Vatican: Noul Suveran Pontif, Leon al XIV-lea, a oficiat prima sa slujbă în Capela Sixtină
Pacea a fost invocată în toate mesajele sale, dar şi în cele de felicitare venite din întreaga lume.

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Mai 2025, 23:42
La Vatican, noul Suveran Pontif, Leon al XIV-lea, a condus astăzi prima sa slujbă în Capela Sixtină. Pacea a fost invocată în toate mesajele sale, dar şi în cele de felicitare venite din întreaga lume, inclusiv din Washington, de la Donald Trump.
Corespondenţă de la Roma realizată de Elena Postelnicu: "Leul american", "Papa celor două lumi", "Un american la Roma", "Un leu pentru pace", sunt numai câteva dintre titlurile cotidianelor de astăzi din Italia, ziare, care s-au vândut în totalitate, aşa cum nu se mai întâmplă de multă vreme.
Despre noul lider al bisericii catolice de la Roma, a comentat astăzi şi presa străină şi mai ales agenţiile de presă, după cum ne confirmă şi corespondenta, Tricia Thomas, de la Roma: Ca jurnalistă pentru Associated Press, eram în piaţă, pregătită să aud cine este noul papă, când a ieşit fumul alb şi a fost un şoc. Nu mă aşteptam la un american, niciunul dintre noi americanii nu credea că un cardinal din America de Nord, din Statele Unite, va fi ales papă. Şi când l-am auzit pe Leon al XIV-lea, nu mi-a venit să cred şi nici măcar nu aveam informaţiile potrivite despre el pentru a scrie un articol. Am vorbit cu preoţii americani care se aflau în piaţă şi care îl cunosc foarte bine şi mi-au spus că este foarte, foarte bun în a-i asculta pe ceilalţi, că pentru mulţi ani a fost misionar în Peru, apoi că este o persoană care s-a dedicat serviciilor celorlalţi. Mulţi mă întreabă dacă el va fi anti-Trump, pentru că este mai de stânga, pentru a echilibra cealaltă putere americană, care este de dreapta. Pot spune că este cu siguranţă mai progresist în politica sa socială decât guvernul american. Toată lumea se aşteaptă ca el să fie un om de centru, să caute unitatea în biserică, să aducă laoaltă grupurile aflate în conflict, grupurile polarizate din Statele Unite, din Biserica Catolică, dar şi din lume, să-i aducă pe toţi laoaltă. Pot spune că are de asemenea reputaţia de a fi foarte pro-migranţi şi se aşteaptă ca el să continue munca în privinţa migranţilor în direcţia spre care Papa Francis se îndrepta deja. Vreau să mai spun că în Statele Unite ale Americii sunt 72 de milioane de catolici care urmăresc îndeaproape Biserica Catolică, Vaticanul şi desigur pe Papă, acum cu atât mai mult cu cât este american.