Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurobarometru privind schimbările climatice

Comisia Europeană a publicat rezultatele Eurobarometrului privind schimbările climatice şi a adoptat o serie de măsuri pentru protecţia împotriva inundaţiilor.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Martie 2014, 09:01

Patru din cinci europeni, adică 80%, recunosc faptul că economia şi ocuparea forţei de muncă pot fi impulsionate prin combaterea schimbărilor climatice şi prin utilizarea mai eficientă a energiei.

Această cifră este uşor mai ridicată decât cea înregistrată la consultarea precedentă, din 2011.

Mai multe state membre dintre cele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei economice recunosc potenţialul politicilor climatice şi al eficienţei energetice de a genera beneficii.

În marea lor majoritate, europenii plasează schimbările climatice într-un clasament al problemelor grave cu care se confruntă omenirea în prezent pe locul al treilea, după sărăcie şi problemele economice.

Audio: Eurobarometru privind schimbările climatice,

Totodată, europenii sprijină într-o proporţie covârşitoare măsurile luate de guvernele naţionale pentru creşterea eficienţei energetice şi pentru utilizarea resurselor regenerabile şi nepoluante pentru obţinerea acestei energii.

Cât îi priveşte pe români, doar 10% consideră schimbările climatice drept o problemă majoră la nivel mondial, faţă de media Uniunii, de 16%.

Eurobarometru privind schimbările climatice

Cei mai îngrijoraţi de această perspectivă sunt suedezii, cu 38%.

Din ce în ce mai mult în ultimii ani, fenomenele meteorologice extreme au fost puse, mai mult sau mai puţin, pe seama acestor schimbări climatice.

De aceea, Comisia Europeană pune accent pe aplicarea unei politici corecte în domeniul mediului, prin intensificarea măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor, de exemplu.

Potrivit estimărilor, în perioada 2002 - 2013 costul total al daunelor cauzate de inundaţii la nivelul întregii Uniunii a fost de cel puţin 150 de miliarde de euro.

Pentru a preveni dramele personale şi pierderile uneori greu de acoperit pe care le produc indundaţiile, Comisia susţine investiţiile în infrastructura de apărare împotriva revărsării apelor, iar dacă acestea se fac prin metode naturale câştigul este cu atât mai mare pentru mediu.

Astfel, o altă estimare arată că investiţiile în măsuri de prevenire a inundaţiilor ar fi de aproximativ şase până la opt ori mai mici decât costul daunelor pe care acestea le provoacă.