Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri propuse de CE pentru susţinerea ţărilor afectate de criză

Prima măsură ar contribui la mobilizarea a circa 500 de milioane de euro în investiții, pentru încurajarea creșterii mai rapide în Grecia, Cipru și Portugalia.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 23 Mai 2013, 09:43

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a ajuta ţările afectate de criză să utilizeze fondurile Uniunii Europene.

Cu banii respectivi, autorităţile ar urma să amelioreze problema şomajului în rândul tinerilor, să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii şi să finanţeze proiecte majore de infrastructură.

Propunerea Comisiei Europene a venit în urma cererilor adresate de diferite guverne naţionale şi de Consiliul European.

În absenţa acestor măsuri, investiţiile din cadrul politicii de coeziune pentru creştere ar putea fi pierdute, fie din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor, fie a dificultăţii de a găsi cofinanţatori la nivel naţional şi în sectorul privat, în actualul climat economic.

Audio: Propuneri ale Comisiei Europene.

Prima măsură ar contribui la mobilizarea a circa 500 de milioane de euro în investiţii, pentru încurajarea creşterii mai rapide în Grecia, Cipru şi Portugalia.

Aceasta ar majora contribuţia de investiţii a Uniunii Europene în favoarea politicii de coeziune şi ar permite o contribuţie naţională mai redusă.

Mai departe, acest lucru ar putea prelungi cu încă doi ani un acord privind cofinanţarea din decembrie 2011, fapt care ar uşura şi presiunea asupra bugetelor naţionale, fără a implica fonduri noi de la Uniune.

Cea de-a doua măsură propusă ar oferi României şi Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui fondurile disponibile prin politica de coeziune şi ar permite o mai bună selecţie şi implementare a proiectelor strategice.

László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a apreciat că România şi Slovacia “ar trebui să considere această măsură drept un stimulent pentru a-şi consolida eforturile de reformare şi de investiţie.”

Potrivit Executivului de la Bruxelles, măsura iniţială de „suplimentare”, adoptată în 2011, a înregistrat o creştere temporară a cofinanţării Uniunii Europene de până la 10 puncte procentuale până la sfârşitul acestui an şi a fost realizată la cerere pentru ţările afectate cel mai puternic de criză, precum rlanda, Ungaria, Letonia, Grecia, Portugalia şi România.

Totodată, măsura permite o utilizare mai uşoară a fondurilor deja alocate în cadrul politicii de coeziune.

Contribuţia Uniunii ar creşte până la o valoare maximă de 95 %, reducând cerinţa de cofinanţare naţională la doar 5 %.

A doua măsură răspunde la solicitarea privind viitorul buget al Uniunii, pe care Consiliul European din februarie a adresat-o Comisiei, de a explora modalităţile în care România şi Slovacia ar putea utiliza mai uşor fondurile.

Astfel, se oferă celor două ţări o mai mare libertate de a cheltui şi de a solicita fonduri de la Uniunea Europeană, reducând riscul de pierdere a banilor.