Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Calitatea vieţii în Europa - fapte şi opinii

Biroul European de Statistică a lansat luni o nouă publicaţie, "Calitatea vieţii în Europa - fapte şi opinii".

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 02 Iunie 2015, 08:33

Aceasta prezintă diferite aspecte ale stării de bine a populaţiei, combinând pentru prima oară indicatori obiectivi cu evaluări subiective ale situaţiilor individuale.

În mod obişnuit institutele de statistică descriu dezvoltarea economică şi socială folosind indicatori ca PIB.

Totuşi astăzi este acceptată la scară larg ideea că acest indicator nu este suficient pentru a arăta cât de bine sau cât de rău o duc oamenii.

Calitatea vieţii este un concept mai larg care include o întreagă serie de factori pe care oamenii îi apreciază, precum şi evaluările acestora.

Audio: Europa la zi: (Euranet Plus)

În noua publicaţie indicatorii sunt analizaţi împreună cu diferite elemente care afectează calitatea vieţii, cum ar fi nivelul de educaţie, activitatea, sănătatea, statutul social au familia, ca şi situaţia financiară.

Cu ocazia lansării noii publicaţii, Biroul European de Statistică a dat publicităţii o selecţie dintr-o gamă de indicatori care conţin date legate de starea de bine şi de satisfacţia populaţiei în Europa în 2013.

Ţările europene au fost clasificate în funcţie de media percepţiei propriilor cetăţeni, 0 însemnând deloc satisfăcut, iar 10 însemnând foarte satisfăcut.

Media mulţumirii faţă de propria viaţă în UE este de 7,1 puncte. România se plasează deasupra acestei medii, cu 7,2 puncte.

Românii sunt cu atât mai mulţumiţi de viaţă cu cât sunt mai tineri.

La vârste între 16 şi 24 de ani nivelul de satisfacţie este de 8 puncte; scade la 7,4 puncte între 35 şi 50 de ani, iar la peste 75 de ani coboară la 6,2 puncte, cu mult sub media naţională.

Factorii care influenţează cel mai mult nemulţumirea unei persoane sunt în ordinea importanţei sănătatea, situaţia financiară, existenţa unui loc de muncă şi relaţiile sociale.

Ţările în care oamenii se declară cei mai mulţumiţi în privinţa propriei vieţi sunt Danemarca, Finlanda şi Suedia, cu o medie de peste 8 puncte.

Cei mai nemulţumiţi europeni de viaţa lor sunt bulgarii, cu 4,8 puncte, urmaţi de greci, unguri şi portughezi, cu câte 6,2 puncte.