Ascultă Radio România Actualitaţi Live

V. Dîncu: România are un parteneriat strategic special cu Franța

"România are un parteneriat strategic special cu Franța și se poate baza pe sprijinul ei", a declarat ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, la RRA.

V. Dîncu: România are un parteneriat strategic special cu Franța
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Foto: gov.ro.

Articol de Cătălin Cîrnu, 28 Ianuarie 2022, 08:50

AUDIO: Apel Matinal - Invitat: Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu.

România are un parteneriat strategic special cu Franța și se poate baza pe sprijinul ei, conform ministrului român al apărării, Vasile Dîncu.

El a adăugat că toate provocările de securitate din prezent se pot depăși doar prin solidaritate, unitate și coeziune între statele care împărtășesc valorile democratice.

Franța se află alături de România, conform angajamentului său de a nu-şi părăsi niciodată aliații, este și mesajul cu care ministrul francez al apărării, Florence Parly, a sosit la București pentru discuții cu cele mai înalte oficialități ale statului român. Mai multe amănunte aflăm chiar acum, la "Apel matinal", alături de ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu. Bună dimineața!


Vasile Dîncu: Bună dimineaţa!


Realizator: Întâi de toate, mă încearcă principala curiozitate a unui ziarist. Ce aţi discutat cu omologul dumneavoastră francez apropo de toată situația din Europa?


Vasile Dîncu: În primul rând, am făcut o analiză a situaţiei din regiune, am discutat despre probabilitatea unui conflict în Ucraina și despre măsurile pe care noi trebuie să le luăm pentru ca să întărim Flancul estic, un lucru care se discută foarte mult în ultima vreme. Am discutat, evident, și despre un concept important pe care UE îl gândește în același timp cu NATO, conceptul de Busolă strategică, adică resursele şi planul Europei cu NATO, împreună cu NATO, dar un plan european pentru apărare și ordine de securitate în Europa. Aici este o dezbatere importantă, în care Franța este principalul purtător de cuvânt, sau, să zicem așa, principalul inițiator în a face o nouă ordine de securitate europeană.

Președintele Macron, atunci când a anunțat despre această nouă ordine, a vorbit și despre posibilitatea participării Franței, ca națiune cadru, la o prezență, un battlegroup în România, o formațiune de luptă în România, pentru a întări cadrul defensiv în această zonă. A fost o veste bună pentru România şi am discutat cu doamna ministru Florence Parly inclusiv despre aceste lucruri legate de colaborarea noastră directă în cadrul NATO și în cadrul Uniunii Europene. Să nu uităm că acest moment, Franța este și președinte, deține președinția Consiliului European.


Realizator: Franţa, care este alături de România încercarea noastră de a intra, până la urmă, în Tratatul Schengen. Dar urmează să aveți și alte contacte cu alți parteneri europeni și cu cei americani?


Vasile Dîncu: Sigur, contactele sunt permanente. Ieri am avut, de asemenea, după plecarea doamnei Parly, am avut și o discuție cu șeful Pentagonului, o discuție telefonică cu Lloyd Austin despre acea situaţie şi despre anunțul președintelui Biden, de asemenea, de a aduce un sprijin suplimentar pentru a crește capacitatea de autoapărare a țărilor din estul Europei. Sunt acțiuni concrete și pragmatice, practice, pentru că o bună parte din acest timp, propaganda Federației Ruse a încercat să arate că Europa este părăsită, a încercat să creeze o diviziune, să dividă în țările noastre, să creeze crevase în încrederea ţărilor europene în NATO. Iată că este un răspuns concret şi în acest moment, NATO arată că respinge, nu numai prin declaraţii, încercarea Rusiei de a propune eliminarea bazelor americane din această zonă, revenirea la o situație din 1997, adică crearea unui tampon, ci arată că nici nu discută aceste teme. De fapt, a făcut alte propuneri pe care le-a trimis în scris Rusiei, nu un răspuns la aceste lucruri care par inacceptabile, ci chiar acționează pragmatic și cu o viteză foarte mare, arătând încă o dată caracterul defensiv pe care îl are NATO în această regiune.


Realizator: La nivelul declarațiilor, Europa fierbe - bine, pe lângă Statele Unite și Rusia - dar nu uităm esențialul: România are peste 600 de km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să se asigure că este pregătită pentru orice scenariu. Declarația a fost făcută chiar de președintele Klaus Iohannis la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Există, așadar, mai multe scenarii pentru care să trebuie să fim pregătiți, domnule ministru?

Vasile Dîncu: În orice situație armata și întreg sistemul de securitate al României este pregătit, mai ales prezența în NATO ne-a făcut să avem scenarii pentru orice situație, inclusiv pentru situaţia cea mai rea. Asta este misiunea noastră. Aceste program există. La discuția din CSAT, aşa cum arăta președintele României, am discutat interinstituțional despre actualizarea acestora planuri și, de fapt, am discutat despre planuri concrete de măsuri pentru orice situație. Acum, ceea ce vreau să spun este că, așa cum a spus-o secretarul general NATO, așa cum o arată documentele NATO, populaţia nu are de ce să se teamă, în acest moment. Pentru că apar tot felul de fake news-uri, mai ales în social media, pentru că noi nu vom fi implicați într-un război, indiferent de ceea ce se întâmplă la granițele Ucrainei, dar evident că niciodată nu ști ce se poate întâmpla mai departe. Vor fi efecte economice asupra României. Sigur că vor fi și alte efecte, atunci când se întâmplă un război în zonă, dar conform ceea ce a spus secretatul general NATO, NATO nu poate interveni militar, nu poate da un răspuns militar, decât în cazul în care există o agresiune față de o țară care este membră NATO...


Realizator: ... ceea ce nu e cazul Ucrainei, să specificăm.


Vasile Dîncu: Ceea ce nu e cazul Ucrainei, dar sigur că este vorba de un vecin al nostru. Trebuie să fim pregătiți de asemenea umanitar, trebuie să fim pregătiți pentru eventuale migrații de populație, de refugiații - acestea sunt obligații pe care le avem nu numai ca membri NATO, dar sunt și obligațiile noastre la Naţiunile Unite și toate tratatele internaționale. Deci trebuie să fim pregătiți, dar ne pregătim cu calm și nu împărtășesc părerea celor care intră în panică. Trebuie să un dăm un mesaj de liniște pentru că suntem pregătiți, nu suntem singuri. Este pentru prima dată în istoria noastră când avem... faptul că participăm la NATO, avem aliaţi cu care lucrăm în armonie într-un plan comun de apărare a întregii Europe. Suntem într-un fel aici la granița Europei.


Realizator: Două întrebări pentru final de interviu. Armata ar putea apela și la rezerviști? Şi dacă se are, ați calculat sau în fine, s-a gândit cineva că se poate reveni la armata obligatorie? Sunt întrebări venite de la ascultători.

Vasile Dîncu: Da, sunt întrebări pe care opinia publică și le-a pus în ultima vreme. Pot să spun foarte clar: în ceea ce privește rezerviştii, nu avem un plan de mobilizare. De altfel dacă observați cu atenție, nici măcar Ucraina nu a trecut la mobilizare generală. Noi avem un plan normal pentru activarea rezerviștilor în fiecare an. Corpul rezerviștilor, câteva mii de oameni, sunt chemați pentru a se reface evidențele legate de adrese, de starea lor și așa mai departe. Asta este o chestiune care înseamnă actualizarea bazei de date. Deci în acest moment dacă au apărut și am văzut în presă că a apărut un ordin de mobilizare, acesta era unul regulat, unul care nu ține de o situație excepțională. Şi cu privire la stagiul militar obligatoriu, în acest moment nu avem nicio decizie în legătură cu asemenea posibilitate. În schimb, avem două decizii importante despre care am vorbit luna trecută pe larg. Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis acum în acesta an şi deja am văzut că avem foarte mulți tineri care vor să vină, sunt rezerviști voluntari, cei care intră în sistem, dar care rămân acasă. Avem un plan destul de important aici şi avem încă un concept, probabil că o să promovăm luna viitoare cel de militari în termen voluntari, adică sunt şi tineri care să poată face în formule mai scurte, care să poată face stadiul militar şi prin aceasta, într-un fel, se şi profesionalizează. E o posibilă profesionalizare, este şi o modalitate prin care noi putem să aducem după aceea, să creăm cadre pentru a selecţiona tineri care, până la urmă, să devină ofiţeri sau, în orice caz, cadre militare profesioniste. Sunt alte posibilităţi acum şi în niciun caz nu ne gândim la stagiul militar obligatoriu.

Realizator: Da, să-i liniştim pe cei care, din păcate, mai cred în fake news-uri. Şi o ultimă întrebare acum, pentru că tot a existat pe piaţă vestea că ruşii ar dori să inspecteze baza de la Deveselu după invitaţia lansată de noi şi de americani. Este adevărat? Şi mă gândesc poate chiar şi la o - dacă se va întâmpla aşa - şi la o vizită în contrapartidă, de ce nu, la o bază militară din Rusia.


Vasile Dîncu: Este semiadevărat, în sensul că în scrisoarea NATO era o propunere de inspectare reciprocă a unor baze şi am văzut că Polonia a şi reacţionat. Nu avem, însă, niciun fel informaţii despre răspunsul Federaţiei Ruse. Nu a răspuns Federaţia Rusă, asta în primul rând. În al doilea rând, baza de la Deveselu este legată de o serie de aranjamente între state bilaterale. Deci, aici, pentru a a da un răspuns acesteia, trebuie să ne consultăm la nivel bilateral. Este un mecanism destul de complex pentru asta, deci în acest moment încă nu se pune problema nici să discutăm despre asta, dar atunci când vom discuta, trebuie să o facem la nivel aliat.


Realizator: Asta după ce va veni răspunsul, mai ales că presa internaţională a notat amănuntul. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, chiar a spus că preşedintele Vladimir Putin va hotărî cu privire la următorii paşi, pas cu pas. Mulţumesc pentru intervenţie şi pentru discuţia pe care am avut-o.


Vasile Dîncu: Mulţumesc şi eu!


Realizator: Zi frumoasă tuturor! E important să rămânem liniştiţi, calmi. Tocmai ce l-am avut invitat astăzi pe ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu.

(RS)

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
România 25 Aprilie 2024, 17:00

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern

În cadrul ședinței de guvern, care s-a desfășurat la Timișoara, au fost aprobate mai multe acte normative.

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
România 25 Aprilie 2024, 16:48

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate

Două blocuri de locuințe au fost evacuate preventiv. S-a format un crater cu adâncimea de aproximativ doi metri pe o...

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
România 25 Aprilie 2024, 15:58

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița

Fermierii spun că ajutorul venit de la stat este binevenit, în condițiile în care acești porci se cresc mult mai greu.

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
România 25 Aprilie 2024, 15:43

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti.

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
România 25 Aprilie 2024, 15:20

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv

Guvernul a aprobat 7 proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba.

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 15:02

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

La Parchetul General au venit, astăzi, fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. În acelaşi...

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990