Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

19 Martie 2017
Vizualizari: 1198
Comentează add

UPDATE: Operațiunile de căutare a celor doi turiști rătăciți în munții Retezat au fost oprite și vor fi reluate imediat ce vremea o va permite.

UPDATE: Doi alpiniști dați dispăruți în Masivul Retezat

ilie-pintea

Foto: captură youtube.com. 

UPDATE ora 15.00 - Din cauza condițiilor meteo deosebit de dificile, operațiunile de căutare a celor doi turiști rătăciți în munții Retezat au fost oprite și vor fi reluate imediat ce vremea o va permite.

Încă de la primele ore ale dimineții, o echipă mixtă alcătuită din 7 salvamontiști și 9 jandarmi s-a deplasat pe traseul dintre cabana Gențiana și Vârful Bucura, acolo unde se presupune că cei doi turiști care intenționau să facă escaladă au dispărut. Alpiniștii căutați au între 30 și 40 ani, sunt din municipiul Craiova și au venit alături de alți prieteni în Retezat, fiind cazați la cabana Gențiana.

Pentru că în zonă se înregistrează viscol și vizibilitate redusă sub 10 metri, jandarmii au revenit de pe traseele montane la cabana Gențiana, iar echipa Salvamont Hunedoara s-a regrupat la cabana Pietrele urmând ca, imediat ce vremea va permite, salvatorii să reia acțiunea.

Potrivit comunicatului de presă emis de Inspectoratul Județean de Jandarmi Decebal Hunedoara, operațiunile de căutare se vor relua doar în condiții sigure pentru salvatori, sub coordonarea salvatorilori montani din cadrul Serviciului Salvamont Hunedoara.

Mai mult, traseul pe care salvatorii trebuie să înainteze se află, în urma căderilor de zăpadă, într-o zonă unde există pericol iminent de avalanșă.

 Echipele de salvare au solicitat sprijin aerian la Inspectoratul General de Aviație al MAI, dar deocamdată căutarea aeriană este exclusă, tot din cauza vremii.

Știrea inițială

Doi alpinişti din Craiova despre care nu se mai ştie nimic de 24 de ore sunt căutați de o echipă de șapte salvamontişti hunedoreni în zona vârfului Bucura (2.433metri altitudine) din Masivul Retezat.

Cei doi au plecat să facă un traseu de căţărare şi nu s-au mai întors la refugiul unde erau găzduiţi.

Șeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat că aceștia fac parte dintr-un grup mai mare care a venit în Retezat la acest sfârşit de săptămână. Colegii lor au încercat să-i găsească sâmbătă seara şi au plecat spre zona de căţărare, dar au fost nevoiţi să renunţe din cauza viscolului şi întunericului.

Şapte salvatori montani au plecat în această dimineață pentru a-i căuta pe alpinişti. Acţiunea de salvare a celor doi turişti se desfăşoară cu greutate, din cauza condiţiilor meteo foarte dificile. În zonă ninge şi este viscol, cu un vânt care bate cu 80-90 de km/oră, iar zăpada este mare, cu pericol de avalanşă. Salvamontiştii spun că va fi dificil de traversat şaua către Refugiul Bucura pentru că în zonă e zăpadă proaspăt şi este pericol mare de avalanşă.

Echipele de salvare iau în calcul mai multe variante, sperând că alpiniştii au reuşit să-şi construiască un bivuac sub o stâncă mai mare sau au reuşit să se retragă la Refugiul Bucura pentru a se adăposti.  

Judeţul Hunedoara se află sub atenţionare cod galben de vânt puternic şi precipitaţii abundente până duminică seara.


Etichete alpinisti rataciticraiovasalvamontistivarful bucuramasivul retezat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live