Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dezvoltarea IMM-urilor, printre priorităţile Uniunii Europene

Procedurile complicate, birocraţia, calificarea personalului sau lipsa inovării sunt alte obstacole cu care se confruntă IMM-urile europene.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 27 Noiembrie 2013, 10:48

Perspectivele de creştere a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii sunt încurajatoare, dar se constată în continuare decalaje între statele membre.

Este una dintre concluziile reuniunii IMM-urilor de la Vilnius.

Dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii este una dintre priorităţile Uniunii Europene deoarece, potrivit specialiştilor, acest sector este capabil să creeze locuri de muncă şi, implicit, să genereze creştere economică.

Directorul general al Departamentului de Industrie şi Antreprenoriat din cadrul Comisiei Europene, Daniel Calleja, a arătat că una dintre problemele mari cu care se confruntă în acest moment IMM-urile este accesul la finanţare, obstacol pe care autorităţile europene speră să-l depăşească prin noile programe şi alocări de fonduri comunitare.

Audio: Dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, printre priorităţile Uniunii Europene.

Pentru prima dată va fi posibilă combinarea mai multor programe pentru obţinerea finanţării. Nu este însă singura problemă.

Procedurile complicate, birocraţia, calificarea personalului sau lipsa inovării sunt alte obstacole cu care se confruntă IMM-urile europene.

Din aceste puncte de vedere, Europa este în urma Statelor Unite sau a unor state asiatice - mai spune Daniel Calleja.

"IMM-urile noastre trebuie să se implice mai mult pe piaţa globală. Trebuie să ne creştem exporturile şi prezenţa pe pieţele emergente. Astăzi nu vom finaliza procesul, dar facem paşi clari spre o nouă strategie. Am lansat o dezbatere publică. Aşteptăm opinii şi propuneri. Trebuie să stabilim împreună priorităţile şi modul în care vom susţine IMM-urile, coloana vertebrală a economiei europene", a spus Daniel Calleja.

La Vilnius a fost prezentat marţi şi un raport despre situaţia IMM-urilor din statele membre.

După recesiunea globală din perioada 2008-2009, întreprinderile mici şi mijlocii din România au părut că recuperează teren în anii ce au urmat.

Tendinţa crescătoare a fost însă stopată în 2012, un an slab pentru sector, în care s-au pierdut în mare progresele făcute. Anul acesta şi anul viitor ar urma să fie marcate de stagnare.

Cifrele de afaceri nu vor creşte spectaculos, însă este de aşteptat ca numărul angajaţilor să revină la nivelul dinainte de criză.

Statisticile mai arată că, per ansamblu, sectorul IMM-urilor din România este mult sub media europeană.

Referitor la specific, se constată faptul că majoritatea afacerilor mici şi mijlocii sunt în construcţii, comerţ şi manufactură, fără o componentă tehnologică avansată.