Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE răspunde pozitiv primei iniţiative cetăţeneşti europene

Comisia Europeană a decis să răspundă pozitiv primei iniţiative cetăţeneşti europene încununate de succes în domeniile în care are competenţa de a lua măsuri.

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 21 Martie 2014, 09:09

Organizatorii iniţiativei "Right2Water", au invitat Comisia Europeană să se asigure că toţi cetăţenii blocului comunitar au acces la apă şi salubritate şi să excludă aprovizionarea cu apă şi gestionarea resurselor de apă din sfera de aplicare a normelor pieţei interne şi a liberalizării.

Răspunsul pozitiv al Comisiei Europene la această iniţiativă se înscrie pe lista demersurilor făcute deja de instituţiile europene în domeniul apei.

În cadrul UE s-au stabilit standarde înalte în ceea ce priveşte calitatea apei.

Cu toate că autorităţile naţionale sunt responsabile cu aplicarea măsurilor care să conducă la optimizarea serviciilor de aprovizionare cu apă, Comisia Europeană atrage atenţia că va continua să respecte normale care impun UE obligaţia de a-şi păstra neutralitatea în ceea ce priveşte deciziile naţionale care reglementează regimul de proprietate asupra societăţilor furnizoare de apă.

Audio: Comisia Europeană răspunde pozitiv primei iniţiative cetăţeneşti europene.

La nivel mondial, UE este cel mai mare susţinător financiar al programelor ce ţin de aprovizionarea cu apă, salubritate şi igienă în ţările în curs de dezvoltare, cu aproape 1,5 miliarde de euro anual.

Site-ul consacrat iniţiativei cetăţeneşti europene

Comisia s-a angajat, printre altele, să intensifice eforturile pentru aplicarea integrală a legislaţiei europene referitoare la apă, să lanseze o consultare publică în întregul bloc comunitar în legătură cu directiva privind apa potabilă, să îmbunătăţească informaţiile la care au acces cetăţenii şi să promoveze accesul universal la apă potabilă şi salubritate ca domeniu prioritar în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă de după 2015.

Iniţiativa cetăţenească europeană, lansată în aprilie 2012, permite unui număr de un milion de cetăţeni din cel puţin un sfert dintre statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să ia măsuri în domeniile care ţin de competenţa sa.

Iniţiativei "Right2Water" a strâns 1,68 de milioane de semnături. Până acum, peste cinci milioane de cetăţeni ai UE au semnat peste 20 de iniţiative diferite.

Video: Apa, un drept al omului. Sursa: right2water.eu