Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Preşedinţia UE: "Europa nu poate accepta arme chimice"

Toate statele membre sunt de acord este că utilizarea armelor chimice în Siria este inacceptabilă, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Preşedinţia UE: "Europa nu poate accepta arme chimice"
Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius. Foto: www.urm.lt

Articol de Carmen Gavrilă, 29 August 2013, 10:58

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a declarat că ar fi de dorit o abordare unică a UE în ce priveşte situaţia din Siria, dar că deocamdată, singurul lucru asupra căruia toate statele membre sunt de acord este că utilizarea armelor chimice este inacceptabilă.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România, Linas Linkevicius a declarat că înainte de a fi organizată o reuniune UE pe tema Siriei, aşa cum s-a întâmplat în cazul Egiptului, mai întâi e nevoie de o analiză a situaţiei.

Carmen Gavrilă: Am auzit cereri din Parlamentul European ca Uniunea, dincolo de iniţiativele unor state membre, să prezinte o poziţie unitară în ce priveşte Siria? Cum se plasează preşedinţia lituaniană a UE?

Linas Linkevicius: Cel mai bine ar fi ca, dacă nu să unificăm abordările, măcar să ne coordonăm poziţiile. Noi am stat în contact permanent cu colegii noştri, inclusiv eu, în timpul şederii la Bucureşti, am avut câteva convorbiri telefonice cu miniştri de externe. Suntem foarte îngrijoraţi, situaţia evoluează foarte rapid. Deocamdată ce putem spune, ce suntem de acord cu toţii este că utilizarea de arme chimice împotriva civililor este inacceptabilă iar responsabilii au depăşit o limită şi ar trebui să răspundă pentru asta. Cum şi când, asta urmează să decidem.

Carmen Gavrilă: Poziţia preşedinţiei lituaniene este de a aştepta mai întâi rezultatele anchetei ONU?

Linas Linkevicius: Nu spun că ar trebui să asteptăm pentru că deja avem dovezi care tot apar. Să ţinem cont că această anchetă ONU a început târziu şi că nu ne putem baza foarte mult pe acurateţea rezultatelor. Categoric că rezultatele anchetei sunt importante dar la fel de improtant este să spunem clar că suntem împotriva utilizării de arme chimice.

Carmen Gavrilă: Ce poate face Uniunea? Am aflat care este agenda nationala a unor state membre, ca Franţa sau Marea Britanie, dar ce poate face Uniunea în zonă?

Linas Linkevicius: În cazul Egiptului am oferit o abordare europeană, posibilitatea de limitare a unor livrări de echipamente care puteau fi folosite în violenţe împotriva civililor, aşa a funcţionat în cazul Egiptului

Carmen Gavrilă: Deci am putea vedea inclusiv o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe europeni penru Siria ca în cazul Egiptului?

Linas Linkevicius: Dacă aşa ceva va fi necesar, da, dacă întâlnirea ar fi pregătită, aşa ar trebui, să o pregătim, să studiem situaţia cu atenţie, să obţinem toate informaţiile posibile, atunci ar putea fi organizată o astfeld e întâlnire. Dar, aş vrea să subliniez, că aceasta este responsabilitatea înaltului reprezentant pentru politică externă şi ea va decide dacă e nevoie de o reuniune sau nu. Dar, voi repeta că suntem în contact constant cu colegii noştri, ne comparăm observaţiile, poziţiile, pe măsură ce situaţia evoluează pentru că după cum vedeţi evoluează foarte rapid.

Carmen Gavrilă: Aţi spus la Reuniunea Diplomaţiei Române că ar trebui să nu avem aşteptări extraordinar de mari de la summit-ul de la Vilnius. De ce?

Linas Linkevicius: Nu, apelul meu a fost doar să fim realişti, pentru că moldovenii ştiu ce am în minte, adică să promitem şi să punem în practică, nu să promitem mai mult decât e posibil să punem în practică, pentru că tot ce se face, fiecare pas, este un succes, aşa că haideţi să îl prezentăm ca un succes nu ca un eşec. Dacă păcălim opinia publică, dacă promitem prea mult, nu asta e calea – acesta e mesajul meu. În rest, cred că totul este pe un drum foarte bun, iar în ce-i priveşte pe moldoveni, ei pot fi fericiţi că în pofida crizei politice şi a altor probleme, nu au pierdut timp, au încheiat negocierile pentru Acorduld e Asociere cu UE, ceea ce a fost chiar neaşteptat. Acum, împreună cu Comisia Europeană, au intrat într-un proces foarte dificil si care ia mult timp şi am spus că este posibil ca Acordul să fie iniţiat în întregime până la summitul de la Vilnius. Este un exemplu foarte bun. Dacă acest lucru se va face, ar fi o mare reuşită, dacă va fi doar o iniţiere parţială a Acordului, şi asta ar fi o reuşită. Aşa că să luăm lucrurile aşa cum sunt, acesta e mesajul meu. Lucrul cel mai important pentru Republica Moldova, pentru alţi parteneri, cei care vor să se apropie de Europa, e să facă acest proces ireversibil, să aibă continuitate, să aibă o viziune dincolo de 2013, pentru că viaţa abia începe şi ar trebui să ne asigurăm că nu numai aceste reuşite sunt importante ci că sunt în acelaşi timp ţinte dar şi praguri.

Carmen Gavrilă: Dar această ireversibilitate nu depinde numai de partea moldoveană de exemplu, ci şi de semnalele de la Uniunea Europeană pentru că o întârziere în cazul Acorduluid e Asociere ar putea încuraja forţe politice interne care nu sunt pro-europene.

Linas Linkevicius: Sunt de acord, dar acum mingea este în partea celor care trebuie să implementeze prevederile iar poziţia Comisiei, poziţia beuropeană este destul de flexibilă şi deşi procesul ia timp si e dificil in chestiuni ca ajustarea documentaţiei dar s-a spus clar că e posibilă iniţierea în întregime a acestui document de foarte multe pagini, până la summitul de la Vilnius, iar asta e foarte improtant şi pentru Comisia Europeană. Dacă partenerul nostru va fi gata şi noi vom fi gata. Dar sutn de acord că timpul nu e de partea noastră. Ar trebui să facem tot ce putem să parcurgem acest proces până în toamna viitoare ca să putem semna Acordul. Iar când va fi semnat e important să înceapă imediat aplicarea lui, fără întârziere, pentru ca procesul de apropiere de Uniune să fie ireversibil.

Carmen Gavrilă: Pe baza semnalelor primite până acum, credeţi că Ucraina îndeplini la timp condiţiile pentru a semna Acordul de Asociere cu Uniunea? Printre aceste condiţii figurează depolitizarea justiţiei şi eliberarea fostului premier Iulia Timoshenko.

Linas Linkevicius: Sper să putem semna, e ceva posibil, dar în acelaşi timp nu deja decis. În tipul care a rămas până la Vilnius, Ucraina trebuie să prezinte progrese în procesul electoral, reforma justiţiei, eliminarea justiţiei selective iar prietenii ucrainieni ştiu ce au de făcut. Aţi menţionat-o pe Iulia Timoshenko. Ucraina trebuie să elimine toate obstacolele, toate îndoielile legate de justiţia selectivă. Cel mai bun şi mai uşor mod de a face asta este eliberarea acestei femei din închisoare, şi să i se permită să primească tratament medical. Aşa ceva nu va dăuna cu nimic procesului. Chestiunea a devenit foarte sensibilă şi aproape un simbol al statului de drept într-o oarecare măsură. Noi mereu încercăm să le explicăm ucrainilor că au şansa să facă asta. Cum o vor face, este decizia lor dar sper că până la summituld e la Vilnius să poată spune că sutn gata să semneze Acordul de Asociere. Ar fi un mare succes şi o încurajare epntru toate statele din Parteneriatul Estic.

Carmen Gavrilă: Aşadar unda verde depinde de eliberarea Iuliei Timoshenko?

Linas Linkevicius: Eu am menţionat mai multe aspecte, nu am spus aşa direct ca dumneavoastră, eu am spus că ar fi modul cel mai bun, cel mai uşor de a arăta disponibilitate, flexibilitate, o abordare umanitară.

Carmen Gavrilă: Cu toţii am aflat în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden despre înregistrarea dezbaterilor interne în Uniunea Europeană de catre Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite. Pune acest lucru sub semnul întrebării o parte din negocierile asupra Acordului de liber schimb dintre Europa şi Statele Unite?

Linas Linkevicius: Cred că ar trebui să acţionăm ca nişte profesionişti, nu emoţional, trebuie să studiem toate aspectele în mod profesional, nu prin intermediul mass-media, ci vorbind direct pentru a afla exact care este proporţia. Nu ar trebui să uităm că relaţiile strategice dintre UE şi SUA sutn improtante pentru ambele părţi. Experţii spun că dacă semnăm Acordul de Liber Schimb, vom adăuga 4-5 procente la PIB, ar fi un mare impuls pentru economie. Partenerii ar trebui să discute, dacă sutn probleme, să fie rezolvate, să nu acţionăm emoţional. Sunt încântat să spun că acum am pus pe o traiectorie funcţională şi calmă acest dialog, sper că vom discerne tot ce a fost greşit. Este vorba despre un Acord important pentru toată lumea pentru că în cursul acestor negocieri avem ambiţia de a pune bazele unor noi reguli pentru comerţul mondial.

Carmen Gavrilă: Ştim cu toţii ce beneficii pot apăra dar sunt voci europene care spun că nu poţi negocia cum trebuie şi să obţii cele mai bune rezultate când partenerul de negociere ştie ce ai în buzunare.

Linas Linkevicius: Asta am spus şi eu, haideţi să discernem ce s-a greşit. În acest secol 21, cu dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi aceste metode, nu e de blamat o singură tabără, sunt şi alţii pe care nu-i voi menţiona aici, dar putem presupune că există şi fac şi mai multe. Aşa că de ce să ne concentrăm doar pe partenerii noştri strategici şi să stricăm tot ce e important pentru noi, e ciudat. Cunosc aceste argumetne şi le respect, ca şi pe cei care spun că trebuie să discernem şi să stopăm ce este ilegal, ar trebui să încetăm să acţionăm unii împotriva altora ceea ce e nu doar contraproductiv ci şi greşit. Sunt convins ca se va face asta dar să nu ne concentrăm pe asta şi să uităm că se mai întâmplă şi altele în jur.

Carmen Gavrilă: Germania a început deja să ia măsuri pentru protejarea datelor, inclusiv în materie de e-mailuri, din care nu mai pot fi preluate date tocmai uşor. Este aceasta o idee care ar putea fi preluată în toată Uniunea europeană, sau sunt în discuţie idei, metode de protejare a datelor la nivel european?

Linas Linkevicius: Chestiuni care ţin de apărarea cibernetică, tehnologia informaţiei, sunt abordate dar eu nu m-as concentra doar pe această chestiune, să ne protejăm pentru ca americanii să nu ne asculte în timp ce discutăm la întâlnirile noastre. Dacă unele state vor decide să îşi pună toate resursele în protecţie, e în regulă, dar eu nu aş împărtăşi această viziune pentru că în jur sunt mult mai multe ameninţări şi ar trebui să luăm totul în calcul.

Carmen Gavrilă: Dar ce se întâmplă cu e-mailurile noastre, ale tuturor?

Linas Linkevicius: E-mailurile dumneavoastră, ale mele şi toată această tehnologie modernă... Emailurile sunt informaţii deschise pe care toată lumea ar vrea să le obţină aşa că să ţinem cont de asta şi să ne bucurăm de ele.

Audio: Interviul cu Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"