Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

31 Martie 2019
Vizualizari: 1691
Comentează add

În Slovacia, candidata anticorupţie Zuzana Čaputová a câştigat alegerile şi urmează să devină prima femeie-preşedinte din istoria ţării.

Zuzana Čaputová, prima femeie-preşedinte din istoria Slovaciei

catalin-gombos

Zuzana Čaputová

În Slovacia, candidata anticorupţie Zuzana Čaputová a câştigat alegerile de sâmbătă şi urmează să devină prima femeie-preşedinte din istoria ţării. 

Čaputová a obţinut 58,3% din voturi, faţă de 41,7% contracandidatul său care, de altfel, şi-a recunoscut înfrângerea în cursul nopţii.

Victoria avocatei în vârstă de 45 de ani are loc la un an după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak.

Acesta investiga fraude cu fonduri europene şi posibile legături între politicieni slovaci şi crima organizată italiană. Kuciak a fost împuşcat mortal în casa sa împreună cu logodnica sa, iar dublul asasinat a dus la cele mai mari proteste din istoria modernă a Slovaciei.

Pe fondul acestor proteste, care au dus la demisia premierului de la vremea respectivă, Robert Fico, s-a lansat în politică şi Zuzana Čaputová, care a venit cu un discurs proeuropean şi anticorupţie şi un slogan electoral sugestiv: "Să luptăm împotriva răului".

Čaputová, care s-a remarcat printr-o luptă de 14 ani cu o corporaţie pe care a învins-o în instanţă, şi-a început primul discurs după anunţarea victoriei mulţumindu-le alegătorilor în slovacă şi în limbile principalelor minorităţi, inclusiv romanes şi cehă.


Etichete Zuzana Čaputováslovaciaalegeripresedinte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live