Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

12 Septembrie 2016
Vizualizari: 638
Comentează add

Liderul regional a anunţat că va încerca organizarea unui referendum sau alegeri care să ducă la constituirea unei republici.

Ziua Cataloniei a adus din nou în discuţie problema secesionismului

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Carles Puigdemont. Foto: barcelonas.com.

Ziua Cataloniei a adus din nou în actualitate problema secesionismului acestei provincii faţă de Spania.

Liderul regional a anunţat că va încerca organizarea unui referendum sau alegeri care să ducă la constituirea unei republici.  

Organizatorii Zilei Cataloniei au anunţat ieri la mitingul din Barcelona că republica se câştigă la urne şi se construieşte în stradă. Iar liderul guvernului regional, Carles Puigdemont a declarat că referendumul pentru independenţă este cel mai bun instrument.

Puigdemont a precizat astăzi că va încuraja referendumul dacă este factibil şi dacă rezultatul acestuia ar fi recunoscut şi ar avea efect legal.

În caz contrar, a anunţat oficialul, va propune alegeri pentru anul viitor în septembrie, un scrutin pe care l-a numit "de constituire".

În cazul în care câştigă forţele secesioniste, Catalonia ar deveni, spune liderul guvernului catalan, un stat independent.

Puigdemont insistă într-un posibil dialog cu Madridul, care a refuzat până acum orice discuţie pe tema unui referendum de independenţă şi a atacat la tribunalul constituţional toate deciziile Parlamentului şi guvernului catalane în acest sens.

În capitală, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate.

Ministrul justiţiei, Rafael Catalá a declarat că Puigdemont nu se află deasupra legii, iar vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria consideră că propunerea este ilegală şi oportunistă şi creează o diviziune şi mai mare în societatea catalană.
 


Etichete SpaniaZiua Catalonieireferendumsecesionism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live