Dr. Warga Enayati, creatorul sistemului privat de sănătate din România: Principiul meu de viață este iubirea față de oameni. Nu l-am trădat niciodată
Născut în Germania, cu origini persane și un profund atașament față de România, medicul Wargha Enayati este un om care nu a încetat niciodată să creadă în binele comun.
Articol de Luminiţa Voinea, 21 Mai 2025, 09:04
Într-o Românie care, în anii ’90, abia învăța să respire libertatea, tratându-și rănile provocate de dictatura comunistă, un tânăr vizionar a înțeles că oamenii aveau nevoie de mai mult decât simple tratamente și rețete.
Aveau nevoie de încredere, de acces real la servicii medicale, de respect.
Din această convingere s-a născut primul centru medical privat cu servicii integrate din țara noastră
Erau anii ’90, iar în spatele acestei inițiative se afla medicul cardiolog Wargha Enayati.
Ulterior, acel cabinet de medicină integrată a devenit rețeaua Regina Maria.
“Am avut curajul să aduc o altă cultură în medicină. Aveam încă niște ‘capete iluminate’ în medicină, dar erau pe cale de dispariție. Era o situație în care pacientul venea cu supunere, iar respectul medicului față de pacienți era pe cale de dispariție. Mi s-a părut foarte ciudat și de aceea am vrut să schimb mentalitățile și cred că cea mai mare realizare a mea nu este că am reușit să fac rețele clinici, spitale, ci aceea că am reușit să schimb mentalitatea oamenilor. Este o treabă foarte grea să educi într-un alt spirit, mai ales pe medici”, a spus medicul Wargha Enayati, prezent la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Am venit în România pentru șase luni, în comunism, dar am rămas peste 40 de ani.
Născut în Germania, cu origini persane și un profund atașament față de România, Wargha Enayati este un pionier, un constructor de sisteme, dar mai ales un om care nu a încetat niciodată să creadă în binele comun.
Enayati a venit din Germania în România în plin regim comunist pentru a afla mai multe lucruri despre Regina Maria. Spune că a fost primul cap încoronat Bahá’í (religie la care a aderat Enayati la vârsta de 15 ani).
“Regina Maria” a devenit în zilele noastre numele celei mai mari investiții medicale din România, derulată de Wargha Enayati.
El a început să studieze medicina în Regensburg – Bavaria, ulterior a venit în România, la Cluj, unde și-a continuat studiile la Universitatea Babes-Bolyai, apoi s-a specializat în cardiologie la Spitalul Fundeni din Capitală.
Spune că a venit în România pentru șase luni, dar au trecut mai mult de 40 de ani de când se află în țară noastră.
Pune preț pe importanța valorilor spirituale în viață și de aceea spune că educația nu este totul, dacă nu este dublată de credință.
“Eu văd că noi înțelegem educația greșit. Adică noi credem că, dacă cineva face o viață întreagă o facultate sau a acumulat știință, devine om. Și vă spun din experiență, lucrând cu oameni de știință, știinţa nu te face om! Deci, Bahá’u’lláh, fondatorul Credinței Bahá’í, spune că, de fapt, educația are trei părți: educație fizică, apoi educația intelectuală, care include și profesia mea, include și cultură și muzică și citit cărți, mersul la teatru... Și, după aceea, există educația spirituală. Problema într-adevăr este cu a defini ce înseamnă ‘spiritual’ și oamenii își dau seama, oamenii caută, chiar sunt disperați, să găsească un drum pentru că nu sunt satisfăcuți numai cu partea materială și partea științifică și acolo îi îndemn în continuare să caute, în partea spirituală.”
Ideea principală este aceea de a găsi echilibrul între știință și religie.
“Niciodată nu am avut așa multe posibilități materiale, financiare, cum avem astăzi. Niciodată n-am avut sisteme de comunicare cum avem azi. Niciodată n-am văzut știință câtă avem azi. Omul nu a devenit mai bun și dezbinarea crește pe zi ce trece. Și asta este din cauza acestui dezechilibru între știință și religie. Noi avem o parte care crede numai în religie, și asta poate să fie și la noi, românii, poate să fie și într-o țară musulmană sau arabă sau în Iran… cum te uiți, apar superstiții, apare ignoranță, apare fanatism, apare ură. Pe de altă parte, avem o populație, așa zisă, occidentală, care a lăsat deoparte credința și religia, și care crede numai în știință, numai în ce vede și a devenit fără sens, a devenit mai egoistă și tot cu dezbinare. Arta este de a găsi echilibrul între știință și religie.”
Copilăria în Germania: eram un “outsider”
Pentru că era diferit, părinții săi fiind de origine persană și a crescut în religia Bahá'í, a avut de înfruntat agresiunile, inclusiv fizice, ale colegilor de școală, în Germania.
"În Germania am avut o copilărie în care am suferit mult. Acest sentiment de a lupta pentru drepturile minorităților, pentru a avea posibilitatea de a gândi altceva decât curentul majoritar a fost pentru mine foarte important. Felul meu de a fi este legat și de un alt principiu pe care l-am învățat în credința Bahá'í, și anume că fiecare om trebuie să caute singur adevărul. În Germania, în 1964 când m-am născut eu, existau numai nemți blonzi, cu ochi albaștri, iar eu eram singurul cu păr negru și cu altă culoare de piele din o mie de copii dintr-o școală. Și rezultatul a fost că în fiecare pauză băieții se adunau și se distrau cu mine, bătându-mă… pentru mine era o frică să intru într-o pauză. Și asta s-a întâmplat în primii trei ani din viața mea la școală, în care copiii nu vorbeau cu mine. Profesorilor nu le păsa deloc. Și eu eram un ‘outsider’. Acest lucru m-a afectat, dar m-a învățat că pot să fiu altfel. M-a ajutat să fiu rezilient, să fiu inovativ, să înot împotriva curentului și să accept această diversitate. Deci, copilăria nu a fost ușoară, că am suferit mult din cauza unor prejudecăți.”
Aceste întâmplări care i-au marcat copilăria l-au și întărit, transformându-l într-un adult care și-a dorit permanent să înoate împotriva curentului.
În 1995 erau câțiva medici care dădau consultații la privat. Am fost deschizător de drumuri.
Și în perioada anilor ’90 a înotat împotriva curentului, iar spiritul antrenorial a fost mai puternic decât profesia de medic.
“Erau anii ‘94-95, culmea perioadei în care puteai să faci bani din imobiliare, prețurile creșteau, se dublau în fiecare an și eu făceam cumpărare, vânzare, renovare de apartamente, de case și vindeam… și făceam bani mulți pentru perioada respectivă. Dar nu m-am simțit satisfăcut și am terminat specializarea în cardiologie și mă gândeam într-adevăr e păcat, cumva trebuie să folosesc această specializare a mea.”
Pentru că era străin, a considerat că nu putea lucra la un spital de stat, așa ca s-a gândit să introducă conceptul de consultații în sistem privat.
După 25 de ani de la deschiderea primului cabinet privat în România, doctorul-antreprenor Wargha Enayati a deschis în 2021 porţile proiectului Enayati Medical City, primul „oraș medical” din țara noastră.
Wargha Enayati povestește că i-a luat ani de zile să schimbe mentalități în România.
“În ultimii 30 de ani, tot ce am făcut a fost, într-adevăr, să fiu deschizător de drumuri, pentru că în anii ’95 erau câțiva care dădau consultații la privat, iar ideea de plăti pentru un act medical era foarte ciudată. Și a trebuit să treacă câțiva ani până când lumea s-a obișnuit să plătească consultații private. După aceea, când am făcut primul spital privat mic, era și mai ciudat să mergi la privat să te operezi. Și mi-a trebuit 10 ani până când primul spital privat a devenit profitabil. După ce am vândut ‘Regina Maria’ și am introdus acest concept de ‘oraș medical’, am început să aduc niște servicii pe care noi nu le aveam în privat: un spital de interne, o secție mare de geriatrie, un spital de oncologie cap-coadă de la radioterapie până la chimioterapie, săli de chirurgie, care, cu toată mândria, pot să spun că nu avem un egal nici la stat, nici la privat la nivelul acestor investiții. Toți pașii aceștia au cerut foarte mult timp pentru că veneam cu o idee nouă. Gândiți-vă numai la sistemul de abonamente medicale private cu care am început eu. În primii cinci ani a fost foarte greu ca lumea să accepte abonamentele medicale. Și acum avem probabil două – trei milioane de abonați. Și în orașul medical noi vindem nivelul următor de abonamente mediale. De fiecare dată când am făcut un proiect, mă gândeam ce nevoi are populația.”
Recunoaște că s-a înconjurat de oameni mai inteligenți decât el și că cei care i-au fost alături nu au fost puțini.
“Sunt sute. Mii de oameni care au stat lângă mine și fără ei era imposibil să reușesc. Le sunt dator și azi și ei știu acest lucru. Am avut în jurul meu întotdeauna oameni care erau mai deștepți decât mine și i-am ascultat. Am ascultat și am făcut sinteza și am luat ideile și am avut, probabil, puterea de a pune ideile în realitate.”
Fundația Regina Maria și Centrul Educațional, împreună cu Mitra
În tot parcursul său în România, Wargha Enayati a fost susținut de soția sa, Mitra, care i-a acceptat ușor “nebuniile”.
Povestește momentul întâlnirii cu Mitra cu o sinceritate debordantă.
“M-am dus în Franța după o altă femeie, care mi-a dat papucii. Acolo am văzut-o pentru prima data pe Mitra, soția mea. De la început mi-a plăcut mult, dar ne-am pierdut șase ani și, dintr-o întâmplare, ne-am revăzut ulterior. Mitra zice că e o întâmplare, dar eu cred că a făcut o șmecherie și atunci a fost clar că ăsta e drumul.”
Mitra are tot origini persane și a fost crescută în spiritul iubirii universale.
“Ne-am căsătorit în 1994. Ea a crescut primii opt ani de viața în Congo, Africa. Părinții ei sunt niște idoli, la fel ca ai mei. Tatăl Mitrei a trăit 40 de ani în țările africane fiind medic chirurg și apoi în patru țări diferite. Și soția mea are încă trei frați, deci în total sunt patru, și fiecare e născut într-o altă țară africană. Viața lor a fost dedicată acestei dragoste universale față de toți oamenii. Și ei iubeau Africa și pe africani foarte mult. Pentru Mitra a fost ușor de acceptat nebunile pe care eu le-am făcut, să pleci dintr-o țară occidentală într-o ţară comunistă, și înțelegea de ce am făcut acest lucru. După Revoluție, după ce ne-am căsătorit, pentru ea a fost mult mai ușor să se adapteze aici, în România, decât pentru mine. Mie mi-au trebuit cam 25 de ani, ei i-a luat un an până când s-a obișnuit.”
Alături de Mitra, Wargha Enayati se ocupă în continuare de Fundația Regina Maria, acolo unde ea este foarte activă, fiind implicați în proiecte de educație și în centre educaționale.
“Avem și un centru educațional în Băneasa, unde locuim. În cadrul Fundației Regina Maria, avem și trei policlinici sociale, unde vedem cam 2000 de pacienți pe lună. Și de aceea ea lucrează acum, pot să spun, mai mult decât mine, și cu siguranță cu un entuziasm foarte mare, dar în domeniul de educației”.
Compasiunea față de pacienți
În ceea ce privește sistemul românesc de sănătate, Enayati spune că lipsește comunicarea și empatia față de pacienți.
“Sfatul meu către medici este să aibă mare grijă să nu se lase influențați de programul zilnic dintr-un spital sau dintr-un cabinet și să trăiască conștient cu alertă maximă și cu dragoste față de persoana care e în fața lor. Eu, când mă uit în ochii pacientului înainte de a-l consulta, am un moment de meditație. Îmi adun gândurile și să mă gândesc că e o ființă umană în care este scânteia lui Dumnezeu și iubesc această ființă din fața mea și așa încep consultația. Are un efect colateral pozitiv, iar pacientul simte și ne ajută să creăm foarte repede o relație de iubire și de empatie și pacientul înțelege mult mai ușor ce-i spun eu.”
Gândirea egocentrică ne distruge. Principiul meu de viață este iubirea față de oameni
Într-o lume dezintegrată, cu o criză uriașă de identitate și un egoism feroce, dragostea universală și iubirea față de oameni ar putea fi valorile salvatoare, în opinia medicului Wargha Enayati.
“Cu o gândire egocentrică ne vom autodistruge. Și, de aceea, îndemn să avem o viziune atotcuprinzătoare și o dragoste universală, și să încercăm să lucrăm la îmbunătățirea lumii. Acesta e îndemnul meu către tineri și să nu se gândească tot să ceară, să se gândească la ce pot să dea și ei societății. Să învețe să aibă păreri proprii, să nu se lase influențați de consumerism, să caute adevărul în ei și nu să devină numai o marionetă a celor din jur. Principiul meu de viață este iubirea față de oameni. Cred că asta pot să zic că n-am trădat. Iubesc mult omul, ființa umană.”
Este nevoie ca sistemul public de sănătate să funcționeze în continuare
Chiar dacă este deschizătorul de drumuri al sistemului privat de sănătate, medicul Enayati susține că sistemul public are nevoie să funcționeze în România.
Ceea ce lipsește în momentul de față este echilibrul între sistemul public și cel privat.
“Sistemul public trebuie să se adapteze, are dezavantajul că se duc resurse umane și financiare din sistemul public către cel privat, pentru că o mare parte din banii Casei Naționale de Asigurări merg acum și la privat și destabilizează rețeaua de spitale și structuri medicale publice, chiar și în orașe mai mici. Și aici e o mare filosofie în spate și trebuie avut grijă să găsim echilibrul. Sistemul de stat e nevoie să funcționeze în continuare pentru fiecare dintre noi, chiar dacă suntem foarte bogați sau foarte săraci, pentru că privatul... nu are cum să ofere servicii medicale în orice domeniu.”
Într-o lume tot mai grăbită în care medicina riscă uneori să devină o industrie și nu o vocație, exemplul medicului cardiolog Varga Enayati ne reamintește că inima atât în sens clinic, cât și simbolic, rămâne esențială.
Este inima care bate pentru oameni, este inima care bate pentru viitor.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 20/21 mai 2025