Revista presei economice, 1 iulie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Iulie 2011, 11:38
"Bancheri, vi se pregăteşte ceva!", îşi titrează Curierul Naţional articolul de deschidere, consacrat expunerii ţinute ieri de guvernatorul BNR cu ocazia primirii titlului de doctor honoris causa al Universităţii Româno-Americane.
"Isărescu îi avertizează pe bancheri că va urma o o lume plină de restricţii şi reguli", sună titlul dominant de pe prima pagină a Ziarului Financiar.
"Autorităţile naţionale şi instituţiile suprastatale au în pregătire un întreg cadru de măsuri macroprudenţiale", explică Curierul Naţional.
Guvernatorul BNR a prevenit că aceste măsuri "nu pot fi un substitut al politicilor macroeconomice, adică al coerenţei dintre politica fiscală şi cea monetară" şi "nici al politicilor microprudenţiale, legate de soliditatea instituţiilor de credit ca entităţi individuale", relevă si Bursa într-un articol intitulat "Isărescu: Dobânda cheie de 6,25% va duce inflaţia spre ţintă".
Printre măsurile avute în vedere se numără "introducerea unui raport între valoarea creditului şi valoarea garanţiilor aduse", o măsură adoptată peste tot în lume, dar şi "o corelare mai dură a creditului cu veniturile clientului", scrie Ziarul Financiar.
Acesta consemnează şi opinia unor bancheri ce consideră că în urma aplicării măsurilor menţionate "procesul de creditare se va încetini şi mai mult, iar şansele susţinerii creşterii economice se limitează". "Un pesimism excesiv", în opinia guvernatorului BNR.
Sub titlul "Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă 7 000 de concedieri în companiile de stat până în august", Ziarul Financiar prezintă conţinutul unei anexe din scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi aprobată de Fondul Monetar Internaţional la începutul acestei săptămâni. "Guvernul continuă astfel măsurile de austeritate, impuse în acordurile cu FMI, pentru a putea reduce cheltuielile în administraţia publică", relevă ziarul. Despre "aparatul bugetar supradimensionat" este vorba şi în articolul intitulat "Grecii despre situaţia propriei ţări", publicat de Ziarul Financiar.
Oamenii de afaceri greci aşteaptă de la guvernul lor "să dea o perspectivă de reluare a creşterii" şi "să pună în aplicare măsurile care vor diminua cheltuielile statului, în special pe cele de personal din administraţie, pentru că sunt încă zeci de mii de funcţionari publici neproductivi şi societăţi care ar fi trebuit închise de cel puţin 10-15 ani", îl citează ziarul pe Jean Valvis, om de afaceri elveţian de origine greacă.
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Cum fraudează primarii fondurile destinate crescătorilor de animale" în care citim că "abuzurile primarilor cu fondurile europene pentru agricultură au devenit, potrivit Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), un "fenomen generalizat în România". "Dacă se dovedeşte că bugetul comunităţii europene a fost prejudiciat, România riscă să returneze aproximativ un miliard de euro".
Ziarul Financiar consacră economiei Turciei, care "cu motoarele turate la maximum", aavansat cu 11% în primul trimestru comparativ cu perioada similară anului trecut, cel mai ridicat ritm de creştere din lume".
Turcia este astfel "singura ţară din lume cu o rată de creştere economică de două cifre". "Chinezii au de ce să fie invidioşi", mai notează ziarul.