Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei centrale, 14 iunie

Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Curentul, Evenimentul Zilei şi Adevărul.

Revista presei centrale, 14 iunie

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Iunie 2011, 08:33

Medicii de familie din întreaga ţară încep de azi să elibereze din nou reţete compensate şi trimiteri - scrie EVENIMENTUL ZILEI, care face şi bilanţul protestului de săptămâna trecută al doctorilor. Chiar dacă acesta a fost un eşec, medicii de familie se consolează cu gândul că au obţinut mai multe beneficii pentru pacient, apreciază ziarul citat. Deşi au cerut 9% din fondul asigurărilor de sănătate pentru medicina de familie, au primit doar 5,9% şi promisiunea unei revizuiri din toamnă. Faptul că nu vor informatiza cabinetele din bani proprii, că nu vor avea limită la prescrieri şi că vor consulta lunar şi nu trimestrial bolnavii cronic sunt singurele victorii.

"Opriţi exportul de copii!" - titrează JURNALUL NAŢIONAL, care atrage atenţia asupra dezbaterilor de astăzi în Senatul României, care ar permite reluarea adopţiilor internaţionale, deghizate, printr-un artificiu, în adopţii interne. Între modificările la legea privind regimul juridic al adopţiilor se află şi reducerea perioadei în care un copil poate fi declarat adoptabil şi faptul că, de acum înainte cetăţenii români vor concura pentru un copil cot la cot cu cetăţenii străni, la aceeaşi categorie: "adopţie internă” - susţine ziarul.

"A murit autostrada Transilvania?" - întreabă retoric ROMÂNIA LIBERĂ, care arată că, la şapte ani de la atribuirea contractului, statul nu vrea să-l continue dar nici nu are curaj să-l rezilieze. Bechtel a făcut 17% din autostradă şi a încasat 40% din bani. Nu mai puţin de cinci din cele opt tronsoane ale autostrăzii Transilvania, însumând 254 km din cei 415 km ai întregii autostrăzi, ar fi trebuit teminate până în prezent, potrivit contractului. Miniştrii Transporturilor din ultimii ani se complac, însă, în negocieri interminabile cu firma americană, pentru a masca lipsa de soluţii la problema autostrăzii - constată ziarul.

"Situaţia dezastruoasă a accesării fondurilor europene de către România, care riscă să piardă 20 de miliarde de euro din cauza corupţiei, birocraţiei şi a incompetenţei celor care le gestionează, îi lasă nepăsători pe unii dintre cei responsabili." - citim în cotidianul CURENTUL. Ziarul scrie că unul dintre vinovaţii pentru această situaţie este tocmai şeful Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din subordinea Ministerului Agriculturii, Mihai Gavril Vădan, care este în acelaşi timp şi consilier judeţean de Damboviţa şi secretar general al PDL Dâmboviţa. Dacă un român obişnuit obţine, în general, foarte greu avizul de la agenţia lui Vădan pentru începerea lucrărilor la proiecte finanţate din fonduri europene, se dovedeşte că domnul director a ştiut foarte bine să acceseze fonduri nerambursabile atât înainte, cât şi după ce a devenit şeful tuturor „măsurilor“ de accesare a acestor fonduri. Mai exact, actualul director al Agenţiei avea, înainte de a fi director, o firmă de consultanţă pentru astfel de proiecte, iar clienţii săi - mai multe primării de comune, care l-au plătit regeşte - au obţinut finanţare pentru proiectele respective, cu alte cuvinte şi-a finanţat cu milioane de euro foştii clienţi - dezvăluie CURENTUL cu date concrete.

Tot despre bani europeni, dar de data aceasta încasaţi şi nu pierduţi, citim în ADEVĂRUL, din care aflăm, chiar de pe prima pagină: " Cum a cheltuit Polonia toţi banii de la Uniunea Europeană". Ziarul publică un interviu cu ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia, care vorbeşte despre măsurile adoptate de guvernul de la Varşovia pentru absorbţia a peste 68 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. La aceaşti bani s-a adăugat co-finanţarea naţională şi au rezultat proiecte de investiţie de peste o sută de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Astfel, din două mii de comune poloneze, doar 30 nu au beneficiat de bani europeni. În plus, autorităţile au pus în aplicare un sistem foarte eficient de control a utilizării corecte a acestor bani. Succesul polonez se traduce în peste 600 de kilometri de autostradă, gări, căi ferate, dar şi investiţii masive în educaţie, sănătate, dezvoltarea sistemului informatic.

Mai toate ziarele apărute astăzi preiau avertizarea celebrului economist american, Nouriel Roubini, care anunţă pentru 2013 o nouă criză economică, mai gravă decât cea pe care am traversat-o recent. Noua criză ar porni de data aceasta din China tocmai ca urmare a investiţiilor puternice făcute de această ţară în ultimii ani. El a mai spus şi că Uniunea Europeană va avea probleme din ce în ce mai mari, pentru că ţările membre nu vor reuşi să-şi rezolve criza datoriilor de stat.

Revista presei centrale, 13 iunie
Revista Presei 13 Iunie 2011, 07:25

Revista presei centrale, 13 iunie

Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.

Revista presei centrale, 13 iunie
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august