Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE solicită simplificarea legislaţiei privind IMM-urile

Solicitarea este făcută după ce, potrivit Comisiei Europene, ultimii cinci ani au demonstrat că se pot face economii substanţiale prin reducerea sarcinii administrative.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 20 Septembrie 2013, 14:16

Comisia Europeană face apel la statele membre să-şi simplifice legislaţia în privinţa Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi să-şi eficientizeze administraţiile publice.

Apelul Comisiei vine chiar din partea preşedintelui Jose Manuel Barroso, care a discutat joi la Bruxelles cu Grupul la nivel înalt al părţilor interesate independente privind povara administrativă, prezidat de Edmund Stoiber, fostul ministru-preşedinte al Bavariei.

Apelul Bruxellului este făcut după ce, potrivit Comisiei Europene, ultimii cinci ani au demonstrat că se pot face economii substanţiale prin reducerea sarcinii administrative.

"În ultimii cinci ani, Comisia a iniţiat măsuri care reduc sarcina administrativă a întreprinderilor din Uniune cu până la 32,3 miliarde de euro pe an. Trebuie să cooperăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că aceste economii sunt cu adevărat resimţite pozitiv de întreprinderi", a spus Jose Manuel Barroso.

Audio: şomajul este una dintre principalele probleme ale Uniunii Europene.

În opinia sa, eforturile pe care trebuie să le facă în continuare statele membre sunt vitale pentru redresarea economică, pentru că ar contribui decisiv la crearea de noi locuri de muncă.

De altfel, şomajul este una dintre principalele probleme ale Uniunii Europene.

În procente, reducerea sarcinii administrative făcută până acum este de peste 26%, adică peste ţinta de 25 de procente prestabilită, a subliniat şi Edmund Stoiber, care a remarcat şi o schimbare a mentalităţii la nivelul Comisiei, Grupul pe care îl prezidează Edmund Stoiber are rol de consiliere.

Instituţiile comunitare cu atribuţii în domeniu au adoptat până acum măsuri care inculd trecerea la un sistem electronic de facturare a taxei pe valoare adăugată sau, mai recent, simplificarea normelor contabile pentru firmele cu cel mult 50 de angajaţi.

La sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a lansat Programul privind o reglementare adecvată şi funcţională, un instrument de reglementare pe care anunţă că intenţionează să-l consolideze.

Programul este un instrument amplu care identifică problemele IMM-urilor, dar coare oferă totodată o foaie de parcurs şi creează o reţea de comunicare în domeniu.