Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare

Profesionalizarea și educarea continuă a pieței imobiliare, pentru a oferi servicii de calitate pe o piață imprevizibilă și dinamică,  au fost teme discutate la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Toma Filipovici (stânga) și Iulian Niculae, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Mai 2024, 07:40

Anul 2024 a debutat cu scumpiri pe piața imobiliară.

Prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 9% de la un an la altul, în timp ce construcțiile noi s-au scumpit cu 10%, cam în același ritm cu cele vechi.

Creșterea TVA, scumpirea materialelor de construcții si a manoperei au dus la scăderea stocurilor de locuințe pe piață.

Cererea a fost mare, iar oferta de locuințe mică. Așa se explică creșterea prețurilor proprietăților de la începutul anului.

În momentul de față, există încă o criză de locuințe atât în București cât și în orașele mari, explică Toma Filipovici, președintelele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România.

“A construi în orașele mari și chiar în orașele medii a devenit din ce în ce mai dificil, iar asta a dus în mod direct la o creștere a prețurilor. Cu siguranță, în București acest trend este mult accentuat pentru că este de departe cea mai interesantă piață pentru relocări profesionale, atât pentru studenți, cât și pentru companii. Și atunci, sigur că aici cererea este mult mai mare decât oferta și astfel, vedem o reală bătaie pe unitățile care ies la vânzare, atât în proiecte noi care au devenit extrem de dificil de edificat, de recepționat și livrat și automat, acest aspect se răsfrânge și asupra pieței secundare”, spune Toma Filipovici, invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

În București și Ilfov, potrivit unor studii, încă de acum doi ani de zile, deficitul de locuințe este între 700.000 – 800.000 de unități, și același lucru se întâmplă și în orașe precum Constanța, Cluj, Iași, Timișoara.

Stocuri reduse de locuințe și implicit, creșterea interesului în zona imobiliară, încep să apară și în alte orașe precum Craiova, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Moldovenesc.

Când e momentul pentru o achiziție imobiliară

Brokerii imobiliari, invitați la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Toghină, spun ca în acest moment este o perioadă bună pentru cumpărarea unei proprietatăți, pentru că se așteaptă noi scumpiri în viitorul apropiat.

“Apreciez că este una dintre cele mai bune perioade să achiziționezi acum și pot să vă dau ca unul din exemple faptul că creditarea încă este la cote reduse. În momentul în care creditarea se va mișca mult mai bine, atunci apetitul de cumpărare va crește. Si apoi, ceea ce se construiește astăzi, se construiește pe o piață a materialelor foarte scumpă, manopera la fel, avem tot mai puțini muncitori autohtoni, importăm muncitori, iar lucrurile acestea costă și se vor vedea în prețurile de peste șase luni, un an de zile și mai mult de un an de zile”, a subliniat Iulian Niculae, membru APAIR, coordonatorul programul de educație al asociației.

Rolul agentul imobiliar într-o tranzacție

Pe o piață imobiliară imprevizibilă, reducerea riscurilor și negocierea echilibrată dintre vânzător și cumpărător depind, în mare măsură, de agentul imobiliar.

În România, membrii Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari lucrează în sistem de reprezentare exclusivă.

Aceasta înseamnă că încheie un contract cu vânzătorul sau cumpărătorul , după caz, si din acel moment îi reprezintă excvlusiv interesele acestuia.

Vorbim despre verificarea actelor, scoaterea proprietății la vanzare, promovarea ei, până la negocierea celui mai bun pret, spune Toma Filipovici.

Beneficiile reprezentării de către un agent imobiliar se văd atât în cazul cumpărătorilor, cât și al vânzătorilor.

“Agentul imobiliar care reprezintă un singur interes într-o tranzacție, în cazul ăsta al cumpărătorului, salvează în primul rând foarte mult timp. Și, în ziua de azi, acel timp câștigat înseamnă, la rândul lui, bani. Acel agent poate fi un expert, negociator. Poate să fie în primul rând partea obiectivă, pentru că, după cum bine știm, o achiziție imobiliară este în foarte mare proporție emoțională și sunt convins că ascultătorii, cititorii, dacă se uită în trecut, atunci când și-au cumpărat o locuință, au ales cu inima sau cu sufletul sau la insistențele soției și nu au apelat atât de mult la partea de rațiune, la partea de matematică, de analiză, de verificare a documentelor, de trendul de care ține cont acea zonă. Iar pentru vânzători , tranzacțiile asistate de agenți, în care se respectă toți pașii reprezentării vânzătorului, ajung să atingă un preț de vânzare cu până la 10% mai mare decât o tranzacție a unui vânzător nereprezentat”. Toma Filipovici, președinte APAIR

APAIR, centrul educației agenților imobiliari

În acest moment, nu există date oficiale privind numărul agenților imobiliari, dar estimările arată că sunt între 6000 și 8000 de agenți activi imobiliari în România.

Pentru aceștia, Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România organizează cursuri de educație și formare profesională.

“APAIR a fost fondată în 2009 cu scopul primordial de a-și educa membrii într-un mod transparent și onest. Este clar că, educând profesioniștii din imobiliare, beneficiarii principali sunt consumatorii, pentru că ei vor avea servicii de mai bună calitate, transparență, onestitate, oameni bine pregătiți din punct de vedere juridic, al comunicării, al respectului și al modului în care interacționează atât cu potențialii vânzători sau cumpărători, cât și cu toți consumatorii de imobiliare. Și atunci, APAIR își propune să fie forța principală modelatoare a industriei prin relația cu autoritățile, prin formarea agenților ce ne devin membri”, spune Toma Filipovici.

De altfel, eforturile APAIR de a contribui la educația și profesionalizarea pieței imobiliare au fost recunoscute la Gala Imobiliare.ro, unde au obținut premiul "Cel mai bun program educațional în 2023".

Descentralizarea în teritoriu

Actuala conducere a APAIR a început proiectul de dezvoltare a unor centre teritoriale la nivelul țării, în încercarea de a profesionaliza si educa piața imobiliară.

Chiar zilele acestea, sunt discuții cu realtorii din Cluj-Napoca, după ce recent, au avut loc întâlniri la Sibiu, pentru structurarea unor centre teritoriale ale APAIR.

Pe site-ul asociației, puteti gasi o listă a agenților imobiliari acreditati, astfel încât să vă maximizați șansele de vânzare sau cumpărare a unei locuințe.

Agenții APAIR lucrează după un cod etic, cu norme bine stabilite, agenția fiind membră a National Association of REALTORS®, care este cea mai mare asociatie profesionala din Statele Unite ale Americii, cu peste 1,4 milioane membri și o prezență în toate aspectele legate de piața imobiliară rezidențială și comercială.

România poate deveni un HUB regional pentru educația agenților imobiliari

În ceea ce privește colaborăile externe, APAIR colaborează cu Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din Moldova, care este creată după modelul celei din România.

“La sfârșitul lunii iunie vom merge în vizită acolo pentru a susține un curs de cod etic și un workshop pentru agenții imobiliari din Moldova”, punctează Toma Filipovici.

De curând, reprezentanții APAIR au vizitat Georgia , Serbia, și Ungaria țări în care nu există nicio altă asociație asemănătoare.

Membră a Consiliul European al Profesioniștilor Imobiliare, cu sediul la Bruxelles, care are sub umbrela sa toate asociațiile profesionale din Europa, Asociația Profesională a a Agenților Imobiliari din România are șansa de a deveni un centru regional pentru educație.

“Ne dorim ca pe termen lung, mediu și lung, APAIR să fie un hub regional pentru educație al agenților imobiliar din Europa de Sud-Est și cu siguranță vom reuși. România are o șansă foarte bună de a-și putea educa populația, de a deveni niște consumatori pertinenți de imobiliare, de a face o viață mai bună pentru români prin munca pe care o facem în cadrul asociației. Am bătut Europa de la un capăt la altul, din Grecia până în Suedia, din Portugalia până în Ucraina și vă pot spune, fără să exagerez, că stăm cel mai bine ca și mod de reprezentare a intereselor consumatorului de imobiliare și cred cu tărie că avem o șansă să devenim un hub imobiliar”, a spus Iulian Niculae, membru APAIR, coordonatorul programul de educație al asociației.

De altfel, România dorește să reglementeze profesia de angent imobiliar.

În acest moment, se află în Parlament o lege de reglementare a acestei profesii, la elaborarea căreia a fost consultată și APAIR.

VIDEO Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 20/21 mai 2024. Invitaţi Toma Filipovici şi Iulian Niculae.

Cum va arăta Europa următorilor 5 ani?
Serviciul de noapte 10 Iunie 2024, 08:38

Cum va arăta Europa următorilor 5 ani?

Maria Țoghină vă invită la o discuție despre cum putem proteja valorile democratice comune și cum va arăta Europa următorilor...

Cum va arăta Europa următorilor 5 ani?
Proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă închisoarea
Serviciul de noapte 07 Iunie 2024, 07:52

Proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă închisoarea

Legea a intrat deja în vigoare, spune expertul antidrog Cătălin Țone, la Radio România Actualități.

Proprietarii, chiriașii sau administratorii în ale căror apartamente se consumă droguri riscă închisoarea
Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului
Serviciul de noapte 04 Iunie 2024, 17:04

Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului

Tehnicile moderne care apar în fiecare an, inteligența artificială, managementul datelor și explozia de molecule noi sunt...

Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului
Serviciul de Noapte vă spune poveștile de succes ale celor care luptă cu cancerul
Serviciul de noapte 03 Iunie 2024, 09:18

Serviciul de Noapte vă spune poveștile de succes ale celor care luptă cu cancerul

Despre poveștile de succes ale celor care luptă pentru viață, ale celor care îi sprijină, dar și despre cele mai noi evoluții...

Serviciul de Noapte vă spune poveștile de succes ale celor care luptă cu cancerul
Expertul antidrog Cătălin Țone: Avem nevoie urgent de scannere performante la frontiere
Serviciul de noapte 31 Mai 2024, 09:17

Expertul antidrog Cătălin Țone: Avem nevoie urgent de scannere performante la frontiere

România se află în acest moment pe o nouă rută de transport european al drogurilor, traseu care are ca destinație...

Expertul antidrog Cătălin Țone: Avem nevoie urgent de scannere performante la frontiere
Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea  imunității
Serviciul de noapte 29 Mai 2024, 13:39

Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității

Medicul Maria Marcvart vorbește despre importanța unei imunități bune a organismului, ca metodă de prevenție.

Medicul Maria Marcvart: Deficitul de vitamina D duce la scăderea imunității
Lansare de carte: Ne-pacea informaţională. Cine pierde şi cine câştigă în epoca hiperconectivităţii?
Serviciul de noapte 28 Mai 2024, 14:11

Lansare de carte: Ne-pacea informaţională. Cine pierde şi cine câştigă în epoca hiperconectivităţii?

Prof.univ.dr.Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA, a lansat volumul "Ne-pacea...

Lansare de carte: Ne-pacea informaţională. Cine pierde şi cine câştigă în epoca hiperconectivităţii?
Ce putem afla din analiza firului de păr?
Serviciul de noapte 27 Mai 2024, 09:57

Ce putem afla din analiza firului de păr?

Despre cele mai comune probleme de sănătate, dar și despre ce putem afla din analiza firului de păr, discutăm în ediția de...

Ce putem afla din analiza firului de păr?