Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

25 Martie 2020
Vizualizari: 265
Comentează add

VIDEO: Campanie de informare privind pedepsele din timpul stării de urgență

diana-surdu

  Foto Agerpres

Ministerul justitiei lanseaza o campanie de informare privind pedepsele aplicabile in cazul infractiunilor savarsite in timpul starii de urgenta - Toleranta zero fata de infractiuni.
 
Potrivit Codului Penal, orice infractiune savarsita impotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) pote fi pedepsita in regim agravat, respectiv 2 ani de inchisoare in plus. Cu detalii, Diana Surdu:
 
Potrivit Codului Penal orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență se pedepsește în regim agravat. Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane (de exemplu instigarea la discriminare a persoanelor infectate cu covid 19) este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de pana la 5 ani.  Furtul calificat savarsit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, daca infractorul a profitat de starea de urgenta se pedepseste cu maxim 9 ani de detentie.
 

In cazul talhariei calificate in urma careia are loc o vatamare a victimei sau moartea acesteia, pedeapsa ajunge pana la 20 de ani de inchisoare. Infractiunea de Zadarnicirea combaterii bolilor - adica transmiterea prin orice mijloace a unei boli infectocontagioase de o persoana care stie ca sufera de aceasta boala, daca s-a produs moartea unei persoane, se pedepseste cu maximum de 17 ani de inchisoare.
 
Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infracțiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani și 4 luni închisoare.
 
Declaratiile false sau nedeclararea unor fapte catre autoritatile abilitate poate fi pedepsita ca infractiune. Iar daca fapta este comisa profitand de starea de urgenta, pedeapsa poate ajunge pana la 7 ani de inchisoare.
 
In cazul evaziunii fiscale in domeniul comertului cu produse sanitare, maximul pedepsei ajunge la 17 ani de detentie, daca prejudiciul este mai mare de 500 de mii de euro.
 
Cu maxim 12 ani de inchisoare vor fi pedepsite persoanele care profita de starea de urgenta si prezinta la autoritatea vamala documente de transport sau comerciale care se refera la alte marfuri sau bunuri, deci falsificate.
 
(PH)

Etichete ministerul justitieicampaniepedepsestare de urgentavideo(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live