Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mircea Geoană: "Cred într-un bloc PNL-PSD în Parlament"

Mircea Geoană: "Cred într-un bloc PNL-PSD în Parlament"

Articol de Silvia Ilieş, 10 Decembrie 2009, 16:20

Realizator: Românii preşedintelui, fie că sunt ciuruiţi sau nu, sunt parte a unei ţări cu datorii imense. Datoria externă, în momentul de faţă, este de 78,125 miliarde de euro. Datoria publică este de 33,4 miliarde de euro, reprezentând 28,17% din PIB, estimat pentru finele lui 2009.

Nivelul şomajului a atins, după unii analişti, majoritari de altminteri, 10% din totalul forţei de muncă şi este în continuă creştere. Astăzi, ar fi trebuit ca România să aibă un buget, cel puţin în Parlament. În acest context, la începutul anului 2010, guvernul va fi obligat să se împrumute cu suma de 1,2 miliarde de euro pentru a reuşi să asigure doar cheltuielile minime de funcţionare a statului pentru luna ianuarie.

Presa internaţională consideră că România va intra sau a intrat în incapacitate de plată, datorită absenţei sprijinului FMI şi a acordării celei de-a treia tranşe din împrumut. Pe tot acest fond, euro are tendinţa de creştere; ieri a fost 4,23 lei, faţă de duminică, când a fost 4,20 şi în creştere. Prima întrebare este ce se întâmplă cu această ţară, mai pe scurt: încotro România? Asta, pentru început, că şi alte întrebări, probabil mai incomode şi care sunt de actualitate, nu vor fi ocolite.


Mircea Geoană: Da, sunt trei întrebări care ne frământă pe toţi. În primul rând, trebuie să aşteptăm cu încredere în instituţiile statului român verdictul final cu privire la alegerile prezidenţiale. Există un dubiu imens asupra corectitudinii acestora şi sunt absolut convins că, la nivelul Curţii Constituţionale şi a instituţiilor statului, vom putea să avem un verdict. Această campanie şi aceste alegeri vor lăsa o rană adâncă în societate, pentru că dubiul şi întrebările şi ceea ce majoritatea românilor simte este că am asistat la un proces electoral cu accente de viciere foarte puternice.

A doua întrebare este, evident, după ce se clarifică problema preşedintelui ţării, ce fel de formulă guvernamentală vom avea, ce fel de majoritate vom avea. Nu mi-am schimbat opinia: cred în continuare că e nevoie de o majoritate puternică, pentru a putea face faţă unei perioade foarte, foarte dificile. Nu mi-am schimbat opinia atunci când spun că relaţia PSD - PNL şi - sper eu - şi UDMR să reprezinte o astfel de majoritate.

Noi rămânem consecvenţi poziţiei noastre şi alegerile prezidenţiale influenţează, dar nu în mod decisiv, pentru că parlamentul rămâne acelaşi. Preşedintele se poate schimba, poate să rămână acelaşi, vom vedea, dar Parlamentul României rămâne acelaşi şi continui să cred că cei care vor putea demonstra o majoritate vor putea să facă şi un guvern.

Nu ascund preferinţa mea - şi este şi o încurajare către celelalte partide parlamentare - de a avea o majoritate solidă, pentru că o eventuală majoritate foarte fragilă ar reprezenta un guvern fragil, incapabil să faţă unui moment foarte complicat. Iar, în al treilea rând, toată lumea aşteaptă un răspuns anticriză, un buget al ţării, soluţii pentru salvarea locurilor de muncă, soluţii de redresare economică, de sprijin pentru agricultură, de investiţii în lucrări publice, care să antreneze economia acestei ţări.

Şi, din păcate, această campanie a amânat, de o manieră pe care, efectiv, nu o înţeleg, trimiterea în Parlamentul României a bugetului de stat pe 2010. Nimic nu-i împiedica pe domnul Băsescu şi pe domnul Boc să trimită în Parlament, în pofida campaniei electorale, pentru că, până la urmă, Parlamentul nu era în campanie electorală, şi am fi putut să avem până acum un început de răspuns, dacă nu un buget complet aprobat, măcar un buget care să poată să dea FMI şi Comisiei Europene un semnal foarte clar că, dincolo de campania prezidenţială, România, ca stat, România, ca şi sistem politic, înţeleg că are nişte obligaţii de îndeplinit.

Nu vă ascund preocuparea mea - şi vă spun asta cu toată responsabilitatea - ca lunile următoare să fie foarte dificile pentru această ţară, pentru că întârzierea acestor măsuri, întârzierea tranşei de la FMI, care, în cea mai bună variantă, nu va veni înainte de februarie, probabil. Asta va crea o presiune...

Realizator: S-a spus martie.


Mircea Geoană:
Eu încerc să fiu optimist. Dincolo de discuţia despre campania prezidenţială, eu nu-mi schimb opinia faţă de nevoile acestei ţări. Cred în continuare că avem nevoie de un program anticriză autentic, cred că avem nevoie de finanţare externă, cred că avem nevoie de a ne reîntoarce la problemele adevărate ale acestei ţări. Şi vă spun asta fără patimă politică. Rămânem, indiferent de rezultat, un mare partid românesc.

Pe mine m-a bucurat foarte mult modul impecabil în care dl Crin Antonescu a apărat ideea că în România trebuie să avem grijă de economie, de salarii, de locuri de muncă, de agricultură şi de industrie, dar şi de un anumit echilibru democratic în această ţară, pentru că riscul de a avea puterea în mâna unui singur om şi riscul de a avea în ţara aceasta o formulă de republică tip Belarus, de tip Belarus, cu un parlament decorativ, cu un guvern în buzunarul preşedintelui şi cu oameni care au arătat că nu au nici un fel de scrupule în a apăsa pe butoanele de bani şi butoanele de putere reprezintă un pericol pentru democraţia românească.

Într-un fel această echipă care s-a clădit între mine şi dl Crin Antonescu sunt convins că va reprezenta, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale, o formulă solidă, care să asigure echilibrul democratic, să asigure o voce raţională şi lucidă şi care să fie un fel de obstacol în faţa tentaţiei de a deveni un stat autoritar, în condiţiile în care prea multă putere în mâna unui singur om, din experienţa poporului român, nu face bine sănătăţii naţiunii române.

Realizator: Se pare că această campanie electorală a scos în evidenţă o prietenie, să spun aşa, strânsă între dvs şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Poate este şi aceeaşi generaţie, poate v-a unit acelaşi scop în această campanie electorală. Vă întreb: această prietenie, trecând peste o prietenie probabil personală, dar această prietenie ca lideri de partide ar putea să continue, chiar dacă, să presupunem, PSD ar fi în opoziţie şi PNL la guvernare sau acel protocol vă obligă şi pe mai departe?

Mircea Geoană: Fiecare partid şi fiecare lider trebuie să-şi facă un calcul în funcţie de interesul propriului partid, dar eu îndrăznesc să spun că un bloc consistent PNL-PSD în parlament, de ce nu într-o majoritate care să dea guvernul acestei ţări; în continuare, cel puţin astăzi, majoritatea de 65% pe care am craet-o împreună cu PNL şi cu UDMR, e adevărat pentru Iohannis iniţial, dar nu văd nici un fel de problemă să avem o majoritate pentru un prim-ministru liberal, de exemplu. Pentru că până la urmă şi la urmă ne întoarcem la aceeaşi întrebare: dacă există o majoritate în parlament, şi azi există, are aceasta dreptul să guverneze? Răspunsul meu este: da.

Realizator: Mai există acea majoritate în parlament?


Mircea Geoană: În acest moment, PSD şi PNL au spus explicit că nu doresc să devină..., PNL-ul a spus că nu doreşte să fie parte a unui guvern marionetă al lui Traian Băsescu, deci cer...

Realizator: Cu excepţia funcţiei de prim-ministru, dacă le este...

Mircea Geoană: E altceva. Dacă li se dă funcţia de prim-ministru, este tot dreptul liberalilor să-şi reanalizeze poziţia. Cum nu cred că se va întâmpla acest lucru...

Realizator: Ce înseamnă... Dle preşedinte...


Mircea Geoană:
Rămânem în planul celălalt.

Realizator: Ce înseamnă asta "li se dă"? Lumea nu mai înţelege. Au trecut şi alegerile. Nu putem acum să spunem că această societate a noastră a ales apele. 50%-50%, cu o mică diferenţă...

Mircea Geoană:
Şi cu un mare semn de întrebare cu privire la corectitudine.

Realizator: Sunt 5,2 milioane de oameni care v-au votat, 5,2 milioane de oameni pe partea cealaltă. Vom vedea exact cum este cu acea diferenţă, iar în momentul de faţă s-ar părea că există. Mă întorc acolo: ce înseamnă "li se dă"? Cine dă? Un preşedinte e atât de important? Acest guvern nu poate ieşi fără voia cuiva? Nu pot să-mi dau seama şi lumea ne întreabă şi pe noi.

Mircea Geoană: Eu sunt un om care, până la urmă, atunci când apar întrebări atât de dramatice, e o întrebare şi e o frământare fantastică în societate. Vreau să vă spun că nu am simţit niciodată un val de simpatie şi de sprijin mai mare la adresa mea şi la adresa cauzei pe care am susţinut-o decât o simt acum. Mai ales că lumea se simte trădată şi frustrată. Şi nu vorbesc de cei 5,2 milioane care au votat pentru mine, pentru că au votat un număr mare şi pentru dl Băsescu şi îi respect...

Realizator: Şi au mai rămas încă cinci milioane şi ceva care n-au votat. Deci, iată, societatea e împărţită în trei.

Mircea Geoană: Mai sunt şi unii care chiar cred că alegerile au fost câştigate de către mine, şi atunci există, evident, o frustrare foarte mare. Dar, dincolo de aceste frustrări pe care le am şi eu şi pe care le avem şi noi, avem obligaţia de a readuce România pe linia de plutire, pentru că riscul de degringoladă economică, de nemulţumire socială accentuată este foarte mare în acest moment. De aceea, pentru mine, cel mai important lucru după aceste alegeri prezidenţiale - să ne reîntoarcem la litera şi spiritul Constituţiei.

Realizator: Consideraţi că nu s-au încheiat alegerile prezidenţiale?

Mircea Geoană: Până nu se validează, nu s-au încheiat. Dar, chiar în clipa în care se validează un preşedinte sau se reface turul II de alegeri, vom vedea, imediat după aceea te întorci tot la partidele parlamentare pentru formarea unui guvern. Tot de la guvern vine soluţia pentru economie, pentru pensii, pentru salarii, pentru subvenţii, pentru alocaţii, pentru...

Realizator: Pentru cursul de schimb, pentru rate...


Mircea Geoană: Pentru tot ce doriţi dvs. De la economic la social, de la politic la moral. De aceea, pentru mine este foarte important ca, de îndată ce vom şti cine este preşedintele României, să putem să aflăm un răspuns la o întrebare elementară: cine are dreptul să facă un guvern în această ţară?

Dacă există o majoritate, are dreptul să facă un guvern? Răspunsul meu este: da. Dacă vom putea demonstra o astfel de majoritate...

Realizator: Cum?


Mircea Geoană: ...înseamnă că va fi un guvern...

Realizator: Iată, în ultimele luni, vedeţi, noi am..., să zicem aşa, e o glumă, am ales între continuitate şi schimbare, suntem în faza continuitate; nimic nu s-a întâmplat faţă de 2 noiembrie, când a început campania electorală. Tot acolo suntem, guvernul Negoiţă nu este..., el există... Ce facem?

Mircea Geoană: Va trebui să tranşăm acest lucru. Încă o dată spun, nouă, celor de la PSD, în Alianţa PSD-PC, şi liberalilor, ne revine o obligaţie extrem de importantă, pentru că astăzi reprezentăm, chiar fără UDMR, care încă nu şi-a precizat poziţia, o majoritate în parlament; e adevărat, fragilă, de 53-54%.

De aceea, eu aş dori ca, imediat după ce se tranşează problema preşedintelui României, să intrăm în problema cea mai importantă, care este problema guvernului pe care îl vom avea. Dacă va exista o majoritate pe care domnul Băsescu o poate demonstra ca să-şi facă guvern, vom sta în opoziţie şi ne vom bate. Dacă vom putea noi demonstra o majoritate, atunci vom guverna şi o să stea PD-ul în opoziţie cu tot domnul Băsescu eventual la Cotroceni. Aşa cum...

Realizator: Dar cum, dacă nu îl nominalizează? Vedeţi, am intrat iar în acelaşi cerc vicios.

Mircea Geoană: Şi probabil că va trebui să ne adresăm Curţii Constituţionale încă o dată, pentru că, atunci când există o problemă politică, care are un caracter constituţional, trebuie să mergem la respectiva instituţie. Nu pot eu să fac regula, atunci când regula este scrisă în Constituţia României.

Dacă vom avea o majoritate, putem să mergem să întrebăm Curtea Constituţională cine are dreptate; are dreptate preşedintele şi poate să pună pe cine doreşte prim-ministru, indiferent de majoritate, asta este viaţa...

Realizator: Şi de ce nu aţi făcut-o în cealaltă fază, înainte?


Mircea Geoană:
Pentru că era într-o perioadă de campanie electorală şi era evident că în acel moment nu putea să devină operaţională. Erau încă trei săptămâni sau patru până la alegeri. Dar acum suntem la început de ciclu politic. Acum putem să spunem într-adevăr că avem nevoie de o majoritate şi de un guvern care să se ocupe de buget, de criză, de salarii, de pensii, de tranşa de la FMI.

Realizator: Care este limita de dezastru în care se mai poate aştepta, până când să se spună: România a intrat în incapacitate de plată, de astăzi, stimaţi ascultători?

Mircea Geoană: Eu sper să nu ajungem acolo, pentru că, indiferent de această campanie pentru alegerea preşedintelui, avem cu toţii o obligaţie faţă de această ţară. Eu am fost, sunt şi voi rămâne un lider politic important în această ţară, dincolo de faptul că am primit atât de multe voturi şi cu ocazia asta aş vrea să le mulţumesc celor care m-au votat, pentru că e o onoare şi o cinste să poţi să primeşti...

Realizator: Şi celorlalţi nu?

Mircea Geoană: Şi celorlalţi am să le spun că nu le port pică, ci că îi respect în opţiunea pe care au avut-o, aşa cum pot să spun la modul cel mai serios că discuţia asta despre diaspora şi cei de acasă este o discuţie falsă. Noi am acuzat faptul că în străinătate, neavând metode de supraveghere a secţiilor de vot, acolo s-a fraudat cel mai mult.

Asta nu înseamnă că cei care au votat într-un fel sau în altul dintre românii din străinătate trebuie să fie aplaudaţi sau blamaţi de o parte sau de alta. Nu. Eu acuz faptul că în secţiile din străinătate nu a existat supraveghere la secţiile speciale, nu a fost cameră web care să filmeze ce se întâmplă acolo.

Ne găsim în situaţia în care Ambasada de la Paris au votat 4.000 de oameni într-o secţie specială, când la Gara de Nord n-au votat decât 700, pentru că nu poţi, fizic; a trebuit să voteze ca la filmele cu Charlie Chaplin, când dai pe viteză înainte.

Realizator: Probabil că nici dvs n-aţi considerat că sunt atât de importante sau n-aţi avut fonduri, partidele celelalte ca să deplaseze în fiecare secţie de votare observatori.

Mircea Geoană: Nu pot să mă pun cu puterea statului, dacă statul doreşte să închidă ochii la astfel de chestiuni sau nu vrea să-şi ia măsuri că...

Realizator: Ce fel de stat este acesta?

Mircea Geoană:
Este un stat care în continuare...

Realizator: La 20 de ani de la revoluţie s-a murit pentru alegeri libere. Ce fel de stat este România azi?

Mircea Geoană: Este un stat încă incomplet maturizat din punct de vedere al eficienţei actului de administrare a acestei ţări şi se pare încă insuficient democratizat, pentru că, în clipa în care vezi un şef de la STS cum jigneşte un jurnalist, intrând la o audiere la parlament, cum a fost astăzi şeful de la STS...

Realizator: Nu, dânsul, acum, în declaraţia respectivă, a spus că jurnalista a fost agresivă şi, deci, vedeţi, aici este ca în oglindă, nu ne luăm totuşi după declaraţiile publice. Ne întoarcem la punctul ăsta: ce fel de stat suntem?

Mircea Geoană: Eu sper să ajungem la un echilibru din două puncte de vedere: să rezistăm - şi aici, obligaţia mea şi a partidului meu şi sper şi a lui Crin Antonescu şi a liberalilor, de a asigura un echilibru în faţa unui stat care are accente autoritare şi pe care Traian Băsescu l-a încălecat; de aceea s-a ajuns şi la această masivă fraudare. Avem obligaţia de a asigura un echilibru democratic în această ţară. Nu putem să lăsăm democraţia noastră să meargă într-o zonă care seamănă prea mult cu tipuri de pseudodemocraţii de la Răsărit decât cele din Occident.

Am să mă achit de această obligaţie. În al doilea rând, trebuie să fim parte a jocului democratic pentru a putea permite degajarea unui guvern. Dacă vom putea să demonstrăm noi o majoritate, vom face noi guvern; dacă poate să demonstreze tabăra cealaltă că face un guvern, să facă un guvern, să se apuce de treabă. Vom veni în Parlament cu un buget. Ca preşedinte al Senatului, am să solicit colegilor mei să vină în perioada aceasta de iarnă şi de vacanţă de iarnă la muncă pentru a da ţării un buget. Va trebui să ne întoarcem până ...

Realizator: Întâi să-l facă cineva, să-l trimită cineva. Cum am ajuns noi în situaţia asta?

Mircea Geoană: De o lună şi ceva, în mod absolut iresponsabil, nu s-a dorit trimiterea bugetului la Parlament. De ce? Ca să nu se vadă, probabil, ce este într-adevăr în interiorul situaţiei economice şi financiare a acestei ţări. Nu se doreşte nici acum.

Realizator: Dar nu îl avem. Nu ştim ce este în el.

Mircea Geoană: Nu ştim ce e în el, dar am un dubiu...

Realizator: Şi atunci, noi cetăţenii, care ne-am dus la vot, care am aşteptat să se termine alegerile, cu ce am greşit în acest moment? Ce trebuie noi să facem?

Mircea Geoană: Unii au greşit crezându-l pe cuvânt pe Traian Băsescu şi pe Emil Boc, care au spus că nu trimit acest buget pentru că nu l-a promulgat preşedintele. Trei săptămâni a stat pe masa preşedintelui legea care abilita.

Realizator: Dar este acum promulgat.

Mircea Geoană: Da, şi totuşi nu se trimite. Deci, trei săptămâni a aşteptat domnul Băsescu să promulge legea care permitea guvernului Boc să trimită bugetul la parlament; trei săptămâni! Trei săptămâni înseamnă trei săptămâni în care plătim în fiecare zi un curs de schimb mai mare...

Realizator: Eu mă gândesc la oamenii care au rate acum, întreţinerea creşte, preţurile sunt foarte mari, şomajul este un spectru care te sperie în orice moment.

Mircea Geoană: Mă gândesc şi la cei care sunt pensionari sau oameni cu venituri mici, care plătesc facturi mai mari, sau studenţi...

Realizator: Sunt pensionari sau sunt studenţi... Dar nu-şi găsesc locuri de muncă?

Mircea Geoană: Deci aceste lucruri ar fi putut să fie mai uşoare pentru cetăţenii României dacă se accepta un lucru evident: un buget în parlament să fi putut să fie avansat. Nu se doreşte. Bun, ne ducem la planul B. Planul B înseamnă un nou guvern, cu o majoritate care va fi ea şi care să se reîntoarcă la problemele acestei ţări. Nu avem altă cale de urmat decât să salvăm situaţia economică.

Realizator: Vă iau punctual. Preşedintele în exerciţiu a solicitat ieri reconciliere şi calm. Răutăcioşii au sintetizat spunând: "ciocul mic", alţii au spus că vom avea un altfel de preşedinte, mai puţin jucător. Sunteţi acuzaţi de lideri ai partidului care l-au susţinut pe preşedinte de dispreţ la adresa democraţiei prin demersul pe care îl faceţi la Curtea Constituţională şi nu se poate da buget, nu se poate numi prim-ministru.

Cum interpretaţi? Şi vă întreb asta, a doua: l-aţi susţine pe prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu în funcţia de prim-ministru? Iată, au apărut informaţii şi imagini pe <youtube> cu o prietenie foarte strânsă cu lideri din partidul dvs. Şi 2: l-aţi susţine pe Crin Antonescu prim-ministru?


Mircea Geoană: În sens invers. Evident, Crin Antonescu este primul nume care mi se pare onorabil, care nu are niciun fel de suspiciune de corupţie în spate, spre deosebire de alţii, şi care reprezintă şi o consecvenţă de parteneriat între PSD şi PNL. Nu mă apuc acum să sprijin pe cineva de la PD-L; sub nicio formă nu vom sprijini un guvern cu prim-ministru PD-L. Punct! Asta este poziţia oficială a partidului nostru. Din punct de vedere al scenariilor care se perindă acum, o să apară foarte multe scenarii. Se schimbă năravul domnului Băsescu? Mi-e teamă că nu. Singura cale de a ajunge...

Realizator: Dar ce înseamnă acest îndemn la reconciliere şi calm pentru preşedintele PSD Mircea Geoană?

Mircea Geoană: Înseamnă un îndemn din partea actualului şef al statului, care trebuie să aştepte în mod disciplinat verdictul instituţiilor statului român cu privire la validitatea alegerilor prezidenţiale. Asta şi nimic mai mult; nu-mi face niciun fel de favor mie sau românilor domnul Băsescu spunând că trebuie să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale.

Aşa funcţionează democraţia noastră. E un dubiu faţă de alegeri? Te duci la Curte şi încerci să demonstrezi că ai dreptate. Dacă această Curte Constituţională va decide că refacem votul duminica cealaltă, îl refacem; dacă decide că este valabil mandatul actualului preşedinte, o să mergem către pasul B, care se numeşte formarea guvernului şi reintrarea într-o logică democratică, spunând încă o dată că nu o să lăsăm acest subiect îngropat şi băgat sub preş.

Pentru că a lăsa o fraudă atât de masivă neinvestigată, nedusă până la ultima consecinţă înseamnă că ne condamnăm pentru încă 20 de ani ca alegerile din România să fie câştigate exclusiv de cei care sunt la butoanele puterii şi care au bani nelimitaţi pentru a le câştiga. Ceea ce reprezintă un risc democratic mult prea mare. Înseamnă că stăm 20 de ani cu aceeaşi gaşcă la putere şi, orice ai vota tu, român, altcineva câştigă alegerile pe care le-ai făcut. Poate că e nevoie într-adevăr să răspundem ceea ce..

Poate că e nevoie într-adevăr să răspundem - ceea ce ONG-urile au spus de mai multă vreme - că trebuie să ne uităm şi la legea electorală, pentru a putea într-adevăr s-o modificăm şi să nu mai permitem, pentru că sunt multe hibe în lege - şi aici suntem cu toţii vinovaţi că nu am avut curajul să le îndreptăm la timpul potrivit. Deci e o continuare o a reformei.

Realizator: Este o întrebare pe care voiam să v-o pun. Codul Electoral... a fost o adevărată comisie parlamentară care s-a ocupat de acest cod electoral. Domnul Victor Ponta a fost acolo unul dintre preşedinţi. Nu s-a gândit nimeni la asemenea posibilităţi, să clarificăm lucrurile?

Mircea Geoană: La Codul Electoral este o discuţie; la modul în care se organizează secţiile speciale, de exemplu, este altă discuţie.

Realizator: La tot procesul, domnule preşedinte.

Mircea Geoană: Tot procesul trebuie regândit, pentru că este clar că în acest moment o maşinărie de fraudare pusă la punct...

Realizator: Viaţa bate filmul, aşa suntem. În această situaţie.

Mircea Geoană: Şi de aceea trebuie să ne luăm măsuri de autoprotejare pentru democraţia noastră. Evident, trebuie să ne întoarcem la problemele socio-economice, la reluarea finanţării externe, la problema salariilor şi a pensiilor, pe care eu le văd în pericol în acest moment. Cred că aceste întârzieri vor face...

Realizator: 1,2 miliarde de euro pe lună ne împrumutăm de acum înainte.

Mircea Geoană: La ora asta am ajuns într-un ritm în care ne putem sufoca. Sper să nu ajungem acolo.

Realizator: Noi ne sufocăm, părinţii copiilor noştri.

Mircea Geoană: De aceea, eu fac un apel ca acest subiect să se clarifice cât mai rapid. Vom continua investigaţiile şi demersurile pentru a afla întregul adevăr cu privire la aceste alegeri, fără să blocăm procesul de revenire la discuţia cea mai importantă - ce fel de guvern, ce fel de program de guvernare, ce fel de buget, ce fel de plan anticriză va avea Guvernul României, indiferent cum se numeşte el.

Dacă vom fi la putere, vom pune în aplicare ideile din programul "O singură Românie" şi "România bunului simţ", pe care eu şi domnul Antonescu le-am prezentat românilor cu un succes destul de mare. Dacă va fi o guvernare de altă culoare, va trebui să vină cu propriul lor program de guvernare, iar noi, din opoziţie, ne vom face rolul de opoziţie aşa cum înţelegem să-l facem.

Realizator: Înţeleg de la dvs că sunteţi pregătit de opoziţie.

Mircea Geoană: Suntem pregătiţi să guvernăm sau suntem pregătiţi de opoziţie; până la urmă, asta este viaţa democratică. Vreau să spun de asemenea un singur lucru: primele semne după aceste alegeri prezidenţiale este o intensificare fără precedent a ameninţărilor şi presiunilor la adresa colegilor mei, la adresa apropiaţilor mei, la adresa primarilor noştri, la adresa parlamentarilor noştri.

Realizator: A votanţilor dvs, probabil mergând pe firul...

Mircea Geoană: Eu cred că acest lucru va crea o contrareacţie, pentru că şi aşa lumea nu prea îl mai dorea pe Băsescu, în proporţie mai mare decât cei care au venit la vot probabil. În clipa în care se întinde coarda prea mult, se iscă o contrareacţie în societate; şi eu vreau să fac încă o dată un apel.

Am vorbit de o singură Românie; cred cu adevărat, indiferent de destinul acestei campanii prezidenţiale, că România trebuie să se reîntoarcă neîntârziat la două subiecte principale: un subiect - să fim siguri că democraţia românească nu va avea de suferit şi că procesele electorale în anii viitori nu vor fi viciate, aşa cum au fost viciate acum, şi 2 - imediat, guvern, majoritate, program de guvernare, buget, luptă împotriva crizei, salvarea economiei şi găsirea de resurse pentru relansarea economică. Acest lucru este de fapt ceea ce aşteaptă românii, indiferent de preferinţele pe care le-au exprimat în această campanie prezidenţială.

Realizator: Domnule preşedinte, să presupunem că verdictul Curţii Constituţionale va veni până în 21 decembrie, când expiră mandatul preşedintelui în exerciţiu; pozitiv sau negativ. S-o luăm pe varianta în care până atunci va fi pozitiv la cererea dvs; vor fi alegeri. Presupunem că pierdeţi la noul vot. Ce faceţi atunci?

Mircea Geoană: Încercăm în continuare să ne exprimăm vocea şi votul, pe măsura ponderii noastre în Parlamentul României. Vom încerca să păstrăm...

Realizator: Mergem pe varianta în care câştigaţi.


Mircea Geoană: Voi respecta ceea ce am promis.

Realizator: Mergeţi pe programul din campanie.

Mircea Geoană: Pe un program... Domnul Iohannis a făcut un pas de repliere.

Realizator: Îl readuceţi pe domnul Iohannis în actualitate?

Mircea Geoană: Vom discuta cu domnul Crin Antonescu şi vom stabili. Eu am spus fără niciun fel de ezitare: aşa cum propunerea domnului Antonescu a fost Klaus Iohannis, dacă liberalii vor dori să-şi asume postul de prim-ministru şi eu voi fi preşedintele României, mi se pare firesc, în condiţiile în care PSD dă un preşedinte al ţării, ca liberalii să aibă primul-ministru. Pentru mine, relaţia cu liberalii este foarte importantă.

Au demonstrat în această campanie, şi la nivel local, nu la nivel naţional sau în relaţia mea foarte bună cu domnul Antonescu, că sunt nişte oameni foarte serioşi. Am creat o relaţie de prietenie şi de apropiere cu dânşii şi doresc să păstrăm această relaţie, pentru că, indiferent de circumstanţe, un astfel de bloc atât de solid reprezintă o garanţie de stabilitate democratică şi o garanţie de forţă politică la nivel naţional şi la nivel local.

Reamintind ascultătorilor dvs, că în marea majoritate a judeţelor ţării, majorităţile locale sunt PSD-PNL, în proporţie de peste 95%. Ceea ce înseamnă că, din punct de vedere al realităţii ţării, această alianţă strategică între PSD şi PNL pe care doresc să o fortificăm şi să o continuăm, reprezintă o garanţie de echilibru în ţară şi poate reflectarea mai corectă a voinţei electoratului român...

Realizator: Mergem pe cealaltă variantă.

Mircea Geoană: ... care a spus în mod clar, chiar dacă este Băsescu un pic în faţă sau eu un pic în faţă, a spus de fapt că există echilibru în societate şi împreună cu liberalii vrem să avem acest echilibru.

Realizator: Mergeam pe varianta asta. Dar dacă nu? Dacă nu? Curtea Constituţională va spune nu la cererea dvs ce se întâmplă, dle preşedinte?

Mircea Geoană: Dacă nu, sunt convins că vom avea împreună cu partenerii liberali, sper şi cu UDMR-ul, o propunere de prim-ministru comună a acestei majorităţi, vom vedea dacă acest lucru este posibil. Dacă vom putea să facem o propunere a unei majorităţi de 65% pentru un guvern al României...

Realizator: Aveţi negocieri în sensul acesta în zilele acestea?

Mircea Geoană: Evident că aceste lucruri vor începe de îndată ce Curtea Constituţională se va fi pronunţat.

Realizator: Aşadar, reiau ca o concluzie: îl veţi susţine pe Crin Antonescu în varianta în care ar fi nominalizat de o altă majoritate fără PSD? Ca prim-ministru?

Mircea Geoană: Dacă va fi o majoritate, alta decât PSD-ul, evident că noi vom fi atunci în opoziţie. Dar asta nu înseamnă că, dacă s-ar ajunge la o formulă pe care nu cred că se va întâmpla ca PNL-ul să primească din partea lui Băsescu postul de prim-ministru, nu cred că Băsescu va mai da vreodată liberalilor o astfel de poziţie după experienţa Tăriceanu. Dar dacă se va întâmpla în acest mod aş spune că, din două rele, răul cel mai mic s-a produs, sunt convins că dl Antonescu ar putea să fie un excelent prim-ministru al acestei ţări, indiferent de formula de susţinere pe care ar avea-o.

Realizator: Se pare că în zilele astea toată lumea vrea la guvernare şi PNL de asemenea sunt voci care doresc să facă parte din guvern, dar şi la dvs în PSD sunt voci care ar dori, probabil, care ar dori ca partidul să revină într-o formă sau alta la guvernare. Cine vă vrea capul? Vă vrea cineva capul în partid în momentul de faţă? E cineva care ar dori să nu mai fiţi preşedinte în momentul de faţă sau partidul a rămas unit?

Mircea Geoană: În acest moment, partidul este extrem de unit şi extrem de mobilizat, mai ales că există o revoltă în baza noastră electorală cu privire la hoţia la care am fost supuşi din punct de vedere alegeri prezidenţiale. Deci, astăzi partidul se gândeşte efectiv şi aşteaptă cu emoţie, nu ascund acest lucru, decizia Curţii Constituţionale. După aceea, în mod evident trebuie să ne maximizăm poziţia noastră de partid influent în parlament şi la nivelul societăţii româneşti.

De aceea, orice formă de dezbinare sau orice formă de centrifugare a partidului ne-ar slăbi poziţia şi ne-ar face dintr-un partid puternic şi un partid de forţă al ţării o forţă politică mai vulnerabilă. De aceea, sunt absolut convins că, dincolo de mici accente şi nuanţe, care mai apar...

Până la urmă este firesc în viaţă şi în democraţie. Şi nu de pomană am democratizat acest partid ca să mă aştept acum ca nimeni să nu aibă gânduri sau iniţiative. Dar, strategic vorbind, decizia noastră este una extrem de clară, nu vom accepta să intrăm piua a doua la o guvernare PD-L, am avut nouă luni de zile de experienţă şi ne-a ajuns pe vecie, acest lucru nu se va întâmpla.

Iar din punct de vedere al preferinţei noastre este un guvern cu o majoritate PSD-PNL-UDMR, dacă acest lucru este posibil vom avea o majoritate şi un guvern de acest tip, dacă nu se va putea, vom vedea la momentul potrivit care este atitudinea noastră.

Realizator: Suntem pe ultimele secunde din emisiune. Pentru că sunteţi la prima apariţie publică de după 6 decembrie, ultimele 30 de secunde vă aparţin.

Mircea Geoană: Vreau în continuare să mulţumesc celor care mi-au acordat încrederea şi celor care au arătat atât de mult interes faţă de aceste alegeri.

Şi vreau să le spun celor care poate sunt astăzi dezamăgiţi sau frustraţi cei care m-au votat să nu-şi piardă speranţa pentru că în primul rând avem o şansă corectă ca aceste alegeri să fie invalidate şi chiar dacă nu ar fi cazul vreau să le spun la modul cel mai solemn şi cel mai serios că mă voi bate în continuare pentru a apăra interesele şi pentru a nu lăsa în următorii cinci ani de zile ca o formă de dictatură sau o formă de dezechilibru să se aşeze în România. Deci nu piere speranţa votul dvs a fost un vot util.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii