Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parohia Brâncuși: Să ne întoarcem către latura spirituală a Crăciunului

Maria Țoghină a realizat o ediție specială a "Serviciului de noapte", transmisă din Biserica Parohiei Brâncuși cu hramul “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului”.

Articol de Luminiţa Voinea, 07 Decembrie 2021, 13:00

În ajunul celor mai frumoase sărbători de la finalului anului, încărcate de semnificații spirituale, simbolistică și tradiții străvechi, Maria Țoghină a realizat o ediție specială a "Serviciului de noapte", transmisă din Biserica Parohiei Brâncuși cu hramul “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului”.

Chiar de Sfântul Nicolae, părintele Costel Burlacu, preot paroh al acestei biserici, părintele-diacon Gheorghe Anghel, Antonel Temistocli, dirijorul Corului Evia al Bisericii Parohiei Brâncuși, și doi dintre membrii corului, tenorii George Vîrban și Andrei Mihalcea, au vorbit despre “a dărui” și despre spiritul marii sărbători a Creștinătății: Nașterea Domnului!

Perioada Crăciunului a devenit comercială. “Nu îl mai căutăm pe Dumnezeu”


Semnificația acestor sărbători este, prin excelență, spirituală, duhovnicească, dar oamenii par să acorde mai multă atenție aspectului comercial.

De aceea, avem nevoie de schimbare și de mutarea atenției către latura spirituală a sărbătorilor, către nevoia de a-l căuta pe Hristos și de a-l pune în centrul bucuriei noastre, spune părintele-diacon Gheorghe Anghel, profesor invitat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, doctor în științele comunicării și asistent universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității București.

„Perioada aceasta este foarte mult axată pe consum și noi nu îl mai căutăm pe Dumnezeu, ci căutăm să cumpărăm daruri, să facem mai mult bucurii materiale, pe când evenimentul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos este singurul lucru nou sub soare. Noi am uitat aspectul acesta și ne-am refugiat în zona materială. Tocmai aici este nevoia de schimbare. Să avem o altă abordare, să înțelegem evenimentul în sine: că Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos este evenimentul important și el trebuie să fie în centrul atenției; să-l căutăm pe Hristos, tocmai de aceea e important să mergem către Hristos, către Ieslea Betleemului. Trebuie să-i învățăm și pe cei de lângă noi să-l pună pe Hristos în centrul bucuriei lor. Despre asta e Sărbătoarea Nașterii Domnului: Hristos a coborât pe pământ ca noi să urcăm spre împărăția lui Dumnezeu și nu trebuie să urcăm în mod egoist, singuri, ci trebuie să ne gândim și la aproapele nostru”.

Părintele Burlacu: Când primești de la Dumnezeu, ai datoria de a fi recunoscător

Despre recunoștință în prefigurarea Marii Sărbători a Creștinătății, Nașterea Domnului, a vorbit și părintele-paroh Costel Burlacu, cel care îndeamnă credincioșii să conștientizeze ceea ce primesc de la Dumnezeu și să fie recunoscători pentru darurile primite, fie că sunt spirituale sau materiale.

„Recunoștința pornește de la scopul drumului pe care vrem să îl urmăm. Atunci când avem țeluri înalte, ne gândim cum putem sa le obținem. Începem prin studiu, prin muncă, prin seriozitate, încercând să-l mărturisim pe Dumnezeu prin viața noastră. Este și acesta un mod de recunoștință. Și vedem cum mulți pleacă de acasă și cel mai valoros bagaj este educația – cei 7 ani de acasă - bagajul spiritual, bagajul educației. Acestea constituie temelia pe care noi trebuie să zidim recunoștința carierei și a vieții noastre. Și de aici pornește această frumoasă recunoștință. Ca să fii recunoscător trebuie să conștientizezi ceea ce ai primit de la Dumnezeu. Nu poți să-i mulțumești, dacă nu-ți dai seama ce ai! Și atunci când primești de la Dumnezeu ai și datoria de a fi recunoscător. Important e să răzbim și de câte ori cădem să ne ridicăm și atunci când ne-am ridicat, să-i mulțumim lui Dumnezeu”, îndeamnă părintele Costel Burlacu, preot - paroh al Bisericii “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului” și profesor la Seminarul Teologic din București.

Colindele, bucuria vieții veșnice

Înțelepciunea, recunoștința, mulțumirea pentru tot ceea ce primim sunt valori pe care ar trebui să le prețuim mai mult, pentru că Dumnezeu ne dă și încercări pentru a ne arăta sensul drumului cel bun, spune părintele Burlacu.

Iar cel mai frumos alfabet al credinței sunt colindele, pentru că vedem bucuria vieții veșnice în colinde.

„Darul înțelepciunii vine de la Dumnezeu. Unii îl recunosc mai devreme, unii mai târziu, alții poate niciodată. Însă Dumnezeu nu are nevoie de recunoștința noastră, noi avem nevoie să recunoaștem că primind ajutorul lui Dumnezeu suntem mult mai puternici. De aici acest gând al tuturor celor care nu se regăsesc și nu-și găsesc mulțumirea. Pentru că nu vor să accepte ajutorul și nu vor să accepte că de acolo, de sus, Dumnezeu ne mai dă și încercări pentru a ne arăta sensul drumului cel mai bun care nu este altul decât dobândirea vieții veșnice. Și cel mai frumos vedem bucuria vieții veșnice în colinde. Este cel mai frumos alfabet al credinței noastre. Dacă oamenii la început nu știau carte, ei învățau aceste colinde și deveneau mărturisitori ai credinței prin colind. Și această cântare ridică sufletul la o bucurie pe care fiecare dintre noi o retrăiește din copilăria sa și devenim la orice vârstă, din nou, copii”, mărturisește preotul-paroh Costel Burlacu.

De altfel, corul EVIA al Bisericii Parohiei Brâncuși, înființat de Părintele Burlacu oferă credincioșilor un “rai al muzicii bisericești”.

“Mi-am dorit să fiu înconjurat de tineri. Am considerat că biserica trebuie să fie un laborator de formare a tinerelor speranțe, al uceniciei. Așa a început acest gând de a îmbogăți frumusețea slujbei prin cântare. La început au fost patru elevi, apoi am înmulțit numărul elevilor și bucuria mare a fost când ei s-au chemat unii pe alții. Vorbim în această perioadă de colinde: este bucuria cea mai mare pe care o putem oferi credincioșilor, aceea de a evada din cotidianul destul de aglomerat, de egoist și, uneori, chiar neprietenos într-un rai al muzicii bisericești”. (Puteți asculta colindele Corului Evia înregistrate special pentru Radio România Actualități în linkul de la finalul articolului).


Postul Crăciunului, o perioadă de curățenie spirituală

Perioada de post ar trebui privită ca una a bucuriei, a curățeniei sufletești și spirituale și nicidecum ca o pedeapsă.

Prin post, pregătim cămara sufletului nostru pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, spune părintele Burlacu.

“Într-o lume în care vrem tot timpul să fim pregătiți și postul este un mijloc de pregatire. Vrem să ne pregătim pentru masa de Crăciun, oferim daruri, pregătim casa, însă de multe ori, aranjamentul casei nu dă bucurie sufletului. Și atunci trebuie să pornim din cămara sufletului nostru. Deși postul Crăciunului este un post al bucuriei, cu foarte multe dezlegări la pește, cu multe bucurii culinare, pentru că e o perioadă de toamnă, când cămările sunt pline, perioada de post este una de pregătire. Și această abstinență nu trebuie luată ca o pedeapsă. Ci ca o pregătire a sufletului. Mai mult, întâlnirea cu pruncul Hristos prin taina împărtășaniei și pregătirea noastră prin taina spovedaniei sunt lucruri care întăresc bucuria duhovnicească și încununează această sărbătoare a Crăciunului”.

Iar darurile făcute celor în nevoie, bucuriile pe care le putem aduce aproapelui nostru sunt gesturi care pot reînvia spiritul sărbătorilor și în sufletele celor năpăstuiți de soartă.

“Le-aș spune tuturor să-și asume rolul Magilor și să pornească în această călătorie spre Hristos, cu daruri. Și dacă nu vor putea sa ducă aur, smirnă și tămâie, să înlocuiască aceste daruri cu altele. Avem atâtea posibilități, încât nici nu ne dăm seama. Cred că zâmbetul unui vârstnic care primește o masă caldă este asemenea aurului, cred că bucuria unui copil care, poate, nu are foarte multe pe masa de Craciun este la fel ca o smirnă. Avem foarte multe daruri pe care noi le putem oferi Mântuitorului Iisus Hristos și cred că, dacă noi înțelegem aspectul acesta și înțelegem că bucuriile nu trebuie să fie neapărat materiale, ajungem către esența Sărbătorii Nașterii Domnului”, spune părintele-diacon Gheorghe Anghel.

Sfințirea Bisericii Parohiei Brâncuși, în prezența Patriarhului Daniel

Recent, Biserica Parohiei Brâncuși a primit o haină nouă, prin sfințirea tânărului lăcaș din sectorul 6 al Capitalei, într-o ceremonie restrânsă din cauza pandemiei, dar care s-a bucurat de prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

“Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu sprijinul tututor ctitorilor, am ajuns la un moment de întâmpinare a bucuriei simțirii Lui. Prezenta Preafericitului Părinte Daniel la această sărbătoare, înconjurat de preoți, diaconi, a făcut ca haina strălucitoare a sfințeniei să fie o bucurie și o împlinire pentru întreaga comunitate. Din 2007 și până în prezent, în fiecare sărbătoare s-a slujit, ne-am rugat și am găsit puterea, resursele pentru a realiza acest frumos lăcaș. Putem spune că biserica noastră este una de suflet, pentru că am încercat să îmbinăm modernul cu tradiționalul. Una din piesele de rezistență a bisericii este catapeteasma, o copie fidelă a celei de la Mănăstirea Horezu”, a povestit părintele Burlacu.

“Lucrăm pentru zidirea sufletelor”

Parohia Bisericii Brâncuși este implicată de mai multi ani în proiecte sociale, alături de Primăria sectorului 6, ajutând copiii și bătrânii din zonă.

“Lucrăm pentru zidirea sufletelor și ne bucurăm pentru că în apropierea bisericii este și un centru de zi pentru copii. Suntem de peste 12 ani într-un parteneriat cu Directia de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar odată cu biserica au crescut și acest centru și copiii. În timpul săptămânii vin la biserică, trăiesc atmosfera sărbătorilor fără a fi îndoctrinați, ci a fi învățați într-un firesc al lucrurilor normale. În fiecare an, am fost prezenți la Centrul de bătrâni Floare Roșie al Direcției pentru Asistență Socială pentru că sunt oameni care așteaptă bucuria colindelor și în alte locuri, respectând regulile pandemice. Vrem sa stăm la distanță, dar nu îndepărtați de cei ce au nevoie. Vrem să aducem bucuria cântatului în casele oamenilor. Vom fi și la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei”, a anunțat preotul paroh Costel Burlacu.

“Ne-am îndepărtat de oameni”

Efectele pandemiei s-au manifestat, din păcate, la nivelul societății prin lipsă de comunicare și îndepărtare între oameni.

Reprezentanții Parohiei Brâncuși fac apel la reapropierea între semeni și la reluarea comunicării.

“În această perioadă de pandemie a fost important să ne izolăm dar nu să ne îndepărtăm. Din păcate, ne-am izolat, dar ne-am și îndepărtat de oameni. Și aici noi trebuie să lucrăm. Să vedem pe aproapele nostru prin mijloacele moderne, de ce nu? Când am dat ultima dată telefon să vedem cum se simte vecinul sau bunicul sau bunica noastră? Și vedem că această comunicare poate să ne apropie mai mult și să ne găsească și drumul bun al bucuriilor de sărbători. Și sărbătoarea trebuie să continue, nu să fie doar o bucurie care la 1 ianuarie, gata, s-a terminat, trebuie să reintrăm în normal. Viața este un dar al bucuriei pe care noi putem să-l petrecem continuu, însă cu măsura recunoștinței vieții noastre”.

Preotul Constantin Burlacu îndemnă credincioșii să urmeze sfatul medicilor în perioada următoare, pentru a avea sărbători liniștite.

“În primul rând, este o datorie a bisericii de a ne ruga pentru corpul medical. În al doilea rând, păstrarea distanței și a igienei sunt reguli care sunt găsite și în Scriptură. Îndemnul nostru este de a asculta sfatul medicilor“.

În finalul emisiunii, preotul Constantin Burlacu i-a îndemnat pe toți ascultătorii și pe credincioși să găsească răspunsuri la controversele și nemulțumirile lor în Sfânta Scriptură.

“Îi îndemnăm pe ascultători să calce pragul bisericii, să caute rețeta succesului în cartea veșniciei, adică în Scriptură. În aceste vremuri grele, îndemnăm și noi la o rețetă a succesului: citirea Sfintei Scripturi. Și cred că acesta este un prim lucru când încheiem un an, un eveniment: să mulțumim pentru ceea ce avem. Nu putem decât să ne bucurăm de ceea ce vom primi. Și acesta e unul din lucrurile pe care îl doresc tuturor credincioșilor: să îl descopere pe Dumnezeu! Pentru anul care vine, toți ne facem speranțe, gânduri de mai bine și acest lucru trebuie să fie țelul pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem!”.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 6-7 decembrie 2021

Weekend cu maraton în București 
Serviciul de noapte 07 Octombrie 2024, 22:11

Weekend cu maraton în București 

RunInBucharest vă invită la maraton, în weekend-ul 12-13 octombrie.

Weekend cu maraton în București 
Poveștile nespuse ale vinului de pe ambele maluri ale Prutului
Serviciul de noapte 07 Octombrie 2024, 09:47

Poveștile nespuse ale vinului de pe ambele maluri ale Prutului

Serviciului de noapte vă invită la o călătorie în lumea fascinantă a celor care transformă strugurii în licoarea vie, care ne...

Poveștile nespuse ale vinului de pe ambele maluri ale Prutului
"Legea e bună!".  Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova
Serviciul de noapte 04 Octombrie 2024, 09:12

"Legea e bună!". Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova

Campania se va desfășura pe ambele maluri ale Prutului, în România și Republica Moldova, mesajul fiind promovat pe panotaj...

"Legea e bună!". Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova
Dr. Luiza Spiru: Avem la dispoziție teste care ne arată ritmul îmbătrânirii biologice
Serviciul de noapte 02 Octombrie 2024, 15:36

Dr. Luiza Spiru: Avem la dispoziție teste care ne arată ritmul îmbătrânirii biologice

Pentru a înțelege viteza de îmbătrânire, avem la dispoziție un test de sânge care evaluează diferiți markeri ai îmbătrânirii...

Dr. Luiza Spiru: Avem la dispoziție teste care ne arată ritmul îmbătrânirii biologice
Îmbătrânirea activă și secretele longevității
Serviciul de noapte 30 Septembrie 2024, 09:50

Îmbătrânirea activă și secretele longevității

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Serviciului de noapte cu Maria Țoghină vorbește despre îmbătrânirea activă și...

Îmbătrânirea activă și secretele longevității
Obezitatea, factor de risc pentru 13 tipuri de cancer
Serviciul de noapte 26 Septembrie 2024, 08:34

Obezitatea, factor de risc pentru 13 tipuri de cancer

Obezitatea este recunoscută ca fiind al doilea cel mai important factor de risc modificabil pentru cancer, imediat după...

Obezitatea, factor de risc pentru 13 tipuri de cancer
Cătălina Poiană: Banii alocați Sănătății ajută pacienții să beneficieze de programele naționale
Serviciul de noapte 24 Septembrie 2024, 08:33

Cătălina Poiană: Banii alocați Sănătății ajută pacienții să beneficieze de programele naționale

Preşedinta Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a fost invitată la emisiunea Serviciul de noapte, de la RRA.

Cătălina Poiană: Banii alocați Sănătății ajută pacienții să beneficieze de programele naționale
Cât de important este un diagnostic corect?
Serviciul de noapte 23 Septembrie 2024, 10:07

Cât de important este un diagnostic corect?

Despre importanța stabilirii unui diagnostic corect prin colaborarea medic - pacient vorbește la Serviciul de noapte cu Maria...

Cât de important este un diagnostic corect?