Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Toleranță zero față de formele grave de exploatare prin muncă

Deși există o legislație comunitară care interzice exploatarea prin muncă, lucrătorii care se deplasează în interiorul UE sunt expuși riscului de a deveni victime.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 04 Iunie 2015, 12:53

Este necesară o politică de toleranță zero față de formele grave de exploatare prin muncă.

Este recomandarea făcută de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene la finalul unei analize în statele membre ale blocului comunitar.

Studiul pleacă de la ideea că adesea, consumatorii nu sunt conștienți că există riscul ca alimentele pe care le consumă sau hainele pe care le cumpără să fi fost produse de persoane care lucrează în condiții de exploatare gravă prin muncă.

Raportul elaborat de Agenție arată că, deși există o legislație comunitară care interzice exploatarea prin muncă, lucrătorii care se deplasează în interiorul Uniunii sau care migrează către spaţiul comunitar sunt expuși riscului de a deveni victime.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Problemele apar cel mai adesea, arată studiul, în agricultură, construcții, în sectorul hotelier, activitățile casnice și în industria prelucrătoare.

În cele mai multe cazuri, lucrătorii exploatați au salarii foarte mici, de un euro pe oră sau chiar mai puțin , muncesc 12 ore pe zi sau mai mult timp de șase sau chiar șapte zile pe săptămână.

Situaţia este agravată şi de faptul că în multe cazuri făptuitorii scapă de urmărirea penală şi nici nu sunt obligați să ofere despăgubiri.

În plus, cei exploataţi prin muncă nu anunţă că sunt victime ale unor abuzuri fie pentru că sunt împiedicaţi să facă acest lucru, fie pentru că le este teamă să nu-și piardă locul de muncă.

„Este inacceptabilă exploatarea lucrătorilor care, din cauza circumstanțelor economice și sociale în care trăiesc, sunt nevoiți să accepte condiții de muncă precare”, spune directorul interimar al Agenţiei, Constantinos Manolopoulos.

În opinia sa, trebuie luate măsuri urgente pentru a pune capăt acestui fenomen.

El recomandă statelor membre ale Uniunii să depună eforturi susținute pentru a promova un climat de toleranță zero față de formele grave de exploatare prin muncă și să facă pași înspre monitorizarea mai eficientă a situației și pentru sancționarea făptuitorilor.

Ar fi de folos sporirea inspecțiilor în diverse locuri de muncă, stabilirea unor legături strânse între poliție, procurori, inspectoratele de muncă și asociațiile patronale, dar şi facilitarea accesului victimelor la justiție, prin informarea lor cu privire la drepturile pe care le au.

Studiul a fost întocmit pe baza analizei cadrului legal din toate cele 28 de state membre ale Uniunii şi a unor anchete pe teren din 21 de ţări.