Noua politică a Uniunii Europene în domeniul infrastructurii
Uniunea Europeană alocă 26 de miliarde de euro domeniului transporturilor, în bugetul european pentru 2014-2020, pentru o mai bună conectare a ţărilor membre.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Octombrie 2013, 10:57
Noua politică a Uniunii Europene în domeniul infrastructurii, revizuită radical, instituie, pentru prima oară, o rețea centrală de transport bazată pe nouă coridoare principale, care vor străbate, astfel, continentul nostru: două de la nord la sud, trei est–vest şi patru diagonale.
Uniunea Europeană alocă 26 de miliarde de euro domeniului transporturilor, în bugetul european pentru 2014-2020, pentru o mai bună conectare a ţărilor membre.
Reţeaua centrală – în care vor fi interconectate transporturile de toate tipurile: rutier, feroviar şi pe apă - are drept rol principal înlăturarea blocajelor, ceea ce presupune modernizarea infrastructurii şi eficientizarea operațiunilor transfrontaliere de transport pentru călători și pentru companii în întreaga Uniunii Europene.
Aceste coridoare vor îngloba 94 de porturi şi 38 de aeroporturi.
Audio: Noua politică a Uniunii Europene în domeniul infrastructurii.
Proiectul impune, de asemenea, crearea a 15.000 de km de cale ferată de mare viteză şi dezvoltarea a 35 de proiecte rutiere.
Rețeaua centrală urmează să fie realizată până în 2030, iar acordarea finanțării va depinde de încheierea cu succes a negocierilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020.
Pe teritoriul României vor trece două dintre cele nouă coridoare, şi anume Rin-Dunăre şi respectiv Orient/Est-mediteranean, cu misiunea de arevoluţiona conexiunile est-vest.
Primul - Rin-Dunăre - va avea o axă principală formată din căile navigabile interioare Main şi Dunăre şi va lega regiunile din jurul oraşelor Strasbourg şi Frankfurt, trecând prin sudul Germaniei spre Viena, Bratislava, Budapesta şi Marea Neagră, de o ramură importantă ce porneşte de la Munchen spre Praga, Kosice până la frontiera cu Ucraina.
Coridorul ar urma să includă, potrivit hărţii publicate de Comisia Europeană, oraşele Timişoara, Arad, Braşov, Bucureşti, Craiova, Sulina şi Constanţa.
Cel de-al doilea coridor - Orient/Est-mediteranean - face legătura între mările Nordului, Baltică, Negră şi Mediterană.
Având drept cale navigabilă interioară râul Elba, din Germania, acest coridor va ameliora conexiunile dintre nordul Germaniei, Republica Cehă, regiunea panonică şi sud-estul Europei. El se extinde, pe mare, din Grecia până în Cipru.
În acest coridor vor fi incluse şi infrastructuri de acces în oraşele Timişoara, Arad şi Craiova.
Următorul pas în acest proiect gigant îl vor face statele membre, care trebuie să prezinte proiecte concrete, după cum a precizat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas.