Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Impactul Brexitului asupra comunităților de imigranți din Marea Britanie

Interviu în exclusivitate pentru RRA, Heather Rolfe, expert în imigrație la Institutul Național de Studii Economice și Sociale din Londra.

Impactul Brexitului asupra comunităților de imigranți din Marea Britanie

Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 09 Martie 2019, 11:04

Reporter: Ce impact credeți că va avea Brexitul asupra imigranților? Ce credeți că se va întâmpla în viitorul apropiat?

Heather Rolfe, expert în imigrație la Institutul Național de Studii Economice și Sociale din Londra: Cred că are deja un impact. Vedem deja că numărul imigranților scade, în special din Europa de Est. Nu atât de mult din România și Bulgaria, dar avem o scădere semnificativă în ce privește numărul polonezilor care vin în Marea Britanie. Sunt mai mulți polonezi care pleacă de aici, decât cei care vin. Acesta este cel mai scăzut nivel din 2009 încoace. Deci, Brexitul are deja un impact pentru că se vorbește despre limitarea dreptului de liberă circulație și există multe nesiguranțe legate de viitor, de statutul celor care rămân. După ieșirea din Uniunea Europeană vor fi impuse noi reguli privind imigrația, care au ca scop atragerea unor persoane cu calificări mai bune și descurajarea celorlalți. Acest fapt, cu siguranță, îi va afecta pe aceștia din urmă, care vor avea mai puține oportunități de a se angaja în Marea Britanie.

Cum vi se pare această nouă politică guvernamentală referitoare la imigrație care îi favorizează pe cei care au anumite competențe?

Nu e chiar o politică ce exclude automat muncitorii mai puțin calificați. Vor exista anumite reguli care le va permite și acestora să se angajeze, doar că oportunitățile vor fi mai puține. Pentru aceștia vor fi acordate vize de lucru doar pentru 12 luni, care nu vor putea fi reînnoite și nu le vor permite membrilor familiei să vină în Marea Britanie. Cel mai probabil va exista și o schemă destinată tinerilor, dar cel mai probabil și aceasta va fi una limitată. Ce cred eu despre acest plan? O greșeală uriașă. Cred că economia britanică va avea de pierdut, avem sectoare cheie ale economiei care depind de imigranți, precum industria hotelieră, zona de asistență socială, spitalele au nevoie de angajați din Europa. De aceea cred că guvernul face o greșeală foarte mare, pentru că numărul imigranților va scădea și angajatorii nu vor mai avea forță de muncă.

Mediul de afaceri a fost consultat atunci când s-au decis principiile acestei politici privind imigrația?

Da, au fost consultați. Cei din industria ospitalieră au atras deja atenția că noile politici nu țin cont de nevoile din domeniul în care activează și sunt foarte îngrijorați de faptul că ar putea să nu existe o altă variantă de a angaja imigranți, decât aceasta a vizei temporare de 12 luni. Ei vor să găseasca muncitori pe care să îi pregătească și eventual să îi promoveze la locul de muncă, dar nu vor mai putea face asta în contextul noilor reguli. Ei fac acum un lobby susținut pe lângă guvern pentru a ține cont și de nevoile lor, pentru că afacerile lor ar putea fi serios afectate dacă nu vor putea angaja imigranți pe viitor.

Ați participat anul trecut la câteva grupuri de lucru în care ați analizat atitutinea oamenilor față de imigrație și care este răspunsul lor atunci li se prezintă dovezi concrete că imigrația este benefică din punct de vedere economic. Ce concluzii ați tras după aceste întâlniri?

Este interesant că de obicei se spune că britanicii nu văd cu ochi buni imigranții și ar vrea să fie impuse restricții, dar când vobești direct cu oamenii observi că poziția lor este una mai nuanțată. Vor imigranți care pot contribui la dezvoltarea economică și înțeleg nevoia de a angaja muncitori din afara țării în agricultură, în hoteluri sau în asistența socială. Ei admit că unele dintre aceste locuri de muncă nu sunt deloc atractive pentru britanici. Dar ceea ce publicul nu acceptă sunt imigranții care vin aici și comit infracțiuni și trăiesc de pe urma ajutoarelor sociale. Există o asociere puternică în mentalul colectiv și cred, în mod eronat, că imigranții vin în Marea Britanie doar pentru astfel de lucruri. La această stare de fapt a contribuit foarte mult și presa, care publică foarte multe articole negative la adresa imigranților. Dar, per ansamblu, am fost surprinși să constatăm totuși că britanicii sunt destul de rezonabili când vine vorba de imigranți și că admit că este nevoie de ei pentru dezvoltarea economică.

Ați menționat campaniile negative din presă. Cât de mult contează atitudinea jurnaliștilor, dar și a politicienilor în privința imigranților?

Presa a jucat un rol foarte important, care a făcut foarte mult rău, paradoxal mai ales în zonele în care nu există foarte mulți imigranți. În timpul campaniei pentru referendum am văzut atitudini anti-imigrație în locuri în care numărul imigranților este relativ scăzut, pentru că localnicii au citit în ziare și au văzut la tv povești care prezentau negativ imigranții. Și politicienii au jucat un rol important în dezvoltarea acestor sentimente anti-imigrație, pentru că pe ei îi interesează să obțină voturi și dacă văd că alegătorii sunt împotriva imigrației, atunci se vor abține să vorbească despre aspectele pozitive ale acestui fenomen. Per ansamblu, se vorbește foarte puțin despre beneficiile economice care apar în urma imigrației.

În ultimii ani o parte a presei britanice a dus o campanie asiduă împotriva muncitorilor români. De ce credeți că au fost țintiți doar românii și nu și imigranții din toate celelalte țări membre ale UE?

De cele mai multe ori, termenul imigrant a fost asimilat în ultimii ani cu est-europenii. De aceea, în 2014 când românii și bulgarii au avut acces nerestricționat la piața muncii din Marea Britanie, a apărut această atitudine alarmistă care vorbea de o invazie a românilor și bulgarilor. Britanicii nu știau foarte multe despre cetățenii din aceste țări și atunci era mai ușor pentru ei să creadă ceea ce se spune în presă. Iar ziarele publicau astfel de articole pentru a se vinde și au creat această legătură între români și bulgari și infracționalitate. Când am stat de vorbă cu oamenii, am observat că mulți aveau idei preconcepute despre români, în urma articolelor pe care le citiseră. Au citit despre români care au venit aici, au primit ajutoare sociale și apoi și-au construit case în România și au rămas cu această imagine.

Am vorbit despre importanța imigranților pentru anumite domenii de activitate. Credeți că există riscul ca anumite afaceri să dispară de pe piață pentru că nu vor mai avea acces la muncitorii de care au nevoie?

Da, cred că există un pericol real în această privință. În momentul în care unele companii nu vor mai găsi muncitori, se va pune problema dacă vor putea supraviețui sau nu. Am menționat deja industria hotelieră și pe cea a restaurantelor. În aceste sectoare, aproape un sfert dintre angajați sunt imigranți, pentru că britanicii nu sunt foarte atrași de aceste domenii. Salariile sunt destul de mici, perspectiva de a avansa în carieră este limitată și atunci tinerii, în special, evită aceste locuri de muncă. Companiile s-au orientat și către foști deținuți, persoane mai în vârstă, femei care nu mai lucraseră o perioadă, pentru că au avut concediu maternal, persoane cu handicap, dar nimeni nu angajează persoane din aceste categorii în număr mare. Mai degrabă se orientează către est-europeni care vin cu un set bine definit de competențe și învață foarte repede. De multe ori ei sunt supracalificați pentru ceea ce au de făcut, dar preferă să se angajeze pe un salariu mai mic și o perioadă să își perfecționeze limba, iar apoi să caute un loc de muncă mai apropiat de dorințele și competențele lor. Mulți angajatori acceptă această situație, pentru că atât timp cât est-europenii sunt angajații lor, fac o treabă foarte bună, una pe care un britanic poate nu ar vrea sau nu ar fi capabil să o facă.

Credeți că acestă politică privind imigranții pe care intenționează să o adopte guvernul britanic, va da rezultatele scontate? Nu credeți că cei care vor dori să caute un loc de muncă în Marea Britanie, o vor face în continuare, doar că vor accepta să muncească ”la negru” și atunci vor fi mai expuși exploatării?

Cred că în acest moment, mesajul pe care îl transmite Marea Britanie este că părăsim Uniunea Europeană, libertatea de mișcare se va sfârși și atunci este posibil ca mulți oameni să nu mai vrea să vină aici. Pe de altă parte, dacă vorbim despre români în special, aici deja există o comunitate destul de numeroasă și acest aspect poate fi un aspect atractiv. Cineva se poate gândi că are rude aici, că are prieteni care l-ar putea ajuta să își găsească un loc de muncă și atunci Marea Britanie ar putea rămâne o destinație atractivă. Dar datele pe care le avem în acest moment ne arată că Marea Britanie își pierde din această atractivitate, dar asta nu înseamnă că nu vor exista cazuri de imigranți care ar putea fi exploatați de angajatori. Dacă noile reguli vor intra în vigoare, nu putem exclude posibilitatea ca un român să vină în Marea Britanie, să lucreze 12 luni pe baza vizei temporare, iar apoi angajatorul să îi spună că îl păstrează, dar fără forme legale. Însă, după cum am mai spus, sunt șanse mai mari ca o țară care impune reguli restrictive privind imigrația să nu mai reprezinte o opțiune pentru cetățenii altor state. Până la urmă de ce să vină aici și să înfrunte aceste greutăți, când s-ar putea duce în Italia sau în Spania?

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul