Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

26 Februarie 2021
Vizualizari: 111
Comentează add

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat ieri că studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-COVID la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de șase luni.

"Vaccin pentru viaţă": Când vor avea protecție maximă cei vaccinați?

adriana-turea

Foto: facebook/Ro Vaccinare.

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat ieri că studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-COVID la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de șase luni.

Deși a rezultat că două doze au o eficacitate de 95%, Pfizer vrea să afle ce poate face o a treia doză.

Există speranţa ca aceasta să crească răspunsul imun și mai mult, oferind o mai bună protecție în fața variantelor noului coronavirus.

Între timp, persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze se întreabă deja când vor avea nivelul de anticorpi necesari protecției împotriva COVID-19.

Medicii au explicat că anticorpii încep să se formeze la aproximativ 14 zile după prima doză de vaccin și că protecția maximă apare după două săptămâni de la a doua doză.

Președintele Comitetului de Coordonare a Vaccinării, colonel doctor Valeriu Gheorghiță, spune că nivelul maxim protector de anticorpi apare la zece zile de la efectuarea celei de-a doua doze.

Valeriu Gheorghiţă: Conform recomandărilor din rezumatul caracteristicilor produsului, beneficiile maxime se obțin la 10-14 zile după administrarea celei de-a doua doze. Ce înseamnă beneficii maxime? Înseamnă protecția individuală față de boala simptomatică. De asemenea așteptăm date legate de rata de infecție asimptomatică și de protecția față de infecția asimptomatică și, implicit, față de riscul de transmitere. Deci din acest punct de vedere, practic, așa traducem beneficiile vaccinării prin protecția față de îmbolnăvirea simptomatică prin COVID-19. Datele relevante, de pildă, de la compania Astrazeneca arată o protecție și față de infecția asimptomatică, o scădere a riscului de circa 67% ca persoana vaccinată să dezvolte infecție asimptomatică, ceea ce este foarte important din punct de vedere practic, epidemiologic, pentru că se asociază cu o scădere importantă a transmiterii acestei infecții.

Este nevoie să avem o anumită cantitate de anticorpi pentru a fi siguri că suntem protejați împotriva COVID-19?

Valeriu Gheorghiţă: Rezultatul testelor disponibile pentru determinarea anticorpilor nu sunt standardizate. Sunt diferite unități care sunt folosite de fiecare producător în parte și nu s-a stabilit un prag de la care să avem o certitudine că avem un anumit nivel de protecție obținut. Deci din acest punct de vedere este important să avem testul anticorpilor prezenţi, să știm că sunt prezenți, însă chiar și în această situație au fost cazuri în care la circa 14 zile au avut un rezultat negativ, însă, repetând acel test, printr-o altă metodă, după un interval de o lună de la cea de-a doua doză, rezultatul a fost pozitiv.

Colonel doctor Valeriu Gheorghiță a mai adăugat că sunt persoane care pot avea un răspuns imun mai lent, însă aceste tipuri de vaccinuri stimulează atât producția de anticorpi, cât și răspunsul imun de tip celular, care nu poate fi dozat sau determinat prin testele obişnuite.


Etichete (ii)imunizarea treia doza

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live