Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

9 Octombrie 2014
Vizualizari: 1300
Comentează add

Finalul turneului va avea loc la Sala Patria din Braşov, pe 13 octombrie şi Sala Radio din Bucureşti, unde va avea loc un concert de gală pe 15 octombrie.

Vioara lui George Enescu, la Braşov şi Bucureşti

radio-romania

Până în acest moment cea de-a treia ediţie a turneului naţional Vioara lui George Enescu, organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, a stat sub semnul neconvenţionalului şi al generozităţii artistice, cei doi protagonişti, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, cântând în parcurile bucureştene sau în localităţi rurale.

Finalul turneului va avea loc însă în două dintre cele mai importante şi bine dotate săli de concert ale ţării: Sala Patria din Braşov, pe 13 octombrie, de la ora 19:00 şi Sala Radio din Bucureşti, unde va avea loc un concert de gală pe 15 octombrie (ora 19:00).

Şi aceste concerte vor sta sub semnul moştenirii enesciene.

La Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susţinut de George Enescu şi Alfred Alessandrescu.

În finalul serii de gală de la Sala Radio, pe scenă vor urca şi cei trei tineri violonişti care au evoluat alături de protagonişti în trei localităţi rurale din turneu: Mihail Ciprian Reuţ (din Suceava), Maria Marica (din Cluj-Napoca), Mircea Dumitrescu (din Bucureşti). Pentru a-i putea asculta, intrarea la evenimentul din Capitală va fi liberă, pe baza carnetului de elev sau student.

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu, va răsuna în cele două săli de concert încântând un public meloman obişnuit cu atmosfera sălilor de concert. Înainte însă, urmând exemplul lui George Enescu, care a înţeles întotdeauna să ducă muzica acolo unde oamenii aveau cea mai mare nevoie de ea - în sate, pe front, în spital, cei doi muzicieni au mers în localităţi în care muzica clasică de aude foarte rar sau niciodată “live”.

Acolo, sute de copii, ei fiind publicul ţintă al turneului, au văzut, mulţi dintre ei pentru prima dată, o vioară sau un pian şi au ascultat muzica clasică.

Reacţiile lor entuziaste au meritat însă întreg efortul muzicienilor:
 


Etichete Sala RadioBucureştiBraşovGeorge EnescuvioarăGabriel CroitoruHoria Mihail

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live