adevărat reforme, de care România are evident nevoie.

Realizator: Se vorbeşte foarte mult în ultima vreme de o posibilă remaniere a guvernului Boc. Pe de altă parte, aşa cum aminteam mai devreme, preşedintele Traian Băsescu spunea: aveţi grijă ce vă doriţi la moţiunea de cenzură, că s-ar putea să vă iasă şi ce vă faceţi că veţi ajunge la guvernare.

Victor Ponta: Cred că v-am răspuns la acest lucru.

Realizator: Mi-aţi răspuns la această întrebare, nu aici vroiam să vă întreb, vroiam numai să amintesc cuvintele domnului Traian Băsescu, care fac parte din contextul întrebării următoare. Vreau să vă întreb, în cazul în care guvernul Emil Boc va fi remaniat după 1 septembrie, PSD va mai iniţia o moţiune de cenzură?

Victor Ponta: Da.

Realizator: De ce?

Victor Ponta: Dintr-un motiv foarte simplu. Nu poţi să spui că: domnule Guvernul Boc este un guvern bun, dar, nu ştiu, îl încurcă, o să vedeţi dacă va fi vorbade remaniere, nu ştiu, domnul acela ministru de la...

Realizator: Poate să nu fie Boc...

Victor Ponta: Atunci este un alt guvern.

Realizator: Nu este o remaniere, într-adevăr.

Victor Ponta: Remaniere înseamnă să schimbi nişte miniştri.

Realizator: Dar dacă va fi un alt guvern...

Victor Ponta: Un guvern al PDL, un guvern al PDL care păstrează această caracatiţă îngrozitoare, care suge practic toată România, nu doar aici la Bucureşti, unde poate vedem mai des, şi la mine la Târgu Jiu, prin domnul Manţoc, şi la Suceava, prin domnul Flutur, şi în fiecare loc, cum să susţinem aşa ceva? Va fi exact acelaşi rău. Evident votăm împotrivă. Dar vă spun un lucru, şi aici nu va avea curaj domnul Băsescu să vină cu alt prim-ministru, î primul rând că nu găseşte un om atât de capabil, cum să vă spun, de orice compromis, de orice umilinţă ca Emil Boc şi nu cred că va găsi voturi care să îi mai treacă încă o dată un asemenea guvern.

Realizator: Moţiunea de cenzură poate avea două scopuri. Poate să fie pur şi simplu o acţiune politică din partea PSD sau poate să fie o acţiune care să urmărească într-adevăr venirea la guvernare. Care va fi în acest caz motivul pentru care PSD iniţiază moţiunea?

Victor Ponta: Pentru a da Guvernul Boc, a opri măsurile pe care noi le considerăm..., ăsta a fost şi scopul în 15 iunie, atunci ne-au lipsit opt voturi. Facem eforturi în această perioadă să găsim cele opt voturi care ne-au lipsit atunci. Trebuie oprit guvernul Boc să mai ia măsurile absolut aberante pe care le ia, trebuie oprit guvernul Boc, şi o spun acum, să încheie un nou acord cu FMI, în afară de cele 20 de miliarde de euro pe care i-am primit, să mai ia încă 20 de miliarde.

Realizator: Aveţi informaţii sigure privitoare la un nou acord? S-a vorbit în presă, dar nu a fost nimic...

Victor Ponta: De obicei, dacă vorbesc, ştiu despre ce vorbesc. Practic, să ne vândă pe toţi, pentru încă eventual un an de linişte, pentru că, vreau să vă spun un lucru, anul acesta, cu tot cu tăieri, guvernul Boc a rezistat pentru că a avut banii de la FMI, dacă nu îi avea, probabil că lumea chiar ar fi ieşit cu toparele şi i-ar fi gonit de la Palatul Victoria. Un nou acord cu FMI, în care banii să se întâmple ce s-a întâmplat şi până acum, adică să se ducă la ministerul doamnei Udrea, la ministerul domnului Videanu, la Dumnezeu ştie pe unde s-au mai dus şi după aia, peste doi ani, lasă că o veni PSD sau cine o veni şi o să plătească, asta este o crimă împotriva viitorului României.

Fiecare ban care se ia în plus de la FMI trebuie plătit de dvs. şi de mine. Vă răspund atunci, şi mă întorc la întrebare, vrem să dăm jos guvernul Boc şi vrem să încercăm să creăm un guvern capabil să gestioneze ţara până la alegeri anticipate, până când oamenii vor avea din nou dreptul să spună ceea ce cred ei că este mai bine. Domnul Băsescu la începutul mandatului dânsului vorbea mereu de întoarcerea la popor. Acum iată a venit momentul, haideţi să ne întoarcem la oameni. Din păcate, nici la Ziua Marinei nu se poate întoarce, că este huduit, şi cred că nu îi mai place deloc chestia asta cu întorsul la oameni, dimpotrivă, de obicei se întoarce cu spatele la oameni.

Realizator: Pentru succesul acestei moţiuni de cenzură pe care PSD o preconizează în sesiunea parlamentară care începe la 1 septembrie, pe cine vă bazaţi ca această moţiune să aibă succes, pe membrii PDL cumva? Pentru că se ştie că PSD cu PNL împreună nu fac o majoritate parlamentară şi recent o serie de parlamentari ai PDL, nemulţumiţi de prestaţia actualului guvern şi de acţiunea partidului, ameninţau cu faptul că, în cazul în care nu se va întâmpla ceva pentru a redresa partidul, vor vota moţiunea de cenzură.

Victor Ponta: Aţi pus punctul pe i, noi, PSD, împreună cu PNL, nu avem numărul necesar de voturi, mă bazez pe ceea ce a însemnat efortul din această vară al PSD, acela de a strnânge semnături, de a face o presiune extraordinară pe fiecare parlamentar şi a-l convinge pe fiecare parlamentar că relaţia lui cu Emil Boc sau cu partidul este mai puţin importantă decât relaţia lui cu cei care i-au ales. Pentru, că vreau să vă spun următorul lucru, eu sunt ales uninominal, aşa cum sunt aleşi şi ceilalţi parlamentari, inclusiv cei de la PDL, eu m-am dus şi am discutat cu oamenii când m-au ales şi mă voi întoarce la ei în 2011 sau 2012, fiecare parlamentar PDL trebuie să aleagă, până la urmă, între cei care l-au trimis în parlament şi la care se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, şi Emil Boc şi interesul de partid.

Sunt oameni deja, unii dintre ei au început să vorbească cu noi, să vină la noi, care între alegătorii lor şi interesul domnului Boc sau al domnului Videanu, Berceanu, cine mai este pe acolo, au făcut alegerea din punctul meu de vedere corectă, de a merge pe mâna alegătorilor şi nu pe mâna partidului. Dacă vom convinge un număr suficient, vă repetam cifra de opt, pentru că acelea opt voturi ne-au lipsit în 15 iunie, atunci vom avea 236 de voturi să dăm jos guvernul Boc şi, practic, o nouă majoritate.

Realizator: Este o nouă majoritate. Ce va face, care va fi acţiunea acestei noi majorităţi?

Victor Ponta: Un guvern care să ia nişte măsuri rapide de oprire a declinului României şi din punct de vedere social şi economic şi să pregătească întoarcerea la oameni, pentru că, o repet, fără un mandat din partea oamenilor, doar prin aranjamente din parlament, uitaţi-vă totuşi guvernul actual nu este un guvern rezultat din votul oamenilor, este un guvern care se bazează pe un număr de parlamentari cumpăraţi, mă rog trădători, le spunem noi, care în campanie au zis că sunt pesedişti sau liberali şi acum susţin guvernul Boc, este susţinut de minorităţi care nu se supun la votul oamenilor, dar sunt în parlament, este o chestie de conjunctură, şi ăsta este un semn uriaş de slăbiciune, nici o măsură a guvernului Boc, până nu o discută şi cu UDMR, şi cu dommnul Oprea, şi cu minorităţile, este foarte greu, când te milogeşti şi când trebuie să cumperi practic fiecare vot pentru fiecare măsură, chiar nu poţi să iei măsuri decisive.

Realizator: Cum vedeţi, totuşi dvs. aveţi dreptul la bază ca meserie, cunoaşteţi foarte bine Constituţia, în mod evident, cum vedeţi că se va întâmpla acest lucru, pentru că în momentul în care guvernul Boc, s-a format o nouă majoritate şi am avut experienţa din toamna anului trecut, mingea este la preşedintele Traian Băsescu?

Victor Ponta: Aici preşedintele va putea să...

Realizator: Spuneţi că moţiunea va fi pentru un nou guvern, care să aibă anumite sarcini.

Victor Ponta: Da.

Realizator: S-ar putea ca preşedintele să nu fie de acord cu asta.

Victor Ponta: Sigur, preşedintele poate să continue să îl propună pe domnul Boc. Conform Constituţiei, dacă de două ori acest guvern este respins, în cel mult 60 de zile se organizează alegeri anticipate.

Realizator: Dar nu automat, după cum spune textul Constituţiei, preşedintele poate dizolva Parlamentul.

Victor Ponta: Preşedintele ţării nu se poate izola la Palatul Cotroceni şi să lase ţara într-un dezastru total, doar pentru că nu vrea el să fie altcineva decât Emil Boc. Refuz să cred că domnul Băsescu ajunge până la urmă ca Hitler, ştiţi, în bunkerul lui înainte de capitulare. Nu, nu cred aşa ceva. Sper să nu se întâmple aşa ceva.

Realizator: Aşa cum se văd lucrurile în acest moment, preşedintele Traian Băsescu nu ar avea nici un interes să declanşeze alegeri anticipate.

Victor Ponta: Bun. Poate mai face şi ceva pentru România, nu doar pentru interesul lui, că pentru interesul lui l-a pus pe Emil Boc prim-ministru, deşi toată lumea i-a spus că Emil Boc este un om slab, un om lipsit de autoritate şi un om lipsit de soluţii, dar interesul personal al preşedintelui de a avea un om credincios prim-ministru a prevalat faţă de interesul public.

Poate de data asta, în toamnă, va face ceva în interes public şi nu se va mai gândi la interesul lui personal de a fi domnul Boc, sau doamna Udrea, sau altcineva care îi este foarte apropiat. Poate se va gândi că totuşi trebuie făcut ceva şi pentru România, ţara pe care încă dânsul o reprezintă ca preşedinte.

Realizator: Şi în momentul în care preşedintele nu va face ceea ce aşteaptă PSD de la el, ce se poate întâmpla?

Victor Ponta: Vom intra într-o criză politică şi nu vreau să vorbesc de crize politice. În crize politice este mai uşor să intri decât să ieşi de obicei.

Realizator: În momentul în care se formează o nouă majoritate parlamentară, conform Constituţiei, s-ar putea declanşa procedura suspendării preşedintelui Traian Băsescu. PSD are în vedere aşa ceva? ictor Ponta: Nu avem în vedere aşa ceva, pentru că ar însemna o accentuare a crizei.

Dar nici nu o exclud, în sensul în care, dacă la un moment dat domnul Băsescu se închide la Cotroceni acolo, nu cred că trebuie să asediem Cotroceniul, ca francezii Bastilia în 1789, putem să luăm şi o măsură constituţională, dar eu personal, şi PSD, am mers pe ideea, care cred că este corectă, că oamenii au nevoie de un guvern, care să se ocupe de viaţa cu zi, să se ocupe de salarii, de pensii, de funcţionarea instituţiilor şi că asta este prioritatea unui partid responsabil. Răfuiala, lupta cu domnul Băsescu, sigur politic poate că este importantă, dar pentru oameni este pe planul doi.

Realizator: Aţi vorbit foarte mult despre faptul că doriţi să recurgeţi la votul populaţiei, din cauza aceasta doriţi alegeri anticipate. Vorbiţi mai degrabă despre acest lucru, decât despre o colaborare în interiorul opoziţiei şi al majorităţii parlamentare pentru a forma un nou guvern şi, pe de altă parte, declanşarea alegerilor anticipate este foarte dificilă, conform Constituţiei. Este foarte greu de făcut, trebuie ca toată lumea să fie de acord, şi preşedintele şi parlamentul, şi acest lucru este foarte greu să se întâmple, pe când colaborarea în interiorul opoziţiei este o soluţie, pare cel puţin mai pragmatică. Dvs. cum vedeţi lucrurile?

Victor Ponta: Iertaţi-mă, este total nepragmatică. Şi oamenii au văzut ce a însemnat şi Convenţia Democrată, au văzut ce a însemnat şi Alianţa D.A., au văzut şi ce a însemnat PDL-PSD anul trecut. Nu cred că este pragmatică. Din păcate avem numai exemple de eşec, nu de succes. În acelaşi timp, vreau să precizez, noi ne-am întâlnit cu liderii de la PNL, ne-am întâlnit şi ne întâlnim aproape în fiecare săptămână. Ne coordonăm acţiunile din punct de vedere parlamentar şi ni le coordonăm pe plan local, vizavi de lupta împotriva corupţiei PDL şi a folosirii banului public în teritoriu numai pentru firmele PDL. Mai departe, noi suntem un partid de stânga, cu un program corect de stânga.

PNL este un partid de dreapta, cu un program corect de dreapta, şi şi noi şi PNL până la urmă ne prezentăm oferta oamenilor. Trebuie însă ca oamenii să aibă dreptul să decidă. Traian Băsescu în acest moment le-a luat dreptul oamenilor de a mai se pronunţa. Poate îl vor chiar tot pe Traian Băsescu sau pe Emil Boc, dar de ce nu îi întrebăm pe oameni lucrul ăsta? De ce fugim de ei? Practic, democraţia înseamnă să nu fugi de oameni, să te ascunzi acolo, cumpărând şapte deputaţi şi senatori, pe cine ştie..., cu dosare penale sau cu ce le-or mai fi dat, ci să ai curaj să mergi în faţa oamenilor, asta înseamnă democraţie. Şi aş vrea să cred că democraţia în România nu este într-adevăr pusă total în paranteze.

Realizator: Mai avem foarte puţin timp din emisiune. Nu pot să nu vă întreb acum, pe final, despre faptul că PSD nu a participat la votul pentru o nouă lege a ANI în Camera Deputaţilor, legea merge la Senat în continuare. Vreau să vă întreb: cum se vor comporta senatorii PSD în Senat vizavi de această lege?

Victor Ponta: Eu vreau să fim cinstiţi, pentru că, dacă îi ascultaţi, nu la televizor, dacă îi ascultaţi în parlament sau în particular pe liderii PDL sau pe liderii UDMR, o să vedeţi că înjură ANI mai rău decât PSD. Noi am spus: domnule, noi mergem, participăm ca să aveţi cvorum, ca să nu se blocheze lucrările. Nu participăm la vot, pentru că este o lege făcută foarte prost şi care nu se va putea aplica şi care nu ne va ajuta cu nimic.

Uitaţi-vă, ANI este din 2007 şi nu a prins şi ea măcar un singur demnitar public pe care să îl... Bun, nu mai vorbesc de cheltuieli uriaşe. Majoritatea, aşa cum a procedat şi la Cameră, şi la Senat, îşi va trece această lege, iar eu voi avea dreptul să mă ridic şi să spun peste şase luni, peste un an când veţi vedea că ANI cel mult va fi un instrument politic împotriva opoziţiei, oricum nu va prinde nici un fel de politician, nu îl va prinde nici pe domnul Videanu cu averile din Monaco, nu îl va prinde..., şful ANI, ţineţi minte, declara că sunt patru miniştri cu conturi în Elveţia. Nu ni-a zis nici până acum, după un an de zile. Nu va face nimic.

Realizator: Subiectul a devenit foarte important în momentul în care a fost atins de Comisia Europeană. Mai sunt multe de discutat, dar, din păcate, timpul emisiunii noastre a expirat.

Victor Ponta: Eu cred că dacă oamenilor le spui adevărul eşti mult mai corect faţă de ei, decât dacă le spui poveşti, doar ca să pară că dai bine la televizor.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul