Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: raport lunar în cazul relocării migranților

În ultimele 30 de zile, statele UE au făcut progrese notabile în procesul de reinstalare şi relocare a imigranţilor şi solicitanţilor de azil. Dar procesul este încă lent.

CE: raport lunar în cazul relocării migranților

Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Iunie 2016, 11:47

În ultimele 30 de zile, statele Uniunii Europene au făcut progrese notabile în procesul de reinstalare şi relocare a imigranţilor şi solicitanţilor de azil.

Cu toate acestea, procesul este încă lent şi trebuie accelerat.

Sunt concluziile ultimului raport lunar prin care Comisia Europeană evaluează progresele înregistrate în aplicarea schemelor de relocare urgentă a imigranţilor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

De la publicarea, în urmă cu o lună, a raportului anterior, Comisia Europeana notează că statele membre ale Uniunii şi-au intensificat eforturile de reinstalare a refugiaţilor, ca parte a implementării Declaraţiei comune Uniunea Europeană - Turcia de la 18 martie. Numărul relocarilor aproape că s-a dublat în ultima lună, ajungând la aproape 2300.

S-a constatat şi scăderea continuă a numărului de persoane care trec neregulamentar din Turcia în Grecia.

În acest moment, în Grecia continentală se mai afla încă 49.000 de imigranţi şi solicitanţi de azil, iar procedurile pentru ei sunt accelrerate. Europarlamentarul grec Miltiades Kirkos: “Am speranta ca, odată ce fluxurile de refugiaţi aproape că s-au oprit, dacă Turcia va continua să sprijine acordul semnat cu Uniunea Europeană, ne aflăm în faţa unei soluţii ale acestei probleme“.

Progrese concrete înregistrate în ultima lună, potrivit Raportului Comisiei:

- a scăzut considerabil numărul de treceri neregulamentare a frontierelor de către refugiaţi venind din Turcia;
- a crescut numărul returnărilor din Grecia în Turcia a migranţilor aflaţi în situaţie neregulamentară;
- a fost acordat sprijin financiar suplimentar din partea Uniunii Europene pentru refugiaţii şi comunităţile -gazdă din Turcia;
- Turcia si Uniunea Europeana au continuat sa aloce fonduri considerabile pentru asistenţa umanitară din Siria.
Atât vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cât si Comisarul pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, au avertizat însă că, dincolo de rezultate, trebuie intensificate măsurile legate de relocare, iar Grecia trebuie să îşi consolideze capacitatea de a face faţă situaţiei umanitare şi de a procesa cererile de azil.

Reducerea timpilor de procesare a aplicaţiilor este un element cheie pentru succesul schemelor de relocare.

Statele membre ar trebui să se bazeze pe rezultatele înregistrate până în prezent şi să îşi intensifice eforturile pentru a spori în mod substanţial numărul de relocări.

De asemenea, Turcia trebuie să ia, cât mai curând posibil, măsurile necesare pentru a îndeplini obiectivele de referinţă ramase privind liberalizarea vizelor, pentru ca Uniunea Europeană să poată elimina obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci.