Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simona Şerbănescu

13 Iunie 2010
Vizualizari: 2817
Comentează add

În Bucureşti a fost organizat un marş pentru comemorarea victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, când 6 persoane au murit şi 746 au fost rănite în violenţele de stradă.

Victimele mineriadei din iunie 1990 au fost comemorate

simona-serbanescu

Prima sosire a minerilor din Valea Jiului la Bucureşti. Foto:Mediafax

Un marş pentru comemorarea victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990 a avut loc în Bucureşti pe traseul Piaţa Universităţii-Piaţa Romană-Calea Dorobanţi-Bulevardul Primăverii.


Participanţii la marş membri ai Asociaţiei 21 Decembrie şi Noii golani au abordat pancarte pe care scria "13-15 iunie, nu uităm, nu iertăm, mergem după vinovaţi".

 

Au purtat simbolic şi panseluţe în amintirea gestului pe care îl făceau în urmă cu 20 de ani minerii în faţa Teatrului Naţional.

 

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, a spus că nu se aşteaptă la o participare numeroasă din cauza căldurii.

 

El a mai declarat că a atacat la Curtea Supremă decizia procurorilor prin care au fost scoşi de sub urmărire penală în dosarul mineriadei din 13-15 iunie preşedintele României din acea perioadă, Ion Iliescu dar şi Gelu Voican Voiculescu sau Petre Roman.

 

În urmă cu 20 de ani, în 13 iunie, forţele de ordine distrugeau corturile celor care mai protestau în Piaţa Universităţii.

 

Un protest maraton început în 22 aprilie ce avea să devină cunoscut ca "fenomenul Piaţa Universităţii", zonă declarată liberă de neocomunism, kilometrul zero al democraţiei şi că timp de 52 de zile s-au ars carnete de partid, s-a scandat pentru aplicarea punctului 8 de la Timişoara, pentru epurarea guvernului de nomenclaturişti şi judecarea vinovaţilor de crimele din decembrie 89.

 

Manifestaţia a fost reprimată violent, pe tot parcursul zilei de 13 iunie 1990, au avut loc confruntări de stradă, au fost incendiate autobuze ale poliţiei, sediile poliţiei capitalei, Ministerului de Interne şi SRI.

  

Seara, trei garnituri de tren cu mineri plecau din Petroşani spre Bucureşti.

 

Un alt tren pleca din gara Motru. A doua zi, în frunte cu Miron Cozma, minerii au fost orientaţi şi dirijaţi să facă ordine.

 

Era începutul mineriadei din 13-15 iunie 90.

 

Au fost devastate sediile partidelor PNŢ-CD, PNL, Facultatea de Geologie, Institutul de Arhitectură şi simplii trecători, consideraţi intelectuali erau bătuţi.

 

Conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, 6 persoane au murit şi 746 au fost rănite. Preeşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene afirmă însă că numărul morţilor din acele zile a fost cu mult mai mare.


Etichete mineriadavictimeBucureştimarşcomemorareAsociaţia 21 DecembrieNoii golaniDoru Mărieş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live