Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu în exclusivitate cu Lucian Croitoru, premierul desemnat al României

Interviul integral acordat de către Lucian Croitoru, la Radio România Actualităţi (audio).

Interviu în exclusivitate cu Lucian Croitoru, premierul desemnat al României
Foto: Mediafax

15 Octombrie 2009, 17:32

Sinteza declaraţiilor:

-
"Am acceptat desemnarea pentru că e criză şi trebuiesc rezolvate problemele economice la care mă pricep. Altfel nu aş fi venit! "

- "Voi declanşa un proces de consultări cu partidele în aşa fel încât să obţin o majoritate."

-"Membrii noului executiv trebuie să fie persoane care se pricep la ceea ce au de făcut. "

Audio: Interviu integral cu Lucian Croitoru.

Interviul integral

Realizator: Domnule Croitoru, cum vedeţi componenţa noului guvern, un guvern pe care l-aţi conduce? Ar fi un guvern politic sau de tehnocraţi?

Lucian Croitoru: Va fi un guvern politic, în sensul că va trebui să fie sprijinit de partidele politice şi acest sprijin trebuie să vină pe calea tehnocrată, adică ei va trebui să desemneze oameni pe care îi ştiu, buni profesionişti şi despre care şî eu, la rândul meu, pot să capăt această încredere.

Realizator: Deci pot fi oameni angajaţi politic, dar...

Lucian Croitoru: Da, sigur că da. Este de dorit să fie sprijiniţi de partidele politice.

Realizator: Este posibil să existe şi tehnocraţi sau independenţi în guvern?

Lucian Croitoru: Nu e exclus ca unul-doi să fie, dar va trebui să fie sprijiniţi de partidele politice.

Realizator: Domnule Lucian Croitoru, veţi accepta orice nominalizare din partea acestor partide politice, care ar putea să vă susţină sau orice nominalizare de tehnocrat?

Lucian Croitoru: Nu eu am mai spus acest lucru şi îl precizez: eu am acceptat funcţia, desemnarea ca premier pentru că acum, în România, este criză, pentru că este urgent necesar să rezolvăm anumite probleme economice, la care mă pricep şi de aia am acceptat. Dacă nu era această situaţie, eu nu aş fi acceptat şi nu aş fi venit ca premier. Cred că domnul preşedinte Traian Băsescu a subliniat foarte clar acest lucru. Deci răspunsul meu este din această perspectivă.

Realizator: Cum veţi proceda în continuare? Veţi avea întâlniri cu liderii partidelor politice reprezentate în parlament, îi veţi invita? Cum veţi proceda, în ce formă veţi...

Lucian Croitoru: Voi declanşa un proces de consultări cu liderii partidelor politice, bineînţeles - ăsta este scopul premierului desemnat - să obţină o majoritate, astfel încât guvernul pe care eventual îl va conduce să obţină aprobarea parlamentului. Deci voi începe consultările. În această după-amiază, la ora 17:00, mă voi întâlni cu domnul Emil Boc, premierul în exerciţiu, dar în acelaşi timp şi preşedintele Partidului Democrat. Voi discuta chiar în această seară cu domnul Boc despre guvern, viitorul guvern, deci voi începe practic aceste consultări după ora 17:00.

Realizator: Dar în ceea ce priveşte celelalte ...

Lucian Croitoru: Toată săptămâna viitoare sau mare parte din săptămâna viitoare o voi dedica pentru două lucruri: unu - să alcătuiesc un program economic, care să facă faţă exigenţelor parlamentului, care va fi, de fapt, un set de reafirmări, de măsuri care reafirmă acordul pe care îl avem deja cu Uniunea Europeană, cu FMI, cu Banca Mondială şi al doilea lucru vor fi aceste consultări, deci voi lucra în paralel la aceste două lucruri.

Realizator: Dar dacă nu veţi reuşi să stabiliţi un dialog cu liderii celorlalte partide politice reprezentate în parlament şi vă ridic această eventualitate, pentru că toate celelalte partide reprezentate în parlament au făcut declaraţii foarte vehemente după anunţul desemnării dumneavoastră. Cum veţi proceda?

Lucian Croitoru: Este de datoria mea - pentru că şi din această perspectivă am acceptat această desemnare - este de datoria mea să încerc să am aceste întrevederi, să fac aceste consultări. rămâne de văzut dacă voi reuşi sau nu. În cazul în care nu reuşesc, ştiţi care este procedura legală în România.

Sper totuşi că voi avea energia necesară, forţa de convingere necesară, argumentele necesare ca liderii de partid să mă primească, să pot să mă consult cu ei în această privinţă şi, in final, să ajungem la un rezultat care să este strict necesar pentru România - un guvern cât mai rapid.

Realizator: Cu alte cuvinte, veţi accepta să prezentaţi o formulă de guvern doar în împrejurarea în care vă veţi baza pe o majoritate clară în parlament?

Lucian Croitoru: Acesta a fost de la început conceptul, pentru că aţi văzut, preşedintele Traian Băsescu a spus filosofia în care face această desemnare. Deci eu am acceptat-o din două motive, vi le repet: una - pentru că este criză, încă sunt probleme economice, care trebuie adresate rapid. Eu pot să fac acest lucru, pentru că asta mi-e meseria şi am acceptat. Celălalt motiv este exact faptul că eu cred că în situaţia in care se află România acum, trebuie acţionat rapid şi un guvern de politicieni poate să afcă acest lucru în mod rapid.

Realizator: Un guvern de politicieni.

Lucian Croitoru: Scuzaţi-mă, un guvern care este susţinut politic, deci un guvern politic. Înăuntru vreau să fie tehnocraţi, dar sprijiniţi politic.

Realizator: Sprijiniţi politic sau aparţinând partidelor politice?

Lucian Croitoru: Sau aparţinând partidelor politice, sigur că da.

Realizator: Pe de altă parte, ce fel de sprijin aţi accepta din partea unui partid sau a altuia? Sprijin condiţionat de anumite lucruri sau un sprijin necondiţionat şi atât?

Lucian Croitoru: Ce înţelegeţi prin condiţionare? Nu înţeleg contextul...

Realizator: De exemplu, de a obţine anumite portofolii, de a promova anumite concepţii...

Lucian Croitoru: Asta este parte din consultări. Aceste consultări, cred că este logic să fie acceptat de orice doi oameni care discută să respecte criteriile care se iniţiază, aceste consultări, pentru că eu sunt cel care le iniţiez, nu? - şi eu am spus care este gândirea mea în acest sens. Guvernul trebuie să fie cu oameni care se pricep la ceea ce trebuie să facă, trebuie să aibă sprijinul partidelor, poate chiar să fie sau chiar să fie membri de partid. Deci, acesta este răspunsul meu.

Realizator: Ati vorbit despre priorităţi pe termen scurt şi pe termen mediu, a fost declaraţia dumneavoastră făcută la Palatul Cotroceni, imediat după prezentarea desemnării dumneavoastră, aţi vorbit, aţi enunţat ca prioritate pe termen scurt organizarea unor alegeri corecte. În acest sens, vedeţi la Ministerul de Interne un independent?

Lucian Croitoru: Aţi văzut că eu am insistat mai puţin pe acest subiect, pentru că preocuparea mea principală este criza, pentru că ea confiscă din bunăstarea acestei populaţii şi e urgentă. Ministrul care se va ocupa de Interne va rezulta din consultări. Eu nu pot acum să avansez înainte o persoană sau, cum să spun, nişte criterii foarte fantasmagorice.

Trebuie să văd din consultări ce anume se conturează ca fiind persoana cea mai indicată, respectând criteriul , v-am spus, de profesionalism şi ca şi celălalt, şi anume sprijinul politic sau apartenenţa la partid. Eu vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat.

Realizator: Vreau o întrebare legată de termenul pe care îl vedeţi pentru un cabinet pe care l-aţi conduce. Ar fi vorba de luni, de ani?

Lucian Croitoru: Se pot face multe speculaţii. Eu nu am venit aici, cum să spun, neîncrezător, am venit încrezător şi, deci, şi încrederea se referă mai degrabă al termenul lung, dar ceea ce pot să vă spun este că pe data de 6 decembrie vor fi alegeri prezidenţiale, acela este un moment decisiv în legătură cu formarea guvernului. Deci, pe şase vor fi, după aceea pe 22? turul final şi atunci vor rezulta exact alte negocieri/.../ ş.a.m.d.

Realizator: Sunteţi economist, aş vrea să-mi spuneţi un singur lucru în încheierea acestui interviu, pentru care vă mulţumim, a fost un privilegiu. În afara măsurilor convenite cu FMI, aveţi deja în gând anumite măsuri pentru relansarea economiei?

Lucian Croitoru: Daţi-mi voie, mai întâi, să fac o precizare. Mi-am dat seama că adineaori am spus 22 decembrie - am vrut să spun 22 noiembrie, primul tur şi 6 decembrie, cel de-al doilea. E binecunoscut, dar...

Realizator: Nu este asta o problemă.

Lucian Croitoru: Deci, 6 decembrie va fi, bineînţeles, un moment ... în legătură cu termenul scut, termenul lung, la care v-aţi referit. În legătură cu măsurile-cheie, ele sunt în principiu agreate . Acordul cu FMI reflectă programul economic al autorităţilor române.

Ele sunt coerente, sunt sprijinite cu finanţări de UE, de FMI ş.a.m.d., deci, dacă este nevoie de măsuri care să adecveze programul la situaţia concretă , pentru că lucrurile sunt întotdeauna în dinamică, sigur le vom lua. În principiu, aceste măsuri sunt cuprinse acolo. Eu, atunci când am vorbit la Palatul Cotroceni, chiar m-am şi referit la câteva urgenţe.

Realizator: La Legea resposabilitătii fiscale, dacă e corect.

Lucian Croitoru: La pensii, la salarii , la legile care se referă acum la restructurarea agenţiilor, la educaţie, cele care sunt acum la Curtea Constituţională şi au termen 28 octombrie. Deci, este dinamic totul, se pot face mici ajustări, dar, în esenţă, programul acesta este. Acum chiar vă mulţumesc.

Realizator: Noi vă mulţumim. A fost un privilegiu de a vă avea în direct la România Actualităţi. A fost primul interviu pe care domnul Lucian Croitoru, desemnat ca premier, l-a acordat în presa de astăzi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"